Ekspertas: niekas net nepagalvoja, kad paplūdimyje guli ant brangakmenių | Diena.lt

EKSPERTAS: NIEKAS NET NEPAGALVOJA, KAD PAPLŪDIMYJE GULI ANT BRANGAKMENIŲ

  • 1

Pasigrožėti brangiaisiais ir juvelyriniais akmenimis bei įvairiausių rūšių ir atmainų retaisiais mineralais gali ne tik karaliai ir turtuoliai – nedidukėse patalpose Kaune įsikūręs pirmasis Baltijos šalyse brangakmenių muziejus.

Dar 1996-aisiais Kaune įkurtas pirmasis Lietuvoje ir Baltijos valstybėse specializuotas brangakmenių muziejus. Eksponatus iš viso pasaulio kasyklų jam vežantis muziejaus įkūrėjas, brangakmenių ekspertas Arūnas Kleišmantas – biologas, geologas, mineralogas ir gemologas,  kaip pats sako, aistra brangiesiems akmenims užsikrėtęs per nepasotinamą smalsumą.

Įsidarbinęs aukcione A. Kleišmantas pajuto žinių stygių, tad netrukus paniro į juvelyriką ir brangiųjų akmenų pasaulį. O šis jo nebepaleido – po kelių kelionių į Indiją, kur studijavo gemologiją vietos universitete, Kaune jis įkūrė brangakmenių tyrimo laboratoriją.

„Prie kiekvienos solidžios geros rimtos laboratorijos privalo būti ir kolekcija. Kolekcija natūralių brangakmenių, kurie yra iš viso pasaulio ir kiek įmanoma daugiau iš skirtingų kasyklų. Nebūtinai reikia turėti tą brangų, tą didelį, bet reikia turėti pavyzdėlį. Ir aš pradėjau rinkti juos, pradėjau kaupti tyrimams, pats juos pradėjau studijuoti, aprašyti“, – sako muziejaus įkūrėjas.

Niekas net nepagalvoja, kad mūsų pliaže žmonės guli ant brangakmenių.

Gemologas pasakoja labai greitai pajutęs norą savo žiniomis dalytis su visuomene, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie įvairius brangiuosius akmenis. A. Kleišmantas tikisi, kad apsilankę muziejuje daugiau žmonių sužinos, jog brangakmenių yra ne tik kur nors toli ir ne tik brangių, – kai kurie jų mėtosi ir po lietuvių kojomis.

„Niekas net nepagalvoja, kad mūsų pliaže žmonės guli ant brangakmenių. Kas tie maži smėlio akmenėliai? Tai būtent išlikę patys tobuliausi mineralai, kurie – kieti, kaip kvarcas. O kvarcas tai – ametistas, rožinis kvarcas, citrinas, kalnų krištolas...“ – pasakoja ekspertas.

Išsamiau – Giedrės Baltrušaitytės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sraigė

Aš radau prie Baltijos jūros labai gražių keletą akmenėlių, beveik skaidrūs, balzgani. pagalvojau, gal tai mėnulio akmenėliai. Titnago tai savo laukuose prisirinkus. Ir nemaži tokie, melsvas, pilkas, juodas. patinka man akmenys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS