J. Katzo parodoje – bevardžių paveikslų įvairovė | Diena.lt

J. KATZO PARODOJE – BEVARDŽIŲ PAVEIKSLŲ ĮVAIROVĖ

Rugpjūčio 16-osios vakarą Kauno įvairių tautų kultūrų centre atidaryta tapybos paroda. Renginio svečiai susipažino su žydų kilmės dailininko, inžinieriaus ir sportininko Jakovo Katzo kūryba.

„Paskutinių aštuonerių metų kūrybos vaisiai“, – eksponuojamus autorinius tapybos darbus apibūdino J.Katzas. Kalbėdamas apie parodoje matomą 31 paveikslą, menininkas pažymėjo, kad kiekvienas jo darbas privalo „kalbėtis“ su žmogumi. Tapytojo įsitikinimu, technikos ir stilių įvairovė neturi užgožti artimo santykio tarp stebėtojo ir kūrinio.

Autorius darbams sąmoningai nedavė vardų. „Nei vienas paveikslas neturi pavadinimo, nes kiekvienas žmogus mato ir pavadina jį savaip“, – teigė J.Katzas. Kūrėjas pripažino visuomet daug eksperimentavęs, todėl nenorėjęs suvaržyti parodos svečių vaizduotės.

Dailininko džiaugsmui, į parodos atidarymą susirinkę svečiai kruopščiai apžiūrinėjo paveikslus dar prieš oficialią renginio pradžią. Netrukus susirinkusieji dėmesį sutelkė į autoriaus, jo žmonos ir kelių bičiulių įžanginius žodžius.

J.Katzas sakė nesiekiantis užsidirbti iš paveikslų. Nieko stebėtina, jog parodoje eksponuojami kūriniai yra dovanoti Lietuvoje gyvenantiems giminaičiams, draugams. Jų namuose ir privačiose kolekcijose, autoriaus žodžiais tariant, darbai turi savo gyvenimus.

Po oficialiosios dalies lankytojai tęsė asmeniškas pažintis su kūryba arba tarpusavyje dalijosi įspūdžiais. Dauguma susirinkusiųjų tapytoją kalbino kaip ilgametį bičiulį, kai kurie – kaip naują pažįstamą. Kol vieni šnekučiavosi, gaivindamiesi gėrimais ar užkandžiaudami, kiti pasirinko dėmesingą paveikslų analizę. Jaukią parodos atidarymo atmosferą kūrė gyva muzika. Skambant smuiku gausus būrys svečių įsitikino, kokie skirtingi gali būti vieno dailininko potėpiai.

J.Katzas, tapantis apie 50 metų, išskyrė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio įtaką. „Studijų metais dažnai lankydavausi M.K.Čiurlionio dailės galerijoje. Po to laisvalaikiu fantazuodavau formomis ir spalvomis“, – sakė menininkas, pastebėjęs šio lietuvių klasiko paveikslo fragmentą kažkieno mobiliojo telefono ekrane.

Autoriaus tapybos darbuose – litvakų muzikantai, klajojančių gyvūnų pulkai, kaimo vietovės, Mažasis princas, klausiamai žvelgiančios akys, pasakiški dangaus kūnai ir kitos kūrybiškos detalės.

Paroda atvira iki rugpjūčio 31 d. Įvairių tautų kultūros centre Šv. Gertrūdos g. 48, Kaune.

GALERIJA

  • J. Katzo parodoje – bevardžių paveikslų įvairovė
  • J. Katzo parodoje – bevardžių paveikslų įvairovė
  • J. Katzo parodoje – bevardžių paveikslų įvairovė
  • J. Katzo parodoje – bevardžių paveikslų įvairovė
Dainiaus Babilo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rapolas Sauliui

Paprastai į parodą einu pasigrožėti paveikslais ir pats įvertinti tą ką matau.Profesionalo recenzija, tai jo požiūris,o neasmeninis. Kiek žinau autorius paveikslų nepardavinėja, o dovanoja taip kad nuo profesionalios recenzijos Jų vertė nepasikeis. Man labai patiko ir siūlau nueiti į parodą ir pasigrožėti, o ne vertinti...

Saulius

Pasikartosiu;norėtusi matyti ir profesionalių dailininkų recenzijų.

Kaunietis

Labai jautri ir jauki paroda. Siūlau visiems apsilankyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS