Kaip atrodo kūrybos vaisiai iš dailininkų rudens sodų? | Diena.lt

KAIP ATRODO KŪRYBOS VAISIAI IŠ DAILININKŲ RUDENS SODŲ?

Kalendoriuje braukant žiemos dienas, malonu prisiminti šviesos gausa ir ryškiais auksiniais atspalviais džiuginusį rudenį. Jo įkvėpti penki žinomi menininkai kiekvieną rudens trečiadienį keliaudavo į Dailininkų sodus, kuriuose subrandintu derliumi dabar kviečia pasidžiaugti ir kauniečius.

Netoli Zatyšių karjero, vaizdingoje ir harmoningoje vietovėje esantys sodai kas sykį dailininkus – Ireną Mikuličiūtę-Miką, Raimundą Majauską, Albertą Olšauską, Romaną Averincevą, ir juos pakvietusį Sigitą Straigį – pasitikdavo atskleisdami gražiausius savo kampelius, alsuojančius ramybe ir žavinčius natūraliu grožiu.

Skulptoriaus S.Straigio sodyba, kurioje menininkai apsistodavo, tai muziejus po atviru dangumi: iš medžio, metalo kurtos skulptūros, kryžiai, koplytstulpiai – palieka įspūdį kiekvienam čia apsilankiusiam. Takas nuo sodybos iki Neries pažymėtas skulptoriaus drožtais paukščiais, simbolizuojančiais nevaržomą laisvę, aukštesnių tikslų siekį, keliones.

Tokioje įkepiančioje aplinkoje kūrėjams svarbiausi buvo bendrystės ir darnos jausmai. Kiekvieną kartą, atvykę į sodybą, jie susėsdavo prie bendro stalo, kur vaišindamiesi šeimininko paruoštais gardėsiais dalydavosi mintimis apie kūrybą, atrastais naujais motyvais, žavėdamiesi vienas kito autentiškumu.

Tapytoja I.Mikuličiūtė-Mika aplinkoje stebėjo ir fiksavo ypatingą rudens šviesą, stengdamasi drobėse sulaikyti akimirkos nuotaiką, išreikštą per ryškias, gyvybingas spalvas. Aukštas dangus, į jį besiremiančios, raudoniu liepsnojančios pušų viršūnės, slenkantys šešėliai, sumirgantys gražiausiais rudenėjančios gamtos atspalviais – motyvai, kuriais sekdama tapytoja perteikė kaitą gamtoje, jos virsmus.

A.Olšauskas paveiksluose susikoncentravo į turtingą rudens spalvų paletę. Dinamiškose abstrakcijose ruduo įsikūnijo aštriuose raudonos ir geltonos spalvų kontrastuose. R.Majauską įkvėpė sodybos jaukumas ir aplinka. Menininkas paveiksluose atskleidė šios vietos uniklaumą ir grožį. Tapytojas R.Averincevas aliejinėmis pastelėmis kurtuose piešiniuose perteikė nesustabdomą Neries tėkmę ir į horizontą žvelgiančius medinius S.Straigio paukščius. Sodybos šeimininkas plenero metu drožė mianiatiūrines skulptūras. Kūriniuose "Portretas", "Biustas", "Augimas", "Rudens žydėjimas" atsiskleidė subtili menininko pajauta, kuriant estetiškas, plastiškų formų kompozicijas, išryškinančias natūralų medienos grožį.

Spalvingas rudens akimirkas įamžinę darbai Irenos Mikuličiūtės galerijos iniciatyva sutelkti į parodą, pristatomą viename Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos skyrių.


Kas? Plenero "Dailininkų rudens sodai 2018" paroda.

Kur? Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos jaunimo meno ir muzikos skyriuje (A.Mapu g. 18).

Kada? Veikia iki gruodžio 29 d.

GALERIJA

  • Kaip atrodo kūrybos vaisiai iš dailininkų rudens sodų?
  • Kaip atrodo kūrybos vaisiai iš dailininkų rudens sodų?
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

be k......

...... tuoj Kalėdos , o čia antis rudeninė .........

KAIMYNAS

BE komentaru

SUSIJUSIOS NAUJIENOS