Kasdienybės detektyvas su gruziniškais prieskoniais | Diena.lt

KASDIENYBĖS DETEKTYVAS SU GRUZINIŠKAIS PRIESKONIAIS

  • 0

Nacionaliniame Kauno dramos teatre pirmą kartą viešės seniausio Gruzijos Telavio Važa Pšavela dramos teatro trupė. Žiūrovai turės galimybę pamatyti pasaulinio garso gruzinų režisieriaus Roberto Sturua spektaklį "Sukultas ąsotis".

Trupės ištakos

Telavio miesto Važa Pšavela dramos teatras savo gimimą kildina nuo 1760 m. Tuomet jis buvo žinomas kaip Machabela trupė, kurios visi nariai žuvo 1795 m. vykusiame Krtsanisi mūšyje, valdant Gruzijos karaliui Erekliui II (1720–1798). Dabar šis teatras – vienas svarbiausių Kachetijos regiono kultūros centrų. Trupės gastroles Kaune organizuoja Gruzijos kultūros asociacija "Kachetija" (Lietuva), remia Gruzijos kultūros ministerija ir Telavio miesto merija.

Svečiai parodys šiuolaikinę XIX a. vokiečių dramaturgo Heinricho von Kleisto komedijos "Sukultas ąsotis" interpretaciją. Šio pastatymo vadovas bei režisierius – pasaulinę šlovę pelnęs Robertas Sturua ir perspektyvus režisierius Nikolozas Haine-Shvelidze.

Spektaklis bus rodomas gruzinų kalba su subtitrais anglų ir rusų kalbomis.

Įvertinimai kūrėjams

Spektaklyje keliamas klausimas, kokia gali būti visuomenė, kai jai vadovauja sugadintas teisėjas ir nėra nieko, kas galėtų užkirsti kelią korupcijai, melui ir smurtui?

Pristatydamas šią premjerą Gruzijos žiniasklaidai, režisierius akcentavo pjesės aktualumą: "Tai labai įdomi pjesė, pusiau detektyvas. Kasdienybėje susiduriame su nesąžiningais teisėjais, ypač pastaruosius 20 metų."

"Sukulto ąsočio" premjera Telavio teatre įvyko 2015 m. ir ji iš karto sulaukė teatro visuomenės dėmesio. 2015 m. pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius Vano Iantbelidze apdovanotas nepriklausomybės premija už geriausią vyro vaidmenį, o 2016 m., minint Gruzijos teatro dieną, šis pastatymas laimėjo net penkias nominacijas: geriausios scenografijos, geriausių aktoriaus ir aktorės, taip pat antrojo plano aktoriaus bei jaunosios aktorės.

Spektaklyje dar vaidina Temur Khunashvili, Zura Lomidze, Beka Songhulashvili, Nino Kurtanidze, Manana Abramishvili, Dato Natsvlishvili, Lekso Razmadze, Eter Deisadze, Venera Peikrishvili, Nona Khumarashvili, Malkhaz Chidrashvili, Giorgi Gelashvili.

Laurai ir spygliai

R.Sturua vardas jau įrašytas į iškiliausių Europos režisierių sąrašą. Jis susilaukė tarptautinio pripažinimo už originalias Bertoldo Brechto, Williamo Shakespeare'o ir Antono Čechovo bei gruzinų klasikų scenines interpretacijas. Šio scenos meistro pastatymuose persipina tragizmas ir komizmas, politinis farsas ir melodrama, klasikinė komedija ir filosofija, kurioje ekstremalus racionalizmas gali išaugti į groteską.

R.Sturua režisuojamų spektaklių diapazonas labai platus: nuo Argentinos iki Australijos, nuo Didžiosios Britanijos iki Jeruzalės. Per ilgametę karjerą menininkas yra pastatęs net 21 W.Shakespeare'o pjesę, o "Hamletą" – penkis sykius. Garsiausias – 1992 m. Londono "Riverside" studijoje vykęs minėtos pjesės pastatymas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Alanas Rickmanas.

"Hamletas" – tokia neišsemiama pjesė, kad ją galima statyti visą gyvenimą iš naujo. Tą lemia kiti teatrai, skirtingi aktoriai, o ir mes patys su metais keičiamės. Kaip ir motina, kuri iš savo vaikų išskiria patį problematiškiausią ir myli jį labiau už kitus, taip ir aš, veikiausiai labiausiai myliu pirmąjį anglišką spektaklį", – viename interviu prisipažino R.Sturua.

Nepaisant sėkmingos karjeros, ilgamečiam Tbilisio Šota Rustavelio teatro meno vadovui ir režisieriui teko patirti ir akibrokštų. 2011 m. tuometis Gruzijos kultūros ministras Nika Rurua atleido režisierių iš Nacionalinio dramos teatro vadovų posto už išsakytas ksenofobiškas pastabas. Netrukus režisierius sulaukė pasiūlymo iš Maskvos "Et Cetera" teatro vadovo Aleksandro Kaliagino tapti kviestiniu režisieriumi. Šiuo metu 79 metų kūrėjas spektaklius stato gimtinėje ir skirtinguose užsienio teatruose.


Kas: Važa Pšavela teatro (Gruzija) spektaklis "Sukultas ąsotis".

Kur: Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kada: Rugsėjo 29 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS