Kultūra ir menas – naujasis ginklas? | Diena.lt

KULTŪRA IR MENAS – NAUJASIS GINKLAS?

  • 3

Itin intensyvaus kultūrinio rugsėjo viduryje Kaune netrukus įvyks VI kasmetinis tarptautinis performanso meno festivalis "CREATurE Live Art". Šiemet festivalio dėmesio centre – performansas.

Rugsėjo 15–17 d. POST galerijoje vyksiančiuose festivalio renginiuose pasirodys menininkai iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Menininkų darbuose ir festivalio kuratorių braižomose gairėse šiemet keliami klausimai apie politiką, kūno kaip politikos ir rezistencijos vietą ir įrankį, performansą kaip politinį veiksmą, kultūrą ir meną kaip ciniškos cenzūros taikinį ir ginklą prieš ją.

Skausmingai cenzūros jėgą Baltarusijoje pajutęs ir iki šiol kiekvienoje parodoje su ja susiduriantis menininkas Michailas Gulinas dėl savo skulptūros projekto viešojoje erdvėje buvo suimtas ir teisiamas. Projekto užsakovai ir prodiuseriai – "Goethe institutas" Minske – nuo autoriaus ir kūrinio atsiribojo teigdami, kad šis projektas nebuvo gavęs leidimo. Fetsivalio "CREATurE" metu menininkas žiūrovus pakvies į visai nesimbolinę dvikovą – jis teigia, kad nori, jog žmonės pajustų, kaip adrenalinui srūvant venomis sulėtėja laikas.

Ukrainos tarpdisciplininės menininkės Marijos Kulikovskos instaliacijas "Klonų armija" ir "Homo Bula", instaliuotas Donecke veikusioje kultūros iniciatyvų platformoje "Izolyatsia", rusų kareivių pajėgos sunaikino per šaudymo pratybas. Rezistencijos ir protesto ženklu pažymėti menininkės darbai apima žmogaus vietos, kūno, teisės į kūną, moters kūno, identiteto temas.

Per pasaulinius šiuolaikinio meno festivalius keliaujantys lenkų vidurinės kartos menininkai ir kuratoriai Waldemaras Tatarczukas (Liublino performanso meno centro steigėjas ir kuratorius) bei Januszas Bałdyga (Poznanės meno akademijos performanso meno profesorius, ilgametis teatro grupės "Akademia Ruchu" narys) savo darbe minimaliomis priemonėmis siekia suvaldyti chaosą, ap(s)ibrėžti ribas, jautriai, nuženklinti žmogaus būties klausimus.

Įspūdingus re(n)ginius, vainikuosiančius penktadienio ir šeštadienio vakarus, žada lietuvis kompozitorius ir tarpdisciplininis menininkas Jaras Ramūnas, pasirodysiantis su grupe, bei humoro ir saviironijos nestokojantis lenkų performanso menininkas, performanso meno dėstytojas Varšuvoje, vienas ryškesnių lenkų performerių Artis Grabowskis.

Dalis menininkų šiemet atliks ilgos trukmės performansus, kurių labiausiai intriguoja menininkės Ani Zur (Ukraina) sumanytas 24 valandų trukmės performansas, vyksiantis "POST galerijoje" – norinčius jos performansą stebėti žiūrovus galerija priims iki šeštadienio vidurnakčio ir nuo 9 val. sekmadienį, o Ani pernakt prižiūrės profesionali medikė.

Įspūdingus darbus ruošia ir rusų menininkė Olya Kroytor, ukrainietis Volodymyras Topyi, užvaldyti tiek galerijos, tiek miesto erdves imsis lenkų menininkė Marta Bosowska, rusų menininkas A.Kuzkinas savo performanso Nemuno salos prieigose metu tyrinės žmogaus santykio su gamta klausimus, o Briuselyje įsikūręs Irinos Lavrinovič (Lietuva) ir Asher Lev (Izraelis) duetas kvies pasinerti į bendruomeninio kvėpavimo seansą.

Rugsėjo 17 d. festivalis kvies į paskutinius performansus, tarp jų – ir Ani Zur performanso pabaigą, bei diskusiją su menininkais apie laisvę mene, apie meną nelaisvės sąlygomis ir rezistencijos formas per meną bei performanso patirtis įvairiose postsovietinės erdvės šalyse.

Gairės: Creature, menas
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

meno formos

taigi meno akcija padare moteriske ir pusprotis? menininkas besivoliojantys po medziu, ir mes net nesupratoame, kad itraukti buvome i perfomensa.

Nesuprantantis siuolaikinio "meno"

Tai dabar kiekvienas, gebantis bromoje ant sienos ismyzt Lenino profili- menininkas? Kur dingo menas, sukeliantis estetini pasigerejima? Arba kuri suprastu bent vidurini issilavinima turintis zmogus?

kažkada

Laisvės alėjoje pasirodydavo moteriškė prisidengusi tik vienais apsmukusiais triusikėliais ............ kad tai menas nepagalvodavom ............ o gal tai buvo pirmoji menininkė - perfomanso pradininkė laikinojoje sostinėje ir Lietuvoje ..........padiskutuokite ''CREATurE'' metu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS