A. Cholinos teatras sugrįžta su premjera | Diena.lt

A. CHOLINOS TEATRAS SUGRĮŽTA SU PREMJERA

  • 2

Kauniečių visada laukiamas teatras A|CH rengiasi pristatyti savo naujausią pastatymą – rusų klasiko Fiodoro Dostojevskio romano motyvais sukurtą šokio spektaklį "Idiotas". Kaune įvyks šio spektaklio premjera.

Išskirtinis sezonas

Ilgėjančiais rudens vakarais aistras kaitins ir užsimiršti neleis "Otelas", na, o romantiškas nuotaikas kurstys jau šimtąjį spektaklį skaičiuojanti legendinė "Ana Karenina".

"Šis sezonas bus tikrai išskirtinis. Repertuare turime tris spektaklius, kuriais be galo didžiuojamės. Teatro ruduo bus kupinas apmąstymų apie amžinąsias vertybes, žmogišką naivumą, meilę ir išdavystę, ištikimybę, draugystę ir visa ko trapumą, jei pabūgstame būti savimi", – sakė teatro A|CH direktorė Greta Cholina ir pastebėjo, kad teatro gerbėjai Kaune išvys ir sektaklius "Otelas" bei "Ana Karenina".

Jos žodžiais, sezonas ypatingas ir dėl garbingo jubiliejaus: "Ana Karenina" švenčia savo šimtąjį spektaklį. "Be galo džiugu, kad, rodomas jau septintąjį sezoną, spektaklis vis dar turi tiek žiūrovų, tiek nuostabių jų atsiliepimų. Esame dėkingi savo žiūrovui už aplodismentus, meilę ir ištikimybę šiai legendinei meilės istorijai", – sakė G.Cholina. Ištikimiausius teatro gerbėjus ji kvietė atvykti spalio 7-ąją į šio spektaklio jubiliejų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre arba jau į 102-ąjį – lapkričio 14-ą Kaune.

Pirmąjį sezoną sėkmingai baigęs vienas ryškiausių A.Cholinos darbų – šokio spektaklis "Otelas" – ketina ir toliau stebinti bei aistra pripildyti rudenėjančius mūsų jausmus.

Nuostaba. Šokas. Nerimas. Abejonės. Palaima!

"Williamo Shakespeare'o "Otelas" yra sunkiai šokiu suvaldoma medžiaga. Pasaulyje pagal šią tragediją sukurti vos keli šokio spektakliai, todėl mes be galo džiaugiamės galėdami dovanoti galimybę mėgautis šia gilia ir sukrečiančia žmogiškumo drama", – pastebėjo teatro direktorė. Artimiausias susitikimas su "Otelu" Kaune – lapkričio 29-ąją.

Nauja interpretacija

Premjerinis spektaklis "Idiotas" drąsiai atskleis tamsiausias visuomenės ydas ir kiekvieną žiūrovą privers susimąstyti apie save bei ištikimybę savosioms vertybėms. Pasitelkus šokio kalbą šis klasikinis kūrinys naujai prabils apie aktualiausius dabarties klausimus, kurie šiandien skaudžiai naikina žmogaus savitumą. Iš kitos pusės jis suteiks vilties tiems, kurie dar nepasidavė šio laikmečio taisyklėms.

"Dabartinis laikas atėmė iš žmogaus savojo "aš" pojūtį, dėmesį ir pagarbą savo individualumui. Mes dažnai nesugebame pamatyti šviesos nei savyje, nei kitame. O jei ir pavyksta tai padaryti, šiandien tai greitai yra įvardijama kaip keistumo apraiška. Žmogus tarsi neteko savo teisių, nebegali ir bijo būti kitoks", – apie premjerą pasakojo choreografė ir režisierė Anželika Cholina.

Neįprastai pasirinkta ir spektaklio artistų sudėtis. Įkūnyti kūrinio personažus A.Cholina pasirinko ne tik šokėjus, bet ir dramos teatro aktorius bei dainininkus. F.Dostojevskio personažai reikalauja iš artisto begalinio dvasios gylio ir visiško atsidavimo. Taigi ši įvairialypė spektaklio sudėtis turėtų padėti sukurti itin įdomius, jautrius ir daugiasluoksnius vaidmenis.

Pagrindinį Myškino vaidmenį spektaklyje atliks Klaipėdos valstybinio dramos teatro aktorius Donatas Švirėnas, Rogožino vaidmenį kuria Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas Rokas Spalinskas ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto solistė Beata Molytė, spektaklyje atliks Nastasjos Filipovnos vaidmenį.

Šoks operos solistas

Tockio vaidmenį spektaklyje kuria ir Kauo valstybinio muzikinio teatro solistas Egidijus Bavikinas. Interviu "Kauno dienai", paklaustas apie savo kuriamą vaidmenį, solistas atviravo: "Tikiuosi, neturiu daug bendro su kuriamu personažu. Kita vertus, kurdamas net ir neigiamą, atstumiantį personažą negaliu kažko imituoti, turiu rasti reikiamų savybių savyje, jas ištraukti, padidinti..."

– Kaip sureagavote į kvietimą atlikti Tockio vaidmenį?

– Nuostaba. Šokas. Nerimas. Abejonės. Palaima!

– Ar jums tai pirmasis šokio spektaklis?

– Pirmas šokio spektaklis. Bet ne pirmas su režisiere. Esu matęs ne vieną jos pastatymą. Manau, kad per siaura jos spektaklius vadinti vien šokio spektakliais. Tai spektakliai, kuriuose tu viskuo patiki, viskas susijungia į viena. Viskas taip realu, kad net nerealu. Negana to, viskas taip aišku, be žodžių. Man tai paslaptis. Tikiuosi, taip bus ir šį kartą."

– Kaip jums asmeniškai sekėsi įvaldyti šokį?

– Nemanau, kad moku šokti (šypsosi). Kalbant rimtai, labai nervinuosi, nes neturiu jokio bagažo šioje srityje, jokio judesių, plastikos arsenalo, nebent tai ir yra mano pranašumas, o ne trūkumas (šypsosi). Vienintelė viltis – režisierė!

– Kokie buvo didžiausiai iššūkiai ir atradimai šio spektaklio kūrybiniame procese?

– Visada smagiausia – procesas. O svarbiausia – komanda. Su šia komanda ir su tokiais partneriais aš užsimirštu, kad nesu šokėjas, kad kažko nemoku ar negaliu. Čia viskas įmanoma. Galu gale šiek tiek blefuoju. Aš juk šioks toks aktorius.


KAS: Teatro A|CH premjera "Idiotas".

KUR: "Girstučio" kultūros centre.

KADA: Rugsėjo 18 d. 19 val., spalio 6 d. 19 val.

GALERIJA

  • A. Cholinos teatras sugrįžta su premjera
  • A. Cholinos teatras sugrįžta su premjera
  • A. Cholinos teatras sugrįžta su premjera
  • A. Cholinos teatras sugrįžta su premjera
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Puiku

Cholina puiki mokytoja ir meninke ir kIp suprantu buvo visak ne kokia belerina. Nes net i ja pasiziurejus matosi, kad visai tam kunas nesutvertas. Bet kadangi sovietinej terpej buvo tik baletas ir teatras, tai matyt jai teko pasikankinti su savo " per didele" galva, o dabar prasau kokio lygio sokio teatro spektaklius kuria. Tik jau ta depresyvu Dostojevskio repertuara tai keisciau, nes manau, kad jis daugiau snobams pazistamas. Bet cia kiekvienam savo

kurvalius

na va kokia tautu draugyste grazi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS