Senovinis kinų porceliano dubenėlis parduotas už rekordinę sumą | Diena.lt

SENOVINIS KINŲ PORCELIANO DUBENĖLIS PARDUOTAS UŽ REKORDINĘ SUMĄ

  • 0

Tūkstančio metų senumo, Kinijos Songų dinastijos laikų dubenėlis antradienį aukcione buvo parduotas už 37,7 mln. JAV dolerių (32,1 mln. eurų) – rekordinę kinų porcelianui sumą, paskelbė aukcioną organizavusi „Sotheby's“.

Mažas dubenėlis, datuojamas 960–1127 metais, pranoko ankstesnį, 2014 metais pasiektą 36,05 mln. dolerių rekordą, kai ši suma buvo sumokėta už Mingų dinastijos vyno puodelį.

Varžymasis prasidėjo nuo maždaug 10,2 mln. dolerių ir truko 20 minučių, kol laimėtoju buvo paskelbtas telefonu dalyvavęs pirkėjas.

Dubenėlis, iš pradžių naudotas teptukams plauti, yra itin reto kinų porceliano iš Šiaurinės Songų dinastijos imperatoriškųjų rūmų pavyzdys, vienas iš vos keturių privačiose rankose esančių pavyzdžių, nurodo „Sotheby's“.

Šis 13 cm skersmens indas yra padengtas šviesiai mėlyna glazūra. Už jį sumokėta kaina yra „bet kokios kinų keramikos pasaulinis aukcionų rekordas“, po pardavimo paskelbė „Sotheby's“.

Ankstesnis kainos rekordas priklausė mažyčiam baltam porceliano puodeliui, dekoruotam spalvotu piešiniu, vaizduojančiu gaidį ir vištas su savo viščiukais. Jis buvo nužiestas apytikriai 1465–1487 metais, valdant Mingų dinastijos imperatoriui Chenghua (Čenghua).

Puodelį 2014 metais nupirko Šanchajaus magnatas, finansininkas, buvęs taksistas Liu Yiqianas (Liu Ičianas), vienas turtingiausių Kinijos žmonių, naujosios superturtuolių klasės, kuri visame pasaulyje ieško meno vertybių, atstovas.

GALERIJA

  • Senovinis kinų porceliano dubenėlis parduotas už rekordinę sumą
  • Senovinis kinų porceliano dubenėlis parduotas už rekordinę sumą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS