Komiksų puslapiuose – mažos žmonių dramos | Diena.lt

KOMIKSŲ PUSLAPIUOSE – MAŽOS ŽMONIŲ DRAMOS

Iliustratorės ir komiksų kūrėjos Akvilės Magicdust gyvenime – nė minutės poilsio. Laisvai samdoma iliustratore Lietuvoje ir užsienyje dirbanti menininkė sulaukia užsakymų iš įvairiausių pasaulio šalių.

Ji įsitikinusi: dirbti galima net ir būnant pasaulio pakraštyje – svarbu turėti kompiuterį su veikiančiu interneto ryšiu. Tad pasaulį savo kurtais personažais užbūrusi kūrėja studiją įkūrė Vilniuje, o iš čia menininkės darbai pasklinda po įvairiausius pasaulio kampelius.

Pradžia – grafikos studijos

Nuo paauglystės komiksus piešti mėgusios iliustratorės kūrybinis kelias prasidėjo Vilniaus dailės akademijoje studijuojant grafiką. Baigusi mokslus Lietuvoje menininkė dirbo kavinėje, vedė kūrybines dirbtuvėles vaikams, bandydama ieškoti sau tinkančios profesinės srities.

"Kai baigėme studijas, dauguma mano kurso draugų išsibarstė po įvairias komunikacijos ir dizaino agentūras, o aš norėjau būti nepriklausoma kūrėja. Nuo to laiko, kai baigiau mokslus, labai daug kas pasikeitė – studentai dabar daug labiau pasiruošę darbui, o aš težinojau, kaip atspausti grafikos kūrinį, – tai  nebuvo praktiškas dalykas, iš kurio galėtum užsidirbti duonai", – prisiminė pašnekovė.

Kai baigėme studijas, dauguma mano kurso draugų išsibarstė po įvairias komunikacijos ir dizaino agentūras, o aš norėjau būti nepriklausoma kūrėja.

Vadovaudama kūrybines dirbtuves menininkė pamažu atrado savo sritį, susidėliojo profesinius prioritetus.

Po studijų menininkė keleriems metams išvyko gyventi į Ispaniją. Tai buvo laikas, skirtas savo braižui atrasti, tobulinti piešimo stilių ir idėjas.

Siekdama įgyti daugiau patirties rašant scenarijus, ji pasirinko komiksų magistro studijas Briuselyje, Belgijoje. "Tai buvo magistro studijos, visus metus dirbome prie savo asmeninių projektų, – pasakojo Akvilė Magicdust. – Daugiausia dirbome rašydami scenarijus, stengėmės, kad komiksas būtų įdomus, patrauktų savo turiniu, o ne forma. Pats komikso piešimas truko tik paskutinius mėnesius."

Dirbtuvėlių vedimo praktika pravertė ir po studijų Belgijoje ieškant užsakovų: "Pradėjau po truputį mažinti dirbtuvėlių ir didinti iliustracijos darbų kiekį", – pasakojo menininkė.

Patogiausia šalis gyventi

Po studijų Belgijoje kūrėja grįžo kurti į Lietuvą paneigdama mitą, kad gyvenant užsienyje menininkams atsiranda daugiau galimybių.

"Šiais moderniais laikais, kai viskas vyksta per internetą, visiškai nesvarbu, kur tu gyveni ir kur esi fiziškai. Mūsų kasdienis bendravimas su žmonėmis iš kitų šalių internetu jau yra tapęs toks natūralus, kad niekam net nebekyla klausimų, kas tu esi ir iš kur", – šysosi Akvilė Magicdust. Nors ir įsikūrusi Vilniuje, ji savo iliustracijas siunčia užsakovams į daugumą Vakarų Europos šalių ir JAV.

Anot užsienio šalyse kelerius metus gyvenusios menininkės, nemaža paskata grįžti į Lietuvą buvo tai, kad didmiesčiai nėra patogūs gyventi.

"Gyvendama Barselonoje labai pavargdavau nuo triukšmo ir viso chaoso, kuris vyksta tokio dydžio miestuose. Laiką paprastai leisdavau tame pačiame rajone su tuo pačiu draugų ratu, o į kitas miesto dalis dažnai net nekeldavau kojos. Supratau: man nereikia didelio miesto, visiškai užtenka jaukaus ir mylimo Vilniaus, kurį galima apeiti pėsčiomis. Laisvą savo laiką čia vis tiek leidžiu taip pat – su artimiausių draugų būriu. Didmiesčiai yra nuostabūs kelionėms, man patinka kartkartėmis į juos nuvykti pasisemti idėjų. Stengiuosi bent kartą per metus nukeliauti į Barseloną, susitikti su ten likusiais draugais ir pasimėgauti amžina saule, tačiau kasdieniam gyvenimui renkuosi patogesnį miestą", – apie savo patirtis pasakojo kūrėja.

Lietuvoje ji pasigenda tik vieno dalyko – žmonių atvirumo ir laisvumo. Dažnai pernelyg konservatyvūs lietuviai savo požiūriu skiriasi nuo draugiškų ir liberalių ispanų. "Gyvenant Ispanijoje neapleisdavo jausmas, kad čia kiekvienas gali būti kuo tik nori ir niekas neturi jokių išankstinių lūkesčių. O lietuviams dažnai pritrūksta tolerancijos įvairias klausimais, – atviravo iliustratorė. – Tačiau esminių skirtumų, kalbant apie profesinę sritį, negalėčiau įvardyti – viskas vyksta panašiai ir lietuviai nesiskiria nuo kitų šalių atstovų."

Gyvenant Ispanijoje neapleisdavo jausmas, kad čia kiekvienas gali būti kuo tik nori ir niekas neturi jokių išankstinių lūkesčių. O lietuviams dažnai pritrūksta tolerancijos įvairias klausimais.

Sąlyga kūrybai – laisvė

Šiuo metu komiksų ir iliustracijų kūrimas užima po lygią dalį kūrėjos profesinės veiklos. Užsakymų piešti iliustracijas įvairiems projektams menininkė gauna tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų šalių kompanijų. Komiksus autorė publikuoja pati, taip pat tai darė ir žymus tarptautinis žurnalas "Vice", kuriam komiksus menininkė piešdavo kas savaitę.

Save Akvilė Magicdust priskiria indie komiksų kultūros atstovams. "Egzistuoja kelios komiksų rūšys: populiarieji ir nepriklausomi komiksai. "Marvel Comics" kompanija, kuri leidžia komiksus apie Betmeną ir Žmogų vorą, yra geriausias populiariosios kultūros pavyzdys – kuriant jų komiksus dalyvauja labai daug žmonių. Vienas sugalvoja scenarijų, antras eskizuoja, trečias piešia linijas, ketvirtas spalvina ir t. t.", – skirtumus vardijo menininkė.

Akvilė Magicdust, kurdama komiksus, visus šiuos veiksmus atlieka pati. Laisvę nuo leidėjų ir cenzūros kūrėja įvardija kaip svarbiausius aspektus, dėl kurių pasirinko būti nepriklausoma, o ne dirbti komiksų kūrimu užsiimančiai įmonei.

Nevengia sunkių temų

Kuriant Akvilei Magicdust svarbu pasakoti kasdienes istorijas, kurios atskleidžia įvairias žmonių nesėkmes, netobulumus ir mažas gyvenimo dramas.

"Man atrodo, kad mūsų visuomenėje visi per daug stengiasi būti tobuli. Tai yra skatinama socialinėmis medijomis, filmais ir kitais populiariosios kultūros elementais. O man norisi atskleisti netobuląją gyvenimo pusę, pabrėžti svarbesnius dalykus, kad žmonės nustotų nepatogiai jaustis savo pačių kūnuose", – atviravo menininkė.

Šiam tikslui pasiekti pasitarnauja ir kūrėjos piešimo stilius – grubūs, netaisyklingų proporcijų piešiniai, naivus braižas, ryškios spalvos padeda atskleisti Akvilės Magicdust personažų kasdienes dramas. Metus menininkės kuriamas komiksas "Lucy the Confused Girl", kurį publikuodavo žurnalas "Vice", yra vienas iš tokių kūrinių. Komiksą sudaro trys personažai: pankė Lucy ir jos draugai – Tigras bei Ateivis. Ši trijulė kartu keliauja ir nuolat įsivelia į įvairiausias situacijas.

Kartais komikse atsispindi ir visuomenėje plačiai diskutuojamos socialinės problemos. "Kadangi komiksą reikėdavo piešti kas savaitę, kartais kaip inspiraciją panaudodavau tuo metu visuomenėje sprendžiamas problemas. Pavyzdžiui, kai per pasaulį nuvilnijo skandalas dėl to, kad parduotuvė "Zara" kopijavo dizainerės Tuesday Bassen darbus, aš šią istoriją integravau į komiksą", – idėjomis dalijosi kūrėja.

Komikse "Lucy the Confused Girl" vietos atsirado ir rasizmo bei seksualinių mažumų teisių klausimams – viename numeryje Lucy draugas Ateivis buvo diskriminuojamas dėl savo mėlynos odos spalvos. "Ateivis yra iš kitos planetos, todėl jis neturi nei rasės, nei lyties, taip puikiai įkūnydamas visuomenės tolerancijos problemas, – mintimis dalijosi Akvilė Magicdust. – Tačiau ne visi mano kurti komiksai yra inspiruoti rimtų socialinių temų. Kiti skirti tiesiog pralinksminti ir prajuokinti žmones. Manau, kad kasdienio humoro dozė taip pat yra labai svarbi."

Anot menininkės, komiksų idėjos gimsta ir iš kasdienių situacijų, į kurias buvo pakliuvusi pati ar artimi draugai. Mėgstamos knygos, įspūdį palikę filmai – visi šie dalykai gali tapti puikia komiksų inspiracija.

Kai kalbėjomės, Akvilė Magicdust ruošėsi Los Andžele, Kalifornijoje, vyksiančiai tapybos parodai "Fire Coral", įkvėptai riedlenčių subkultūros. Tolesnis menininkės planas – pabaigti komiksų knygą, kurią įsipareigojo išleisti laimėjusi ELCAF (Rytų Londono komiksų ir meno festivalio) ir "WeTransfer" apdovanojimą. Šios knygos veikėjais taip pat bus Lucy su draugais.

"Užuot kiekvienąkart kūrusi naujus personažus, aš pasirinkau dirbti su tais, kuriuos jau įvaldžiau. Lucy su kompanija jau spėjau prisijaukinti, tad tam tikrus siužetus tiesiog pritaikau jų gyvenimui", – pasakojo kūrėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS