B. Letukaitė nusivylusi: per televiziją neturiu ką žiūrėti | Diena.lt

B. LETUKAITĖ NUSIVYLUSI: PER TELEVIZIJĄ NETURIU KĄ ŽIŪRĖTI

Kauno šokio teatro "Aura" direktorė ir meno vadovė, choreografė Birutė Letukaitė meta akmenį Lietuvos televizijoms: "Išskyrus LRT "Kultūrą", Lietuvos televizijos kanalai – žemiau nei vidutinio lygio."

Kauno šokio teatro "Aura" direktorė ir meno vadovė, choreografė Birutė Letukaitė meta akmenį Lietuvos televizijoms: "Išskyrus LRT "Kultūrą", Lietuvos televizijos kanalai – žemiau nei vidutinio lygio."

– Įprastai namo grįžtu vėlai. Neturiu palydovinės televizijos, matau tik penkis šešis lietuviškus kanalus. Deja, vakare, 22–24 val. neturiu ką žiūrėti – tragedija. Dažniausiai demonstruojami idiotiški siaubo arba veiksmo filmai. O mielai pažiūrėčiau gerų filmų, intelektualių laidų, – nusivylusi Lietuvos televizijomis kalbėjo B.Letukaitė.

– Kas jums yra geri filmai?

– Tik ne holivudinis šlamštas! Europos, garsių režisierių filmai. Yra "Snobo kinas", "Geras kinas" – bet šios rubrikos ekrane pasirodo retai.

– Ar yra laidų, kurių laukiate?

– Specialiai nesėdžiu prie televizoriaus ekrano. Kartais pataikau pažiūrėti įdomesnę laidą – mėgstu istorijos detektyvus, slėpinius. Pažiūriu ir moteriškas laidas – "Nuo... Iki...", "Stilių". Dar patinka laida "Durys atsidaro". Patiko laida apie mažus Lietuvos miestelius. Nuoširdūs, įdomūs žmonės. Per tokias laidas susipažįstame su Lietuva. Mielai žiūriu intelektualius pokalbius su įdomiais žmonėmis.

– O laidas su kokioms nors pupytėmis, Jolanta Leonavičiūte, Indre Burlinskaite?

– (Sekundėlę nustemba, o po akimirkos pradeda  kvatotis) Juokaujate?! Šitos tai... Televizija yra vienas būdų formuoti žmonių skonį, poreikius. Dabar nėra diktatūros, cenzūros, bet žmonės, kuriantys laidas, privalo būti atsakingesni ir galvoti ne tik apie reitingus. Dabar susidaro įspūdis, kad dėl jų galima parduoti viską.

Žiūrovai pernelyg dažnai maitinami šlamštu. Ir taip formuojamas skonis, požiūris, kuriam greitai pasiduoda dalis visuomenės, tamsuma, kaip juos vadinu – greito produkto gerbėjai. Po to stebimės: iš kur tiek daug nekultūringų, banalių žmonių, nusikaltimų. Ko norėti, jei provincijoje, probleminėse neintelektualiose šeimose vaikai nuolat mato, kaip šaudo, gaudo, keikiasi. Kalbu ne apie kokį nors gero lygio Clinto Eastwoodo filmą, tokį kaip "Gran Torino", kur taip pat yra šaudymo, bet priverčia mąstyti! Dabar visuomenė auginama skatinant vartoti greitą produktą visomis prasmėmis.

– Nesutinkate su tais, kurie tikina, kad jei nepatinka – nežiūrėk, o vaikus auklėti turi tėvai, mokykla, o ne televizorius?

– Nesutinku! Televizija dabar kaip lavina užtvindė mus žemo lygio laidomis, kurių neišvengsi net nenorėdamas matyti. Žmogus įpratinamas prie tokio skonio. O įpratęs ir nepajutęs gero produkto skonio, apsilankęs teatre, gerame koncerte ar kine, jis išspjaus tai, nes jau įpratintas norėti tik savo pigaus ir šlykštaus produkto. Todėl labai pykstu ant visokių prodiuserių, skaisgirių ar dar kokių ten, kurie kuria menkavertes laidas, banalius, primityvius filmus ar serialus.

– Tokį pat akmenį metate ir laidų vedėjams?

– Kažkada labai patiko Rūta Janutienė. Žavėjausi drąsa, kai ji kritikuodavo Artūrą Zuoką ir kitus veikėjus, politikus, iškapstydavo faktų. Tačiau dabar jos laidos labai neskanios. Pila daug pamazgų. Ant Prezidentės, Landsbergio. Į laidą pakviesti pašnekovai dažnai pertraukiami: ji turi besąlygišką nuomonę. Ir todėl jos laidos man pasidarė nemalonios. O imponuoja Rasa Tapinienė – per "Info TV" jos vedama laida "Infodiena".

– Kokią laidą kurtų lietuviškas televizijas kritikuojanti Birutė Letukaitė?

– Tai būtų intelektuali pokalbių laida. Tokių būna per LRT "Kultūrą".

– Apie ką būtų tie pokalbių šou?

– Žodžio "šou" nemėgstu. Tai asocijuojasi su pramoga, o mums toli dar iki kokybės. Pramoga turi būti kokybiška, aukšto lygio šou. Kur dingsta tie talentai, kurių pamatome "Lietuvos balse" ar kitose laidose?

– Tai kas būtų jūsų laidos pašnekovai?

– Leonidas Donskis, Egidijus Aleksandravičius, Kauno bienalės meno vadovė Virginija Vitkienė ir daugelis kitų. Intelektualių žmonių pas mus labai daug. Deja, į laidas kviečia tik visokias pupytes, bunkes. Mūsų prodiuseriai formuoja tamsų, atsilikusį skonį ir jam pataikauja.

GALERIJA

  • B. Letukaitė nusivylusi: per televiziją neturiu ką žiūrėti
  • B. Letukaitė nusivylusi: per televiziją neturiu ką žiūrėti
Evaldo Butkevičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

žiūrovas

taigi reklamas žiurėkite, kai kada dar žynios būna.

botanikos sodo vaiduoklis

jei vagys yra geidziamiasi pasnekovai-tada viskas gerai,neseniai ir daktaras kalbejo,dar bus aleksandrovicius....

kyborgas

Zvonkes uzpakaliuka ziurekit,ko skundziates?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS