„Apkalbų“ objektas – jaunieji mados diktatoriai | Diena.lt

„APKALBŲ“ OBJEKTAS – JAUNIEJI MADOS DIKTATORIAI

Saulėtą gegužės 10-osios vakarą Kaunas, na, bent jau vienas jo kampelis, priminė andergraundinį Berlyną. Industrinėse "Gargaro" lofto patalpose skambant modernios muzikos akordams, o sienas ir podiumą glostant ryškioms šviesoms, vyko jubiliejinis mados renginys "Apkalbos". Kaip ir kasmet, apkalbėti kitų ir tapti pasišnabždėjimų tema susirinko mados mylėtojai bei perspektyviausi šalies jaunieji drabužių kūrėjai.

Devyniolikos skirtingų dizainerių ar jų komandų šou pradėtas simboliškai prisimenant jau du dešimtmečius trunkančią "Apkalbų" evoliuciją – susirinkę svečiai turėjo galimybę išvysti jau mados istorijos puslapiais virtusius kadrus iš nuo 1998-ųjų vykusių renginių. Laiko juosta plaukiančios nuotraukos bei podiumu žengę modeliai įrodė, kad jaunatviškos drąsos ir veržlumo nei anuomet, nei šiandien Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto organizuojamose "Apkalbose" netrūksta.

Pirmoji ant podiumo pristatyta kolekcija – elegantiška "Apkalbų" pradininkės Lauros Dailidėnienės (mados namai "Laura Daili") "Noire Vitrum" patvirtino taisyklę, kad būtent šis renginys pradedantiems kūrėjams tampa startu į svaiginančią karjerą. Tarp vėliau prisistačiusių kūrėjų – ne tik lietuviai, bet ir Turkijos, Latvijos dizaineriai. Tiesiogine žodžio prasme sublizgėjo dizainerių iš Stambulo universiteto ("Istanbul Aydin University") kolekcija "Zeugma", pavadinta to paties pavadinimo senovės miesto garbei. Pirmą blyną kone tobulai iškepė Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto pirmakursiai, pristatę "Prima" pakrikštytą kolekciją, skirtą pirmosioms patirtims. Paskutinieji vakaro metu podiumu žengė kaukėti Kauno kolegijos studento Ryčio Beigos modeliai, papuošti itin originalių kirpimų ir nemažai nuogo kūno atidengiančiais apdarais.

Žiūrovų aplodismentų sulaukė netikėti medžiagų, siluetų sprendimai, intriguojantys naujo, jaunatviško žvilgsnio į nusistovėjusias normas kampai, kurių tikrai nepritrūko devyniolikoje pristatytų kolekcijų. Buvo galima išvysti ir drabužių, kuriuos mielai apsivilktum tuojau pat ir lėktum pasveikinti vakarėjančio miesto, ir ekstravagantiškų apdarų, primenančių Paryžiaus ir Milano aukštosios mados pristatymus. Dizaineriai nesibaimino eksperimentuoti įvairiausiomis tekstūromis, pradedant perregimais, kūno neslepiančiais lengvučiais audiniais, baigiant sunkiomis metalo konstrukcijomis. Jaunųjų kūrėjų fantazija neapsiribojo vien drabužiais, dauguma jų pasirinko ekspresiją išreikšti ir išradingu vizažu, netikėtais šukuosenų sprendimais bei pagrindines kūrinių mintis dar geriau nusakančia muzika. Kai kurie dizaineriai modeliams netgi uždėjo kaukes – iš baltos medžiagos ar lengvą šiurpuliuką keliančias plastiko.

Nors 2018-ųjų "Apkalbose" pristatytos kolekcijos – itin skirtingos, kaip pasikartojančias tendencijas galima buvo įžvelgti futurizmo leitmotyvą, tvarumo idėjas, šiuolaikinės kultūros atspindžius. Mados paskirtis – ne tik padiktuoti, kokių spalvų ir kirpimų aprangą rinktis, tačiau ir pirštu besti į svarbias pasaulio, visuomenės aktualijas. Greičiausiai dėl to ne vienas "Apkalbų" dalyvis savo kolekcijomis transliavo vartotojiškumo problemą, įkvėpimą gamtos bei žmogaus ryšio, socialinių tinklų ir grožio standartų įtaką asmenybei.

Ekologijos temą madoje išskyrė ir viena renginio organizatorių, J.Vienožinskio menų fakulteto Aprangos dizaino katedros vedėja Stella Justina Kasperavičienė. "Tvariosios mados, arba ekomados, šiemet tikrai buvo nemažai, – pastebėjo festivalio rengėja. – Priežasčių šiai tendencijai yra ne viena. Visų pirma noras tausoti gamtą. Be to, mūsų jaunieji kūrėjai žvalgosi į tai, kaip kuria pasaulis. Žinoma, prisideda ir tai, kad "Apkalbos" – studentų, būsimų profesionalių dizainerių, kūrybos renginys, o jie dažnai neturi galimybės daug investuoti, tad šiuo klausimu ekomada gali padėti išsisukti iš padėties."

Paklausta, kas jos šiųmečių "Apkalbų" favoritai, S.J.Kasperavičienė vardijo: "Labai įdomus Kauno kolegijos studentės Karolinos Gaščiauskaitės darbas. Reikia paminėti ir Kauno kolegijos pirmo kurso studenčių jungtinę kolekciją "Prima". Šis pirmas darbas joms yra rimtas įvykis – pirmasis siuvimas, pirmas modelis. Iš svečių išskirčiau istorine tema sukurtą turkų kolekciją, puikus ir atlikimas, apdaila. Taip pat įsiminė kolekcija "Sintezė", sukurta Vilniaus dailės akademijos studentės Liepos Aliukaitės."

GALERIJA

  • „Apkalbų“ objektas – jaunieji mados diktatoriai
  • „Apkalbų“ objektas – jaunieji mados diktatoriai
  • „Apkalbų“ objektas – jaunieji mados diktatoriai
  • „Apkalbų“ objektas – jaunieji mados diktatoriai
Organizatorių nuotr.
Gairės: apkalbos, mada, Gargaras
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

G.fėja

Tikrai kad kapinių fėja,jokio grožio,nebent neparodė kas gražu nuotraukose.

nuotraukoje --kapiniu feja

ir exsbicionistas su ploscium...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS