Šešiolikmetės kiaušidėse rastos smegenų ir kaukolės užuomazgos | Diena.lt

ŠEŠIOLIKMETĖS KIAUŠIDĖSE RASTOS SMEGENŲ IR KAUKOLĖS UŽUOMAZGOS

  • 2

Ant šešiolikmetės japonės kiaušidės aptiktas auglys, kuriame buvo buvo miniatiūrinės smegenys. 10 cm pločio auglys aptiktas, kai merginai buvo atliekama apendikso šalinimo operacija.

Pašalinto auglio viduje gydytojai aptiko išbrinkusių, riebaluotų plaukų gniužulus ir 3 cm skersmens į smegenis panašią struktūrą, padengtą plonu kaukolės kaulu.

Nuodugnesnė analizė parodė, kad tai – mažesnė smegenėlių versija. Smegenėlės paprastai būna po galvos smegenų pusrutuliais. Vienoje pusėje masė priminė smegenų kamieną – struktūrą, paprastai prijungtą prie stuburo smegenų.

Vidiniai monstrai

Maždaug penktadalyje kiaušidžių auglių būna pašalinių audinių: plaukų, dantų, sausgyslių, riebalų ir raumenų. Šie augliai, kurie dažniausiai būna gerybiniai, vadinami teratomomis (gr. teras – pabaisa). Nors nėra žinoma, kas sukelia teratomas. Pagal vieną teoriją, jos atsiranda, kai nesubrendęs kiaušinėlis ima dalintis ir sukuria kitas kūno dalis.

Kiaušidžių teratomose smegenų ląstelės randamos dažnai, tačiau labai neįprasta, kad jos susibūrė į tikras smegenis primenančią struktūrą, pažymi auglį tyręs Masayuki Shintaku iš Shiga suaugusiųjų medicinos centro Japonijoje.

Angelique Riepsamen iš Naujojo Pietų Velso universiteto Australijoje antrina. „Neurologiniai elementai, primenantys centrinės nervų sistemos dalis kiaušidžių teratomose pasitaiko dažnai, tačiau suaugusias smegenis primenančios struktūros itin retos.“

Miniatiūrinės smegenys netgi išsivystė taip, kad tarp neuronų galėjo sklisti elektros impulsai, visai kaip normaliose smegenyse, sako M. Shintaku.

Smegenų sumaištis

Mergina jokių neurologinių ar kokių nors kitų simptomų nejuto. Tačiau yra užfiksuoti atvejai, kai pakinta moterų, kurioms išsivysto kiaušidžių teratoma, asmenybė, kyla paranoja, sutrikimas, susijaudinimas, traukliai ar atminties praradimas.

 

 

Kai kurie šie neurologiniai simptomai gali pasireikšti, kai imuninė sistema palaiko smegenų ląsteles kiaušidėse pašaliniais objektais ir puola jas – taip gali būti užpultos ir tikrų smegenų ląstelės, o taip ir kyla uždegimas. Pašalinus auglį, šie simptomai dažniausiai išnyksta.

Šešiolikmetei auglys buvo pašalintas be jokių komplikacijų ir ji jaučiasi gerai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ameba

man atrodo, kad pagrindinė mintis ta, kad iš moters genetinių / lytinių ląstelių susiformuoja būsimo kūdikio smegenys ir kaukolė!?

Anonimas

na matomai dabartinis jaunimas lietuvoj mastyt pradeda su vaginos ir kiausu pagalba ...ten smegenys ..... galva skirta oraliniuj seksuj ir fekaliju salinimuj is organizmo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS