Adventinis vakaras – su muzika ir literatūra | Diena.lt

ADVENTINIS VAKARAS – SU MUZIKA IR LITERATŪRA

  • 0

Naujų idėjų nestokojantis Kauno styginių kvartetas ir už nesumeluotą nuoširdumą kauniečių itin mylima aktorė Inesa Paliulytė kviečia didžiųjų metų šventes pasitikti prasmingais apmąstymais.

Antrąjį advento sekmadienį kvarteto rengiamo vakaro metu skambės muzika ir žodis: I. Paliulytė skaitys Nobelio premijos laureatės, švedų rašytojos, romanistės ir novelistės Selmos Lagerlöf sukurtą istoriją "Šventoji naktis". Didžioji švedų romantikė nepašykštėjo savo laiko ir talento domėdamasi krikščionybės ištakomis, keliavo po Rytų šalis ir, surinkusi daugybę pasakojimų bei legendų apie Kristaus kūdikystę, jaunystę ir atliktus stebuklus, atpasakojo juos novelių knygoje "Kristaus legendos", kuri savo nuoširdumu žavi tiek vaiką, tiek suaugusįjį.

Noveles papildys nuostabūs muzikiniai intarpai – Wolfgango Amadeus Mozarto, Ludwigo van Beethoveno, Franzo Schuberto, Piotro Čaikovskio ir Vidmanto Bartulio kūriniai. Galima sakyti, kad ši graži idėja, gimusi 2000-aisiais, tampa tradicija. Nors ir su pertraukomis, tačiau metai iš metų atliekama įvairiose Lietuvos vietose ši programa nepalieka nė vieno abejingo.

Žavūs, pamokantys ir šiek tiek vaikiški, bet kartu labai prasmingi rašytojos pasakojimai, įtaigus ir be galo įtraukiantis I. Paliulytės skaitymas, kiekvieno kvarteto nario nuoširdus įsijautimas į tekstą ir įvairios jausmų išraiškos atliekamoje muzikoje, – visa tai be galo organiškai susilieja į vieną visumą ir, tarsi užburia klausytoją, nukelia kažkur aukščiau.

Metai iš metų atliekama įvairiose Lietuvos vietose, ši programa nepalieka nė vieno abejingo.

"Kvartetas nėra tik repeticijos ar koncertai. Kvartetas – gyvenimo būdas dėl didžiojo meno" – šis moto kaip niekam kitam tinka Kauno styginių kvartetui, dažnai tituluojamam kūrybiškiausiu, gyvybingiausiu ar tiesiog geriausiu tokio pobūdžio kolektyvu Lietuvoje.

Tai liudija ir daugiau nei 35 metų trunkanti kūrybinė kolektyvo biografija, kone kasmet pelnomi apdovanojimai ir įvertinimai, iškalbingi atsiliepimai spaudoje. Apie kolektyvo preciziškumą ir kūrybiškumą vaizdžiai kalba kritikos atsiliepimai: "Kad ir ką jie grotų, visur randa jautrų, labai nuoširdų santykį su muzika. O ir klausytojas sunkiai paaiškinamu būdu jaučia, kad jiems labai svarbu, ar jis deramai viską išgirs. Gal tai interpretaciją suartina su juvelyro menu?"

Norėdamas dar labiau įprasminti šį ypatingą laikotarpį, Kauno kvartetas tęs savo advento kelionę apsilankydamas ten, kur žmonėms itin reikia artumo, nuoširdumo, šypsenos, taurios muzikos. Nemokamus koncertus dovanos socialinės globos namų "Pastogė" vaikams, Šančių neįgaliųjų bendruomenei, Panemunės senelių namams.

Kas: Adventinis vakaras "Šventoji naktis"

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada: gruodžio 9 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS