Žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui | Diena.lt

ŽINOMI VIRTUVĖS ŠEFAI DALINASI RECEPTAIS NAUJAMETINIAM STALUI

  • 1

Ruslanas Bolgovas bei jo kolega, iš Šri Lankos kilęs kulinaras Dilanas Dampella Gamage siūlo Naujųjų metų sutikimą paversti puikia švente.

Paskutiniojoje 8-to TV3 kulinarinio projekto „Virtuvės istorijos“ laidoje žiūrovų laukia išties neeilinė dvikova. Samčius surems du profesionalūs virtuvės šefai – tai R. Bolgovas bei jo kolega, iš Šri Lankos kilęs kulinaras D. Dampella Gamage. Sunkioji užduotis išrinkti nugalėtoją atiteks jų gerai bičiulei – kino, televizijos bei teatro aktorei, rašytojai Nijolei Narmontaitei.

Abu laidos herojai – tikri virtuvės virtuozai, ne vienerius metus šokantys aplink puodus ir savo gurmaniškais šedevrais stebinantys įvairių restoranų lankytojus. Kadangi Naujieji metai – vos už kelių dienų, šefai laidoje ruoš naujametiniam stalui puikiai tinkančius patiekalus.

Iš Šri Lankos kilęs D. Dampella Gamage laidos, rodomos šeštadieniais 9 val. per TV3, studijoje kartu su Ilona Juciūte-Čibirkiene gamins kesadilijas su triušiena, o priešininkų komandoje esantis Ruslanas Bolgovas, padedamas grilio meistro Vadimo Amosovo, keps jautienos šašlyką su pikantiškomis braškių ir aviečių salotomis.

Kulinarinių atradimų projekte „Maisto kelias“ išgarsėjęs profesionalus virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage prieš 8 metus vedamas meilės iš Šri Lankos atvyko į Lietuvą. Jis ne tik išmoko nelengvą lietuvių kalbą, bet ir kasdien semiasi vis daugiau kulinarinių žinių.

„Mane prieš 8 metus į Lietuvą atvedė meilė. Kuomet dirbau viename Šri Lankos viešbutyje, susipažinau su lietuvaite, įsimylėjome ir dėl jos atvykau į Lietuvą“, – laidoje pasakos vieno restorano sostinėje virtuvei vadovaujantis Dilanas.

Dilano priešininkas kulinarinėje dvikovoje, vienas žymiausių Lietuvos virtuvės šefų R. Bolgovas savo šedevrais išskirtiniam skoniams neabejingus gurmanus stebina jau 25 metus, o jo gamintų patiekalų ragavo net pasaulinio lygio žvaigždės.

„Jeigu tu myli tai ką darai, čia ir yra visa paslaptis“, – raktą į sėkmingą kulinaro karjerą laidoje atskleis R. Bolgovas.

Artėjant Naujųjų metų sutikimui visi keturi šefai – „Virtuvės istorijų“ kulinarai I. Juciūtė-Čibirkienė ir V. Amosovas bei laidos svečiai R. Bolgovas ir D. Dampella Gamage dalinasi receptais, kurie papuoš kiekvieną naujametinės vakarienės stalą.

I. Juciūtės-Čibirkienės kesadilijos su triušiena

Produktai:

10 vnt. triušienos kumpelių mėsos

4 svogūnai

6 mažosios paprikos

Tarkuotas kietasis sūris

3 v.š. grietinės

6 tortilijų lakštai

Špinatai

Ryšulėlis krapų

Ryšulėlis česnako laiškų

Ryšulėlis petražolių

1 l vištienos sultinio

Universalūs prieskonių mišinys

Pipirai

Alyvuogių aliejus

Kepimo laikas 60 min

Temperatūra 180°C

Gaminimas. Supjaustome triušienos kumpelių mėsą gabalėliais, pagardiname prieskoniais, šlakeliu aliejaus, išmaišome ir paliekame kuriam laikui pasimarinuoti. Tuo metu susmulkiname paprikas, svogūnus, sutarkuojame sūrį. Grietinės padažui paruošti susmulkinam prieskonines žoleles, petražoles, laiškinį česnaką, krapus ir viską sumaišome su grietine. Į troškintuvą įpilame šiek tiek aliejaus ir pakepiname svogūnus ir paprikas. Daržovėms apskrudus, sudedame į troškintuvą triušieną, užpilame paruoštu vištienos sultiniu ir leidžiame viskam pasitroškinti. Tortilijų lakštus ištepame grietinės padažu, įdedame špinatų, pomidorų, sūrio bei daržoves su troškinta triušiena. Viską susukame ir dar šiek tiek apkepame kepsninėje.

D. Dampella Gamage vištienos krūtinėlė su bruknėmis

Produktai:

150 g vištienos krūtinėlė su oda

Pora svogūnų

4 vnt. česnako skiltelių

Risotto ryžių

10 g baltojo vyno

20 g raudono vyno

Šafrano sultinys

Vištienos sultinys

Žiupsnelis kurukumos

20 g kietojo sūrio

Bruknių uogienės

Druska

Vanduo

Pipirai

Alyvuogių aliejus

Gaminimas. Vištienos krūtinėlę pagardiname druska, pipirais ir aliejumi. Kepame keptuvėje ant aliejaus iš pradžių 5 min. krūtinėlės pusę su oda, po to 5 min. kitą pusę. Vėliau dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 170°C dar 5 min. Kol vištiena kepa, pasiruošiam risotto: keptuvėje su aliejumi apkepam svogūną su česnakais iki auksinės spalvos ir beriame ant viršaus ryžius. Viską apkepiname, įpilame balto vyno ir verdame 4 min., kol išgaruoja alkoholis. Vėliau po truputį pilamas sultinį, kol suminkštėja ryžiai. Prieš dedant į lėkštę risotto sumaišoma su kietuoju sūriu. Bruknių padarui keptuvėje apkepam svogūną su česnaku iki auksinės spalvos, įpilame šiek tiek raudono vyno ir leidžiama jam išgaruoti, virdami 4 min. Į keptuvės masę įpilame bruknių uogienės ir viską sumaišius dar šiek tiek paverdame.

Risotto dedamas per vidurį lėkštės, ant viršaus vištiena (odele viršumi), aplinkui pilame padažą ir papuošiame žolelėmis.

V. Amosovo jautienos šašlykas su braškių ir aviečių salotomis

Produktai:

1 kg jautienos nugarinės

4 raudonieji svogūnai

1 aitrioji paprika

2 skiltelės česnako

Ryšulėlis kalendros

Ryšulėlis krapų

Ryšulėlis petražolių

Ryšulėlis svogūnų laiškų

2 dideli lavašo lakštai

100 ml alyvuogių aliejaus

Prieskonių mišinys „Texas Gold“

4 pomidorai

1 agurkas

100 g braškių

100 g aviečių

Granatų sirupas

Druska

Pipirai

Kepimo laikas 10 min

Temperatūra 250°C

Gaminimas. Supjaustome jautienos nugarinę ir jos gabalėlius įmasažuojame prieskoniais bei šlakeliu aliejaus ir suveriame ant iešmų. Kepame keletą minučių kepsninėje. Apskrudus mėsai, apglaistome žolelių, alyvuogių aliejaus bei česnakų padažu ir dar kelias akimirkas pakepame. Šašlykams iškepus sudedame ant lavašo pakloto, kurį prieš tai išklojame svogūnais, petražolėmis ir svogūnų laiškais. Apšlakstome žolelių ir aliejaus padažu bei papuošiame svogūnų pusžiedžiais ir smulkintais čili pipirais. Salotoms supjaustome agurkus, pomidorus, sudedame į lėkštę kartu su braškėmis bei avietėmis, apšlakstome granatų sultimis, prieskoniais bei žolelėmis.

R. Bolgovo džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais įdarytos vištienos šlaunelės

Produktai:

4 vnt. vištienos šlaunelių

2 kiaušiniai

Dž. spanguolės

1 v. š. čiobrelio

2 v. š. smulkintų graikinių riešutų

100 g. ryžių pieno

Balti džiūvėsėliai

Druska

Pipirai

Gaminimas. Nukauliname šlauneles, patiekiame sąnarį kartu su oda, mėsą sumalame, į mėsą įmaišome kiaušinį, spanguoles, čiobrelio lapelius, graikinius riešutus, pieną, džiūvėsėlius ir prieskonius. Įdarą įkemšame į odelę, paruoštas šlauneles aptepame lydytų sviestu, druska, pipirais ir kepame 40-45 min., 170°C. Patiekti galima su figomis.

GALERIJA

  • Žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui
  • Žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui
  • Žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui
Asmeninio arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nesudomino

atrodo tikrai ne kaip, be to cia nera sventiniai patiekalai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS