Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla | Diena.lt

BRAZILIJOS PILYJE VEIKIA HOGVARTSĄ PRIMENANTI BURTININKŲ MOKYKLA

  • 0

Vienoje Brazilijos pilyje burtininkui ištarus burtažodį, sustaugė narve uždarytas vilkolakis. Bet jaudintis nereikia – tai tik eilinė diena Brazilijos burtininkų mokykloje.

Žinoma, tas vilkolakis tėra žvėrimi persirengęs aktorius, o kerai veikiausiai nė nesuveiktų, sutikus kokį nors fantastinį gyvūną. Tačiau kiekvienas, peržengiantis netoli San Paulo įsikūrusios Burtų ir kerėjimo mokyklos slenkstį, privalo už pilies vartų palikti netikėjimo magija jausmą.

Mokyklos atstovai pripažįsta, kad tokią mokyklą steigti įkvėpė britų rašytojos J.K.Rowling (Dž.K.Rouling) sukurtos knygos ir filmai apie berniuko burtininko Hario Poterio nuotykius: jos sugalvotame pasaulyje ypatingi vaikai gali mokytis Hogvartso kerų mokykloje. Brazilijos burtininkų mokyklos savininkai dar teigia, kad jos programoje taip pat yra nemažai vietinių ypatybių.

Nuo pat 2015 metų, kai mokykla buvo atidaryta, svarbiausia „idėja buvo ne nukopijuoti, o adaptuoti Hogvartso atmosferą“, sakė 27 metų Vanessa Godoy (Vanesa Godoi), sugalvojusi įkurti burtininkų mokyklą Kampos do Žordaune, esančiame apie 200 km nuo San Paulo.

Visi mokyklos mokiniai, atvykstantys dalyvauti keturias dienas trunkančiose sesijose, yra Hario Poterio nuotykių gerbėjai.

Tačiau V.Godoy teko pasukti galvą, kaip užpildyti savo burtininkams siūlomą programą, kad nepažeistų autorių teisių. Dėl to Kampos do Žordauno mokiniai mojuoja kitokiomis burtų lazdelėmis bei gilinasi į brazilų folklorą.

„Turime savo istorijas. Gilinamės į mitologiją, nes Brazilija yra tikrai magiška šalis“, – sakė ji.

Hogvartsą primenančiose pamokose susirinkusieji mokomi gėrimų ir eliksyrų gaminimo subtilybių, lanko raganystės ir magijos istorijos užsiėmimus, dalyvauja šokiuose bei konkursuose ir varžosi kvidičo – J.K.Rowling sugalvoto greito tempo žaidimo, žaidžiamo skraidant ant šluotų – turnyruose.

Tačiau ten yra ir dalykų, kuriuos galima sužinoti tik Brazilijoje; pavyzdžiui, kaip panaudoti vietinio mitinio veikėjo, saugančio miškus, plaukus arba sirenos žvynais aktyvuoti burtų lazdelę.

„Vaikystės svajonė“

Pažymėtina, kad mokytis tokių paslapčių kainuoja ne pigiai: keturių dienų sesija tikroje pilyje su veikiančiu viešbučiu kainuoja 2 650 realų (per 670 eurų).

Į burtininkų mokyklą atvyksta klientų nuo penkerių iki 65 metų amžiaus, tačiau ši pramoga yra populiariausia tarp 25 metų žmonių. Visus atvykstančius – teisėjus, modelius, mokytojus, slauges ir studentus – vienija vienas pomėgis – Hario Poterio fenomenas.

„Kai atvykstame į pilį, atrodo, kad išorinis pasaulis nebeegzistuoja“, – sakė 29 metų gydytojas Zerzilas Ferreira (Zerzilas Fereira).

„Paliekame „žiobarų“ pasaulį ir pasineriame į magijos pasaulį, ir jis yra tikras“, – sakė jis, paminėdamas žodį, kuriuo Hogvartso pasaulyje vadinami žmonės, nesugebantys burti ir neturintys jokių galių.

Ši mokykla išpildė „vaikystės svajonę tapti magiškos visatos dalimi“, sakė jis.

Į keturių dienų sesiją susirinkę apie 100 žmonių buvo suskirstyti į keturias komandas, kurių pavadinimai primena Hogvartso koledžų pavadinimus: „Tigrai“, „Gyvatės“, „Voverės“ ir „Ereliai“. Kiekviena komanda renka taškus per įvairius konkursus, o pabaigoje nugalėtojai būna karūnuojami.

Populiariausias Brazilijos burtininkų mokykloje yra kvidičą primenantis žaidimas.

Teoriškai šiam sportui reikia skraidančių šluotų, tačiau išradingi kvidičo gerbėjai iš Jungtinių Valstijų sugalvojo, kaip pritaikyti šį žaidimą kasdienėms sąlygoms: žaidėjai vaikosi kelis kamuolius laikydami tarp kojų įprastą šluotą.

Atsispirti sirenoms

Mokyklos darbuotojai aktoriai iš tiesų atrodo lyg apkerėti, nes jiems ištisą parą reikia išbūti savo vaidmenyse. Tačiau į atmosferą puikiai įsijaučia ir atvykę studentai.

„Kad būtum čia, reikia įsijausti į vaidmenį. Esi studentas ir mokaisi būti burtininku. Tau reikia gerbti mokytojus ir taisykles. Tai paverčia šią patirtį dar tikroviškesne“, – sakė 22 metų Renie Santosas (Renis Santosas), sukūręs populiarų kanalą „Expresso de Hogwarts“ socialiniame tinkle „YouTube“.

„Studentai duoda daug. Didžiulė dalis šio įsikūnijimo veikia tik jų dėka“, – pritarė V.Godoy.

Šis atsidavimas tampa itin akivaizdus per elgesio su sirenomis pamoką: magiškų gyvūnų priežiūros profesorius perspėja, kad jos nori suvilioti ir praryti pernelyg smalsius asmenis.

Tada studentai sutinka Niktę, kuri plaukioja baseine ir juos užkeri. Nepaisydami perspėjimų, studentai nori pakviesti ją šokti, paplaukioti drauge ar pabučiuoti.

Laimei, niekas iš tikrųjų nenukenčia. Tačiau po keturių dienų pasaka baigiasi ir studentams tenka grįžti į tikrąjį pasaulį.

GALERIJA

  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
  • Brazilijos pilyje veikia Hogvartsą primenanti burtininkų mokykla
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS