Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai | Diena.lt

KALĖDŲ DOVANA – GYDANTYS MUZIKOS GARSAI

Nužengusi nuo vienos didžiausių Lietuvos scenų smuiko virtuozė Justina Auškelytė Kauno klinikų medikams ir pacientams padovanojo Kalėdų dovaną – ligoninės koridorius ir palatas užliejo muzikiniais garsais. 

Pradžia gražiai tradicijai

Smuikininkės muzika džiaugėsi Kauno klinikų Akušerijos, Detoksikacijos, Nefrologijos, Vaikų neurologijos, Reumatologijos, Onkologijos, Hematologijos, Odos ir venerinių ligų skyriai. Tikimasi, kad šis nuoširdus gestas taps ilgamete Kalėdų tradicija.

Justina, planuodama savo vizitą Kaune, kur gruodžio 21 d. kartu su Martynu Levickiu pasirodė jo šou „Žalgirio“ arenoje, nusprendė dieną po pasirodymo paskirti Kauno klinikų pacientams ir juos gydantiems medikams. Organizuojant šį muzikinį turą Kauno klinikose, į pagalbą atėjo laikraščio „Kauno diena“ atstovė ir klinikų darbuotojai. Visų ligoninėje esančių skyrių aplankyti nepavyko dėl laiko stokos, todėl buvo nutarta susitelkti į lėtinėmis ligomis sergančius, ilgas savaites ligoninėje praleidžiančius pacientus.

Netradicinė penkiaminutė

Ketvirtadienio rytas daugelyje Kauno klinikų skyrių prasidėjo kitaip: jaunoji smuikininkė savo muzika praskaidrino Akušerijos ir ginekologijos skyrių gydytojų penkiaminutę, kurioje šį kartą dalyvauti ir pasiklausyti muzikos buvo pakviestos ir nėščiosios.

Vėliau Justina nuskubėjo į Detoksikacijos skyrių, kur pacientams specialiu aparatu – dirbtiniu inkstu – palaikoma medžiagų apykaita kraujyje. „Šios procedūros trunka iki 4 val., todėl pacientams Justinos muzika buvo tikra atgaiva“, – džiaugėsi Detoksikacijos skyriaus vadovė Edita Žiginskienė.

Sustabdė laiką 

Onkologijos, Hematologijos, Reumatologijos, Odos ir venerinių ligų skyriai, pasak čia dirbančios gydytojos, seniai girdėjo gyvus muzikos garsus. Justina atskleidė, kad šiek tiek jaudinosi, ar žmonės susirinks į jos rengiamą koncertą. Tačiau, vos suskambus pirmiesiems smuiko garsams, koridoriai akimirksniu prisipildė klausytojų – ne tik pacientai, bet ir akademinė bendruomenė spaudėsi ankštoje ervėje.

Klausant muzikos miniatiūrų, čia akimirkai sustojo laikas. Tiek pacientai, tiek gydytojai neslėpė ašarų: žavus duetas – smuikininkės žavesys ir jos valdomas instrumentas – klausytojams sužadino gilias emocijas. Ligonius, kurie negalėjo išeiti į koridorių, Justina aplankė palatose.

„Sunku žodžiais nupasakoti džiaugsmą, kuris apima, matant nušvintančią šypseną tų žmonių veiduose,” – džiaugėsi smuikininkė.

Ypač šiltai Justiną priėmė Vaikų neurologijos skyrius: gydytojos pasirūpino, kad ir netoliese esantys skyriai sužinotų apie smuikininkės atvykimą. Tiek fojė, tiek ant laiptų rikiavosi daugybė klausytojų.

Pradėti nuo savęs

„Šiais laikais, kai pasaulį krečia žiaurūs įvykiai, kai pasigendame gerumo, empatijos ir altruizmo apraiškų, kiekvienas turėtume susimąstyti, kad, norėdami pasaulį pakeisti į gera, visų pirma turime pradėti nuo savęs. Vien noro, kad pasaulyje viešpatautų gerumas, neužtenka. Jį būtina kurti ir juo dalintis, – teigia smuiko virtuozė. – Būdama muzikante, jaučiu norą ir tam tikrą pareigą savo muziką nešti ten, kur, mano manymu, jos labiausiai trūksta. Ligoniams muzika įgyja ypatingą reikšmę ir pasiekia jų ausis sunkiais momentais, kai jos nepaprastai reikia. Norisi bent akimirkai praskaidrinti jų nuotaiką, nustumti į šoną niūrias mintis”.

Žinodama, kokią ypatingą gydomąją galią turi klasikinė muzika, tačiau nenorėdama varginti ligoninės personalo ir ypač pacientų sudėtingais muzikos kūriniais, Justina pasirinko lengvosios klasikos melodijas, kurios žadintų tik teigiamas emocijas.

„Dauguma tokio pobūdžio kūrinių dažniausiai skirti atlikti kartu su fortepijonu, todėl teko pasukti galvą, kurie iš jų gražiai ir visavertiškai nuskambėtų vien smuiko garsais,” – pasakojo Justina. Atlikėja pasirinko Fritz Kreisler, Jules Massenet, Johann Sebastian Bach, Edward Elgar muziką. Ji pagriežė ir keletą kalėdinių giesmių.

Dovana – ir gimtajame Vilniuje

„Šventes, kaip ir daugelis mūsų, tradiciškai sutinku su savo šeima, kuri yra pakankamai gausi – esame net keturios dukros šeimoje. Išsibarsčiusios po visą pasaulį, visos kasmet ir vėl susirenkame savo tėvų namuose, kur susėdame prie jaukaus Kūčių stalo,” – pasakojo Justina.

Tiesa, šiemet ji nusprendė, kad Kalėdos bus šiek tiek kitokios nei įprasta. Pirmąją Kalėdų dieną smuikininkė praleido Santariškių klinikose ir Lazdynų ligoninėje. Ten Justina aplankė sunkiai sergančius pacientus Intensyvios terapijos, Vaikų kardiochirurgijos ir kituose skyriuose jiems skyrė muzikinius sveikinimus.

„Emocijos, patirtos lankant ligonius ir matant dėkingumą jų akyse, praturtino ir kaip niekad įprasmino šias mano Kalėdas. Ypatingas džiaugsmas aplankė išgirdus, kad Kardiochirurgijos intensyvios terapijos skyriuje gulintis naujagimis, kuris skambant muzikai buvo maitinamas, pieno iš dozatoriaus suvartojo daugiau nei įprastai!” – iš laimės švytėjo smuikininkė.

Jaunoji smuiko žvaigždė

J. Auškelytė jau ne vienerius metus džiugina Lietuvos ir užsienio scenas savo profesionaliai atliekamomis melodijomis. Justina pelnė apdovanojimus visuose svarbiausiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose smuikininkų konkursuose Lietuvoje. Net keturis kartus iš eilės ji tapo respublikinio Balio Dvariono konkurso laureate, o tarptautiniame B. Dvariono konkurse 2008 metais pelnė Grand Prix apdovanojimą. 1-ąsias vietas iškovojo tarptautiniame Sauliaus Sondeckio ir respublikiniame Raimundo Katiliaus konkursuose, o prestižiniame III-ajame tarptautiniame Jašos Heifetzo konkurse laimėjo 2-osios vietos premiją. Jaunoji smuikininkė yra ir daugkartinė užsienio šalių konkursų laureatė bei diplomantė.

Prestižinės Niujorko Džiulijardo mokyklos magistrantės pasirodymų nekantriai laukia ne tik Lietuvos, bet ir JAV, Austrijos, Italijos klausytojai. Be pasirodymų Lietuvoje, Justinos vasario mėnesį laukia koncertinis turas Kinijoje, o balandį smuikininkė keliaus griežti į savo studijų miestą Niujorką.

GALERIJA

  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
  • Kalėdų dovana – gydantys muzikos garsai
Vilmanto Raupelio ir Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Išgarsėt nori?

Nesąžiningas smuikininkės noras išgarsėt.

Juste

Negerai, kai norima išgarsėti tokiais būdais.

Anonimas

Šaunuolė, puiki iniciatyva. O jeigu ji dar taptų ir tradicija, tai tada visai tobulai pagalvota mintis. Žinoma, šį koncertą ligoniai prisimins kaip išskirtinį, bet tik kad va tie gražūs poelgiai tik per Kalėdas, vieną kartą per metus kaži ar pakankami...Nesakau, kad Justina dabar kasdien ten turėtų groti, bet butų smagu jei dažniau muzikantai tokius koncertus ten surengtų, ligoniai tikrai greičiau sveiktų. Sėkmės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS