Artimiausias savaitgalis bus nuspalvintas džiazo, klasikos ir afrokubiečių ritmais | Diena.lt

ARTIMIAUSIAS SAVAITGALIS BUS NUSPALVINTAS DŽIAZO, KLASIKOS IR AFROKUBIEČIŲ RITMAIS

  • 3

XXII Pažaislio muzikos festivalis artimiausią savaitgalį nuspalvins džiazo, klasikos ir afrokubiečių ritmais.

Skirta N.Cole

Šeštadienį Pociūnų aerodrome į energingą koncertą, dedikuotą dainininkei Natalie Cole, Pažaislio muzikos festivalio klausytojus pakvies Petro Tadaro diriguojamas Kauno bigbendas ir publikai puikiai pažįstama solistė Vilija Matačiūnaitė. Amerikiečių kilmės dainininkė ir dainų kūrėja N.Cole – žymaus XX a. vidurio atlikėjo Nato Kingo Cole'o ir džiazo vokalistės Marios Cole dukra. Talentingų tėvų atžala dar karjeros pradžioje sulaukė didžiulio populiarumo, atlikdama savos kūrybos ritmenbliuzo stiliaus dainas.

XX a. 9-ojo dešimtmečio pradžioje dainininkės repertuaras laipsniškai pasikeitė populiariosios muzikos ir džiazo kryptimi. N.Cole net devyniolika kartų buvo nominuota "Grammy" apdovanojimui ir devynis kartus tapo jo laureate. Didžiausią pripažinimą šiai solistei pelnė "Grammy" apdovanojimą pelnęs albumas "Inseparable". Greta vokalistės karjeros ji suvaidino ne vieną įsimintiną vaidmenį televizijos ir kino filmuose. N.Cole šį pasaulį paliko prieš dvejus metus, būdama 65-erių. Pagerbiant dainininkės atminimą koncerto metu skambės talentingų atlikėjų interpretuojami nuostabiausi kūriniai iš N.Cole repertuaro.

Kauno bigbendas džiazo mylėtojus savo muzikavimu džiugina jau dvidešimt penkerius metus. Baigiantis 1992 m. orkestre "Ąžuolynas" susiformavo P.Tadaro vadovaujama džiazo mėgėjų grupė, kuri netrukus gavo biudžetinės įstaigos statusą. Per ketvirtį amžiaus kolektyvas tapo svarbiausių šalies džiazo įvykių liudininku, dalyviu ir kūrėju. Ilgą laiką buvęs vieninteliu municipaliniu džiazo orkestru, jau kelioms atlikėjų ir klausytojų kartoms Kauno bigbendas tapo gyva džiazo mokykla. Be šio kolektyvo sunkiai įsivaizduojamos kasmetinės Lietuvos džiazo šventės – "Kaunas Jazz", Klaipėdos pilies džiazo festivalis, Šiaulių bigbendų festivalis, o Birštono džiazo festivalyje bigbendas groja nuo pat įsikūrimo. Kauno bigbendo atliekama muzika skamba tiek prestižinėse koncertų salėse, tiek daugiatūkstantinėse arenose.

Kartu su kolektyvu muzikuoja aukščiausios prabos džiazo profesionalai solistai, taip pat populiariosios muzikos dainininkai. Ilgus metus kolektyvui vadovavo legendinis džiazo muzikantas ir dirigentas Romualdas Grabštas, o šiuo metu Kauno bigbendas yra vienas iš koncertinės įstaigos "Kauno santaka" padalinių.

N.Cole emocijas ir nepakartojamą energiją klausytojams perteiks gerai pažįstama atlikėja V.Matačiūnaitė. Nuo pat vaikystės aktyvumu pasižymėjusi dainininkė kryptingai siekė atlikėjos kelio: lankė mokyklos chorą, tobulino balsinius įgūdžius Artūro Noviko džiazo mokykloje, Onos Valiukevičiūtės studijoje "Mikrofonas", kurį laiką mokėsi dainuoti pas Rositą Čivilytę, studijavo Vilniaus kolegijoje. Lietuvos publika ją atsimena kaip energingą televizijos projekto "Kelias į žvaigždes" dalyvę, nuo to laiko V.Matačiūnaitę nuolat galima išvysti dalyvaujant daugelyje televizijos laidų, projektų bei šou, koncertuojant kartu su kitais žinomais atlikėjais, vaidinant miuzikluose bei televizijos filmuose.

Egzotiški ritmai

Sekmadienį Babtyno-Žemaitkiemio dvare – išskirtine dvasia alsuojančioje koncertinėje erdvėje Pažaislio muzikos festivalio dėka į vieną sūkurį susilies gaivalingasis džiazas, amžinoji klasika ir nerimastingi afrokubiečių ritmai.

Tarptautinė atlikėjų komanda, parengusi ypatingą programą "Kai susitinka džiazas, klasika ir afrokubiečių ritmai", džiugins klausytojus originaliomis autorinėmis kompozicijomis, kurios tikrai ras atgarsį kiekvieno širdyje. Kas nors kartą girdėjo šią išskirtinę atlikėjų grupę, vieningai patvirtins, kad jų muzikavimas užburia, sukelia persikėlimo į kitokią erdvę jausmą. Šie nuostabūs muzikantai, kilę iš įvairiausių pasaulio šalių, atrado vienas kitą suvienyti bendro muzikavimo tikslo. Tai – projekto iniciatorė ir sumanytoja, smuikininkė bei vokalistė Yilian Canizares (Kuba-Šveicarija), pianistas Danielis Stawinski (Vokietija), kontrabosininkas Davidas Brito (Venesuela), mušamųjų instrumentų virtuozas Cyrilas Regmey'us (Šveicarija) bei perkusininkas Inoras Sotolongo (Kuba).

Pasaulyje reta tokių atlikėjų kaip ansamblio siela, smuikininkė ir vokalistė Y.Canizares: Havanoje gimusi, Šveicarijoje gyvenanti, gerbianti praeitį, nujaučianti ateitį ir kiekvieną kerinčia šypsena apdovanojanti menininkė. Jos charizma, jausmingumas ir nenusakomas lengvumo pojūtis tuo pat metu grojant smuiku ir dainuojant – tikras atradimas kiekvienam muzikos gurmanui. Užaugusi pačiame Havanos centre atlikėja nuo pat vaikystės buvo apsupta muzikos: jai gitara grodavo senelis, namuose nuolat skambėdavo mamos dainavimas, kuriam ji pati pritardavo fortepijonu.

Y.Canizares prisimena: "Kiekvieną savaitgalį mane vesdavo klausytis orkestro, džiazo kvarteto ar salsos grupės. Mama pasakojo, kad aš visada trokšdavau būti scenoje". Būdama septynerių būsimoji atlikėja pradėjo mokytis groti pianinu ir smuiku prestižinėje Manuelio Saumello muzikos akademijoje. Net keturis kartus ji tapo nacionalinio Kubos smuikininkų konkurso nugalėtoja, o būdama keturiolikos pelnė galimybę studijuoti Venesueloje. Po dvejų mokslo metų meistriškumo kursai su iš Šveicarijos atvykusiu mokytoju pakeitė jos gyvenimą: pedagogas pakvietė studijuoti Šveicarijos konservatorijoje. Čia jos grojimas pakilo į naują lygmenį, bet gyvendama išskirtinai akademinės muzikos pasaulyje atlikėja pasijuto prarandanti ryšį su jai įgimta muzikavimo tradicija.

Išgirdus prancūzų džiazo smuikininko Stéphane'o Grappellio muzikavimą, Y.Canizares kilo idėja tokį universalų atlikimo būdą perteikti kubietiška tradicija. Ji subūrė tarptautinį kvartetą "Ochumare", kuris pelnė laurus Montreux džiazo festivalyje-konkurse. Taip atsivėrė kelias į pripažinimą ir didžiąsias džiazo scenas. Jos įkvėpimo šaltiniu buvo ir yra visa supanti aplinka: tėvai, senoliai, sutuoktinis, kubietės moterys, afrokubietiška dvasia, muzikos pasaulio ikonomis tapę asmenys, tokie kaip prancūzų dainininkė Édith Piaf, Venesuelos kompozitorius Simónas Diazas, Kubos poetas Luisas Carbonellis ir kiti. Pati atlikėja kalba: "Mano muzika atspindi kultūrų persipynimą ir nenusakomus jų lobynų klodus. Tai manasis moto, nes aš esu moteris, kubietė, muzikantė – viso pasaulio pilietė. Mano sąsajos su smuiku nepakartojamos – aistringos ir atsakingos. Jis man – tarsi partneris, netgi meilužis. Mes papildome vienas kitą."


Kas? Kai susitinka džiazas, klasika ir afrokubiečių ritmai.

Kur? Babtyno-Žemaitkiemio dvare.

Kada? Rugpjūčio 6d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Dedikacija dainininkei Natalie Cole".

Kur? Pociūnų aerodrome.

Kada? Rugpjūčio 5d. 20 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lukaa

Manau tokius rasistinius komentarus turėtų Kauno diena ištrinti.

Anonimas

Kaune prisiveise afrodebilu

Oooo....

afrolietuviai dalyvaus ar tik afrokubieciai y savo bubenus mus ??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS