Alpinistas rekordiškai greitai įveikė visų žemynų aukščiausias viršukalnes | Diena.lt

ALPINISTAS REKORDIŠKAI GREITAI ĮVEIKĖ VISŲ ŽEMYNŲ AUKŠČIAUSIAS VIRŠUKALNES

  • 0

Vienas australų alpinistas, pirmadienį pasiekęs Everesto viršūnę, tapo greičiausiai į visų septynių žemynų aukščiausius kalnus įlipusiu žmogumi.

Steve`as ant Everesto viršūnės užlipo praėjus 117 dienų po to, kai įkopė į Vinsono masyvą – aukščiausią Antarktidos kalną – ir devyniomis dienomis greičiau už ankstesnį rekordininką įveikė visus septynis kalnus.

„S. Plainas pasiekė viršūnę šį rytą kartu su Jonu Gupta ir Pempa Sherpa", – naujienų agentūrai AFP sakė S. Plaino kopimą organizavusios įmonės „Himalayan Guides Nepal“ atstovas Iswari Paudelis.

Rekordininko Pasaulinės vietos nustatymo sistemos (GPS) prietaiso duomenys taip pat rodo, kad jis stovėjo ant 8 848 m kalno.

Australas pradėjo įgyvendinti rekordo viršijimo planus praėjus vos ketveriems metams po nelaimingo atsitikimo, per kurį jis maudydamasis patyrė stuburo traumą.

S. Plainas kartu su dviem komandos draugais vėlyvą sekmadienį paliko paskutinę pakeliui į Everesto viršūnę esančią stovyklą ir pradėjo paskutinį kopimo etapą.

„Dabar bent keletą valandų ilsėsimės 4-oje stovykloje. Planuojame išvykti šį vakarą ir ketiname pasiekti viršūnę rytoj paryčiais. Metas visą tai užbaigti“, – sekmadienį savo tinklaraštyje parašė alpinistas.

Australas įkopė į šešis iš septynių kalnų su britu alpinistu J. Gupta. Pastarasis pirmadienį parašė socialiniame tinkle „Twitter“: „Sveikinimai iš pasaulio viršūnės!!! Mes tai padarėme!! Esame Everesto viršūnėje!! Žodžiais neįmanoma apibūdinti, ką matau ir kaip jaučiuosi – esu labai sujaudintas!!“

Ankstesnį įlipimo į septynis kalnus rekordą pernai per 126 dienas pasiekė lenkas alpinistas Januszas Kochanskis.

Vis dėlto nėra bendro sutarimo, kurios viršūnės yra aukščiausi žemynų taškai.

Į vieną sąrašą įtraukiamas Australijoje esantis 2 228 m Kosciuškos kalnas, o kitame aukščiausiu laikoma Indonezijoje esanti Džaja – 4 884 m kalnas, į kurį daug sunkiau įkopti.

Dėl visa pikta S. Plainas įveikė abu geografinius objektus.

Be 4 892 m Vinsono masyvo, savo žemynų aukščiausi kalnai yra Argentinoje esanti 6 962 m Akonkagva, 5 895 m Tanzanijos Kilimandžaras, 5 642 m Rusijos Elbrusas ir JAV esantis Denalis, kurio aukštis – 6 190 metrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS