Ant garsaus mokslininko paminklo – šiurkščios klaidos | Diena.lt

ANT GARSAUS MOKSLININKO PAMINKLO – ŠIURKŠČIOS KLAIDOS

Pirmadienį K. Donelaičio gatvėje, netoli Vytauto Didžiojo universiteto, atidengtas mokslininkui Algirdui Juliui Greimui ir jo veiklai įamžinti skirtas paminklas. Tačiau akis badė ant paminklo paliktos klaidos. Autoriai suskubo jas taisyti.

„A. J. Greimas neabejotinai yra vienas žymiausių lietuvių kilmės humanitarų pasaulyje. Jo įamžinimas šalia universiteto, kuriame jis studijavo, yra daugiau nei simboliškas. Tai priminimas studentams ir dėstytojams apie neeilinę asmenybę. Džiaugiamės galėję prisidėti prie jos įamžinimo“, – paminklo atidarymo šventėje sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Tačiau iškilios asmenybės įamžinimą pagadino ant paminklo citatos paliktos klaidos. Čia užrašyta citata „Tikrovė yra tiktai tai kuo tikima“ paimta iš A.J.Greimo pratarmės „Apie Dievus ir žmones“. Šešių žodžių citata parašyta su klaida, nepadėtas kablelis. Be to, lietuviškos kabutės citatos pabaigoje turi būti atsuktos į kitą pusę. Darbo autorius skulptorius Stasys Žirgulis tikino, kad įsivėlė apmaudi klaida, tačiau ji tuoj pat bus ištaisyta.

Bedirbant aš nepasižiūrėjau, nepakontroliavau, todėl taip ir gavosi. Einame šiandien ir pataisysime.

„Bedirbant aš nepasižiūrėjau, nepakontroliavau, todėl taip ir gavosi. Einame šiandien ir pataisysime. Perdėsim ir kabutes į kitą pusę, nes meistrai ne taip padarė“, – sakė S.Žirgulis.

Skulptorius tikino, kad pasirinkta citata buvo derinta su A.J.Greimo žinovais. S.Žirgulis sakė, kad A.J.Greimas yra labai įvairiapusė asmenybė, todėl viena citata negalima nusakyti visko.

Pasak A. J. Greimo biografiją parengusio mokslininko, Purdue universiteto (JAV) profesoriaus Thomas F. Broden, semiotikos pradininkas Kauną prisiminė kaip kosmopolitinį miestą, kuriame susipažino su įvairius pasaulio kraštus jau aplankiusiais studentais.

„Lietuva formavo jo asmenybę ir tapatybę, suteikė jam rimtą humanitarinį išsilavinimą, įteigė jam europinio folkloro tradiciją ir poetinę prasmę, įdiegė jam įsipareigojimą įsijungti į vykstantį tautinės kultūros ir bendruomenės kūrimą“, – sakė T. F. Broden.

A.J. Greimas laikomas Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėju, vienu iškiliausių semiotikų Prancūzijoje kartu su Rolandu Barthesu. Tarp jo labiausiai žinomų atradimų – semiotinis kvadratas, aspektualumo, izotopijos tyrimai, taip pat lietuvių mitologijos, religijos tyrinėjimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Klaida

Visa Lietuvos žiniasklaida pastaruoju metu -šiurkšti klaida :) Kauno diena ne išimtis ...

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

A.J.Greimas buvo vienas žymiausių, ne tiktai Lietuvos bet ir pasaulio, šaltinių (pasakų, padavimų, mitų bei legendų ir t.t.) tyrinėtoju. Jauniems etnografams ir etnologams būtina žinoti, kad senųjų kultūrų, tame tarpe ir lietuvių šaltinius, galima įminti tiktai ir tiktai SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA!!!

Labai svarbu

Labai svarbus straipsnis, kablelio matai nepadejo. O kazin kas is viso zino sita mokslininka ir kam pinigus svaistyti paminklams?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS