Gyvas tekstilinių augalų šokis | Diena.lt

GYVAS TEKSTILINIŲ AUGALŲ ŠOKIS

Naujausia žinomos Kauno tekstilininkės Jūratės Petruškevičienės darbų paroda – it kelionė į saugomų augalų pasaulį.

Atokvėpio pasirinkimai

J.Petruškevičienė – žinoma menininkė, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Tekstilės katedros dėstytoja, docentė, daugelio parodų Lietuvoje ir užsienyje dalyvė. "Aukso pjūvio" galerijoje pristatoma jau nebe pirma jos parodą – ir kiekvieną kartą vis kitokia. Ir tai visai natūralu, nes šią dailininkę mes pažįstame kaip tikrą nerimstančią modernistę, nuolatos besikeičiančią ir ieškančią vis naujų, skirtingų meninės raiškos būdų.

Kūrybos pradžioje dailininkė audė monumentalias tapiserijas, bet palaipsniui jos akiratyje atsidūrė ir mini tekstilė. Ši sritis menininkę sudomino tuo, kad leido laisvai eksperimentuoti. atsipalaiduoti nuo didelių užsakymų, kūrybiškai ir netradiciškai išreikšti save. Tuo metu mini formato darbai pasipildė siuvinėjimo technika, kurią (kaip, beje, ir pačią mini tekstilę) ji pamėgo ilgam.

Įvaldyta šibori

Pamažu J.Petruškevičienės kūrybinės paieškos tapo susietos su dar viena įdomia tekstiline sritimi – meninio audinio kaip savarankiško meno objekto atgaivinimu Lietuvoje. Jos audiniai dažniausiai būdavo įgyvendinami marginimo ir šibori technikomis.

J.Petruškevičienė buvo viena pirmųjų mūsų dailininkių, įsisavinusių rytietiškas technikas, šibori seminaruose dalyvavusi pas žymius užsienio dailininkus. Jas autorė tolydžio perkėlė į didelio mastelio darbus, parodose eksponuojamus kaip savitas audinio struktūras ar netgi skulptūras.

Menininkė audinius dažė augaliniais dažais, įmantriai formavo, keitė audeklo paviršių, kūrė sudėtingas faktūras, kurios tarsi drąsus ir sodrus potėpis tapyboje tekstiliniam vaizdui suteikdavo įdomumo ir rafinuotos estetikos. Banguoto, reljefiško paviršiaus kūriniai asociatyviai neretai primindavo organiškas gamtos formas.

Įkvėpta gamtos

Šiuo metu "Aukso pjūvio" galerijoje dailininkė suplanavo pademonstruoti mini tekstilės rinkinį gamtos tema. Beje, ši kolekcija jau buvo pristatyta užsienyje – Bratislavoje ir Prahoje. Tai vadinamasis "Rinkoto herbariumas". Metelių regioniniame parke esantis Rinkoto botaninis draustinis yra greta vieno iš trijų didžiausių Lietuvos ežerų – Dusios. Menininkė šioje vietoje leidžia vasaras ir džiaugiasi čia vešinčia augmenija.

Didžioji dalis herbariumo kolekcijai sukurtų objektų yra įgyvendinta šibori technika. Šiam rinkiniui parengti vėlgi sėkmingai buvo pasirinkta mini tekstilės forma, leidžianti atidžiai pažvelgti į mus supančią aplinką ir intriguojamai interpretuoti jos keisčiausius reiškinius.

"Aukso pjūvio" parodoje matome grakščiai ir keistai surėdytus tekstiliškus grybus, uogų kraiteles, gėles, žoles ar kerpes. Žiūrėdamas į juos nenoromis imi ir prisimeni prancūzų keramiko Bernardo Palissy veiklą. Jis, kaip tikras Renesanso žmogus, gamtoje ieškojęs pažinimo ir įkvėpimo, savo keramines lėkštes pripildydavo įvairiais reljefiniais augalais ir pievų gyviais.

Taip ir J.Petruškevičienė: grožisi gamta, ją studijuoja, transformuoja. Žinoma, tai daro moderniai, gamtos objektus įvaizdina pasitelkdama suglamžytą audeklą, subtilias tekstilines detales, išgaubtus ar sugnybtus purslus, išdrykusias ar sukauptas formas bei įvairiausias niuansuotas spalvas.

Kiekvienas jos tekstilinės gamtos elementas kviečia mus gėrėtis skirtingu metų laiku, medžiagos tekstūromis ir faktūromis, netikėtomis išdykusiomis formomis ir puikiu autorės tekstilinių įgūdžių įvaldymu, leidžiančiu meniškai atsiskleisti Rinkoto gamtos įvairovei.


Kas? J.Petruškevičienės parodos "Rinkoto herbariumas" atidarymas.

Kur? Galerijoje "Aukso pjūvis".

Kada? Paroda veiks iki gegužės 11 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS