Nežmoniška bausmė: dvi moterys viešai nuplaktos už homoseksualius santykius | Diena.lt

NEŽMONIŠKA BAUSMĖ: DVI MOTERYS VIEŠAI NUPLAKTOS UŽ HOMOSEKSUALIUS SANTYKIUS

  • 26

Malaizijoje dvi moterys pirmadienį buvo viešai išpertos lazdomis už homoseksualius santykius, pažeidžiančius griežtą islamo teisę.

Tuo metu pasipiktinę aktyvistai pasmerkė šią „nežmonišką ir žeminančią“ bausmę.

Baltai apsirengusios ir musulmoniškomis skaromis apsigobusios moterys gavo po šešis kirčius, pasodintos ant taburečių šariato teisme. Viena jų vykdant bausmę apsipylė ašaromis.

Pasak aktyvistų, tai pirmasis atvejis Malaizijoje, kai moterys buvo nuplaktos už tos pačios lyties asmenų lytinius santykius draudžiančios šariato normos pažeidimą. Jų nuomone, tai pabrėžia blogėjančią homoseksualių padėtį šalyje, kurioje gyventojų daugumą sudaro musulmonai.

Malaizijoje galioja dvi teisinės sistemos. Šariato teismai turi teisę spręsti piliečių musulmonų bylas, susijusias su religijos ir šeimos reikalais, įskaitant skundus dėl svetimavimo.

Minimos 22 ir 32 metų moterys buvo suimtos islamiškosios policijos pareigūnų, kai buvo užkluptos besiglamonėjančios automobilyje, pastatytame vienoje viešoje aikštėje šiaurinėje Terenganu valstijoje, vienoje konservatyviausių šalyje.

Moterys, kurių vardai nebuvo atskleisti, praeitą mėnesį prisipažino pažeidusios islamo teisės normas. Joms buvo skirtas nuplakimas ir 3 300 ringitų (688 eurų) baudos.

Nuteistosios buvo nuplaktos Aukštajame šariato teisme valstijos sostinėje Kuala Terenganu.

Teisėjas nuosprendį paskelbė prieš 10 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku. Tuomet pareigūnai įvykdė fizinę bausmę sausakimšoje teismo salėje, sakė vienas ten buvęs žurnalistas.

Jaunesnė moteris mušama kūkčiojo, bet vyresnioji stoiškai kentė.

„Sunkus žmogaus teisių pažeidimas“

Ši bausmė išprovokavo kritikos bangą. Malaizijoje veikianti Pagalbos moterims organizacija pareiškė esanti „įtūžusi ir pasibjaurėjusi šio sunkaus žmogaus teisių pažeidimo“.

„Dviejų suaugusių asmenų lytiniai santykiai abipusiu sutikimu neturėtų būti kriminalizuojami, o juo labiau baudžiami nuplakimu“, – sakoma jos pranešime.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad ši bausmė yra „baisus priminimus apie LBGT asmenų diskriminacijos mastą šioje šalyje ir ženklas, kad naujoji vyriausybė pritaria nežmoniškų ir žeminančių bausmių taikymui, kaip ir jos pirmtakė“.

Teismo pareigūnas Wanas Abdul Malikas Wanas Sidekas (Vanas Abdul Malikas Vanas Sidekas) savo ruožtu teisino šią bausmę ir sakė, kad ji nebuvo tokia griežta kaip nuplakimas, skiriamas už daugelį kitų Malaizijos civilinės teisės kodekso pažeidimų.

Pagal islamo įstatymus nuplakimas atliekamas drabužius vilkintiems asmenims gana plonomis lazdomis. Tokia bausme pirmiausiai siekiama pažeminti, o ne sukelti skausmą.

Per gegužę įvykusius istorinius rinkimus į valdžią atėjęs reformų šalininkų aljansas Malaizijoje sužadino viltis, kad LGBT bendruomenės nariai gali būti mažiau diskriminuojami. Anksčiau lytinės mažumos nuolat tapdavo valdžios persekiojimų taikiniais.

Deja, aktyvistai teigia, kad šioje daugiatautėje šalyje homoseksualių asmenų padėtis tapo dar nepalankesnė.

Apie 60 proc. iš 32 mln. Malaizijos gyventojų yra musulmonai.

GALERIJA

  • Nežmoniška bausmė: dvi moterys viešai nuplaktos už homoseksualius santykius
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Liudvika

Čia tai visai gerai.Tokioms ne vieta tarp normalių žmonių.Ten tai yra laikomasi moteris ir vyras yra darni šeima.O mūsų valdžia nori mums ibrukti tų iškrypėlių egzistavimą ir kad mes juos laikytume juos normaliais.Tai tiesiogiai nori mus priversti tai sutikti.Niekada kol esu gyva nekenčiau ir nekesiu tų iškrypėlių.Tai pažeidžia mūsų tykėjimą,mūsų normalių šeimų teises.

Iskripeliams

Iskripeliams to ir reikia

trdlo33

tabako ir alkoholio reklamos mat vaikams zaloja psichika,o tokios nuotraukos tipo nieko tokio???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS