Kultūrines ribas peržengiantys meniniai eksperimentai | Diena.lt

KULTŪRINES RIBAS PERŽENGIANTYS MENINIAI EKSPERIMENTAI

"Kauno diena" jau rašė apie keturias menininkes, mūsų mieste reziduojančias pagal tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo projekto "CreArt" mainus. Kroatijai, Italijai ir Rumunijai atstovaujančios kūrėjos jau pasirengusios pristatyti savo kūrybos vaisius.

Nataša Vuković (29 metai) iš Kroatijos, Donatela Nicolardi (40 metų), Serena Laborante (29 metai) iš Italijos ir vengrė Adel Zsigmond (32 metai) iš Rumunijos kūrė Kauno menų inkubatoriuje "Ars et mundus".

Vienoje kūrybinėje erdvėje du mėnesius praleidusios menininkės dirbo bendroje studijoje, tikėdamos, kad skirtingų kultūrų susitikimas keičia ne tik meną, bet ir asmenybes. Rezidencijos metu dalyvės stengėsi kuo geriau pažinti aplinką, kurioje gyvena, ir miestą, atveriantį naujų impulsų meninėms variacijoms.

Darbai, kurie netrukus bus eksponuojami inkubatoriuje esančioje meno galerijoje, įvairūs ne tik dėl skirtingų kūrybinių eksperimentų temų, bet ir dėl atlikimo technikos – nuo mozaikų, mados dizaino iki tapybos.

Mados dizainerė A.Zsigmond šiuo metu tobulina savo drabužių prekių ženklą ir siekia sukurti kolekcijas, labiau priklausančias konceptualiai, o ne komercinei madai. Kūrėją domina susijusių pasaulių transgresija – tarpinis ryšys tarp dizaino ir kitų artimų sričių.

"Savo darbuose aš apmąstau skirtingų realybių susiliejimą. Mano kolekcijų tikslinė auditorija yra žmonės, norintys savo apranga pažadinti tam tikrą dvasią, nepaisant savo amžiaus. Lietuva visuomet man atrodė labai paslaptinga šalis, todėl esu laiminga, kad turiu galimybę ją pažinti. Esminė mano kolekcijos idėja, kurta buvimo čia metu, – kad drabužiai gali turėti geometrines formas, o dėl integruotų šviečiančių elementų jų percepcija tamsoje yra pakeičiama", – apžvelgia dizainerė.

D.Nicolardi – mozaikų menininkės – nedomina meno kūrimas tik dėl meno. Ji tvirtai tiki, kad menas privalo turėti aiškią funkciją visuomenėje, todėl nuolat klausia savęs, kaip gali panaudoti savo meną. D.Nicolardi norėtų, kad jos darbai kauniečiams iškeltų klausimų, atvertų temų debatams ir skatintų abejoti tuo, ką bandoma įpiršti vienpusiškai.

Kaune pristatoma mozaikų serija nagrinės imigracijos problemą iš moters perspektyvos, nes, anot autorės, moterišku požiūriu, niekada nėra vienpusiškos perspektyvos. Savo mozaikomis kūrėja nori reprezentuoti herojišką drąsių, bet nesėkmingų žmonių, dažnai susiduriančių su nepasitikėjimu ir įtarumu, pasiaukojimą.

Tapytoja N.Vuković atlieka įvairius kūrybinius eksperimentus. Pagrindinė kolektyvinėje parodoje pateikiama jos kūrybos idėja –  simbiozė tarp natūralių ir nenatūralių dalykų, gyvenimo ir mirties, realybės ir interpretacijos.

Nors kūrėją daugiausia domina dailė, tačiau ji nuolat ieško būdų, kaip šią sritį išplėsti. "CreArt" rezidencijos projekto metu Kaune menininkė siekė ištobulinti savo kūrinius, atsiduoti kūrybai visa esybe, gyvendama ir kurdama kartu su kitais tarptautinės iniciatyvos dalyviais.

Dailininkė, scenografė S.Laborante savo darbuose susitelkia ties pagoniškų ir krikščioniškų simbolių, susijusių su šia tema, reikšme. Jos projektas vaizduoja Mildos – lietuvių meilės deivės – ir švč. Mergelės Marijos susiliejimą. Šios dvi figūros yra matomos kaip moteriškumo prototipai. Kūrinyje, sukurtame rezidencijos metu, vaizduojamos skirtingos subrendusių moterų kūno vietos, atspindinčios motiną, išlaikančią savo moteriškumo suvokimą. Čia atsiranda ir lašiša – kaip pasiaukojimo simbolis – mat jos tikslas yra mirti suteikiant gyvybę naujajai kartai. Be to, ši žuvis kūrinyje reprezentuoja graikišką akrostiką – ichthus, kuris reiškia "Dievo sūnus išganytojas, Kristus".


Kas: Tarptautinės menų rezidencijos kūrėjų parodos atidarymas.

Kur: Kauno menų inkubatoriaus "Ars et mundus" galerijoje (Radvilėnų plentas 1B).

Kada: birželio 16 d. 18 val.

GALERIJA

  • Kultūrines ribas peržengiantys meniniai eksperimentai
  • Kultūrines ribas peržengiantys meniniai eksperimentai
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS