Avangardinio meno buveinėje – avangardinė paroda | Diena.lt

AVANGARDINIO MENO BUVEINĖJE – AVANGARDINĖ PARODA

Laisvojo meno buveinėje "Raudona Zoona" eksponuojama menininko Vytauto Steponavičiaus tapybos kūrinių paroda "Žaismingas atsitiktinumas".

Parodą sudaro kaligrafijos, dailės ir tapybos ant nuotraukų darbai. Juos kurdamas V.Steponavičius rėmėsi modernizmo filosofija, jog tapyba ne atkuria vaizdą, bet sukuria. "Jeigu gyveni, tai gyvenk žaisdamas", – sako menininkas. Žaismingas parodos pavadinimas atspindi darbų kūrimo metodiką – kūriniai gimė žaismingai ir paprastai. "Klasikinė kompozicija yra kuriama eskizuojant, turint vaizdinį, o abstrakti tapyba gimsta kitaip. Didžiausias pasiruošimas tapyti tada yra sąmonės paruošimas – ji turi būti visiškai švari. Tai gali užtrukti ir tris paras, daug ilgiau negu pats tapymas", – tvirtina V.Steponavičius.

Idėjų kūriniams kauniečiui nereikia ilgai ieškoti. "Kiekvienas pamatytas vaizdas ar išgirstas sakinys gali virsti idėja. Viskas priklauso nuo to, kaip tu reflektuoji gautą informaciją. Galima kiekvieną žodį išplėtoti netgi iki romano – idėjos plaukioja ir jas tereikia pasiimti", – sako jis.

V.Steponavičius yra surengęs per 20 savo kūrybos parodų. "Žaismingas atsitiktinumas" iš jų ir išsiskiria atsitiktiniu žaismingumu: "Kai prieš parodos atidarymą vertiesi per galvą, dažniausiai nieko gero iš to nebūna. O šįkart viskas vyksta ramiai, žaismingai, tarsi savaime. Dauguma kūrinių yra paliesti fluxus dvasios. Tai nekomercinis, avangardinis menas, mano tikslas nėra parduoti kūrinius. Jie tiesiog yra visiškas žaismingas atsitiktinumas."

Kūrėjas nebijo žaisti ir kurdamas kaligrafiją. Idėjų jis semiasi iš kinų ir japonų knygų. Šalia ištapyto hieroglifo jis užrašo savo kūrybos eilėraštį – tarsi hieroglifo reikšmės interpretaciją.

Keli parodos darbai buvo eksponuojami ir tarptautinėje akvarelės bienalėje. "Dabartinė akvarelė dar ieško savo vietos. Visad buvo laikoma, kad tikras menas yra aliejinis, o akvarelė yra vaikų žaidimai. Tačiau kūriniams juk svarbiausia energija", – įsitikinęs menininkas.

Anot V.Steponavičiaus, pati tapyba šiais laikais yra pavirtusi į savotišką žaidimą, kadangi iš tapybos retas kūrėjas pragyvena. Tapydamas menininkas įsikrauna energijos ir pailsi, ypač tapydamas pirštais. "Geriausias, jautriausiais paveikslas yra sukuriamas pirštais, netgi be jokių priemonių. Pirštai yra jautriausia vieta, per juos keliauja energija", – sako jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

patekt į ''raudoną zoną'' aplankius ZOO muziejų ar prieš tai rekomenduojat ...... kaip tą ''sąmonę paruošt''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS