J. Naujalio tarptautiniame chorų festivalyje – trys dienos su Lietuvos muzikos tėvu | Diena.lt

J. NAUJALIO TARPTAUTINIAME CHORŲ FESTIVALYJE – TRYS DIENOS SU LIETUVOS MUZIKOS TĖVU

Balandžio 21–23 dienomis Kaunas prisipildys Lietuvos muzikos patriarcho Juozo Naujalio tarptautinio chorų festivalio-konkurso dainų ir giesmių. Festivalis vyks po ilgos ketverių metų pertraukos. Chorinė muzika skambės po Raudondvario ir kitų Kauno bažnyčių skliautais, taip pat Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje.

J. Naujalio kūriniai – ir užsienio chorų repertuare

Prieš 154-ius metus Raudondvaryje gimusio vargonininko, kompozitoriaus, profesoriaus, choro dirigento, įvairių spausdintų žinių skleidėjo ir mokslo institucijų steigėjo, aktyvaus visuomenės veikėjo visur būta pirmojo. 1924 metais J. Naujalio dirigavimo lazdelės mostelėjimu, pradėta ir pirmoji lietuvių Dainų šventė.

Kas žino, kaip būtų susiklosčiusi chorinės muzikos kultūra Lietuvoje be šio iškilaus, atkaklaus ir nuoseklaus muzikos patriarcho. Artimoje bičiulystėje su poetu Maironiu gimė ne vienas kūrinys, kuris tebetęsia savo gyvenimą iki pat šiandien, o „Lietuva brangi“ tapo antruoju mūsų valstybės himnu. J. Naujalis buvo žinomas ne tik Lietuvoje. Kaip puikų chorinės muzikos žinovą į savo dainų šventes jį kvietė latviai ir estai, jis minimas įvairiose užsienio šalių enciklopedijose kaip pirmasis lietuvis muzikas, baigęs aukštąjį mokslą, padėjęs pagrindą profesionaliai lietuvių muzikai.

VI-asis tarptautinis chorų festivalis ir konkursas dedikuotas Lietuvos muzikos patriarchui J. Naujaliui atminti turi kur kas ambicingesnių tikslų nei tik pagerbti Lietuvos chorinės muzikos tėvo atminimą. Ne mažiau svarbu, kad lietuvių kompozitoriaus vardas ir kūriniai įsilietų ne tik į lietuviškų, bet ir užsienio chorų repertuarą.

Jaunųjų dirigentų konkurse – būrys moksleivių

Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad mūsų iškilaus kompozitoriaus kūrinius pasiryžo atlikti net septyniolika chorų iš keturių užsienio šalių bei Lietuvos chorai iš skirtingų šalies regionų. Festivalio konkurse ir koncertuose dalyvaus chorai iš Latvijos, Lenkijos ir Čekijos, o Lietuvos chorai atvyksta iš Klaipėdos, Plungės, Šiaulių, Biržų, Druskininkų, Marijampolės, Vilniau ir Kauno.

Tiesa, šiemet festivalis bus pradėtas kiek neįprastai. Balandžio 21 dieną, 10 valandą J. Naujalio muzikos gimnazijoje vyks Lietuvos jaunųjų dirigentų konkursas, kuriame šešiose kategorijose, dviejuose turuose rungsis per dvidešimt moksleivių. Geriausi jų diriguos J. Naujalio muzikos gimnazijos moksleivių chorui „Cantica“ (vad. Rolandas Daugėla).

Muzikos profesionalas ir išminčius

Balandžio 21 dienos vakare, 19 valandą vyks festivalio atidarymo koncertas Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. Būtent čia, po Kauno arkikatedros skliautais, nuo J. Naujalio rankų griaudėjo vargonai ir skambėjo chorinė muzika.

Chorinės muzikos mylėtojai ypatingai laukiami J. Naujalio buvusioje „darbovietėje“. Kauno arkikatedroje jis vargonavo ir vadovavo jos chorui keturis dešimtmečius, tad čia tebėra gyva jo dvasia. J. Naujalis 1934 m. rugsėjo 9 d. rytą dar dirigavo šv. Mišiose Kauno arkikatedroje, o vakare, iškilmingo koncerto metu, jį ištiko širdies priepuolis. J. Naujalis išsiskyrė ne tik savo pasišventimu muzikai ir profesionalumu, bet ir spindėjo išmintimi. Savo sūnui jis sakė: „Ko tu stebiesi ir ko galop nori? (…) yra ir mažiau už tave gabių žmonių, bet jie vis dėlto pasiekė materialinės gerovės. Tačiau įsidėmėk, kokiu būdu. Jie turi lankstų stuburkaulį, žino, kur, kada ir kam nusilenkti, moka silpnesnį nustumti nuo kelio, neturi savo nuomonės, tačiau visada sutinka su galingųjų nuomone. Eik šiuo keliu, jei nori tuščios garbės ar materialinių gėrybių. O jei nori likti savimi, – nesisielok. Žinok, kad likti savimi – didelė prabanga, kuri brangiai atsieina.“

Festivalio koncertai nemokami

Balandžio 22 dieną visi septyniolika chorų dalyvaus konkurse J. Naujalio muzikos gimnazijoje, kur greta laisvos programos jie išpildys ir J. Naujalio chorinius kūrinius. Po šv. Mišių 18.45 val. Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje koncertuos Klaipėdos Žvejų rūmų mišrus choras „Cantare“, vadovaujamas Ramūno Baršausko.

Tą pačią dieną, 19 val. iškilmingas festivalio gala koncertas skambės J. Naujalio gimtajame Raudondvaryje. Net vienuolika chorų atliks ne tik laisvai pasirinktus įvairių kompozitorių, bet ir J. Naujalio kūrinius.

Balandžio 23 dieną, 12 val. festivalio chorai dalyvaus šv. Mišiose Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje, o po mišių nuskambės Lietuvos muzikos patriarcho J. Naujalio tarptautinio festivalio uždarymo jungtinis koncertas, kuriame keturi chorai atliks mūsų muzikinio pasaulio šviesulio J. Naujalio kūrinius.

Daugiau informacijos rasite www.lituaniacantat.lt

GALERIJA

  • J. Naujalio tarptautiniame chorų festivalyje – trys dienos su Lietuvos muzikos tėvu
  • J. Naujalio tarptautiniame chorų festivalyje – trys dienos su Lietuvos muzikos tėvu
  • J. Naujalio tarptautiniame chorų festivalyje – trys dienos su Lietuvos muzikos tėvu
  • J. Naujalio tarptautiniame chorų festivalyje – trys dienos su Lietuvos muzikos tėvu
Festivalio organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS