Kultūros autobuse liesis pokalbiai ir šaltibarščiai | Diena.lt

KULTŪROS AUTOBUSE LIESIS POKALBIAI IR ŠALTIBARŠČIAI

Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį mieste leidžiančius kauniečius Kauno menininkų namai kviečia į šaltibarčių dirbtuves. Kas tikresni – šaltibarščiai ar meno dirbtuvės, paaiškės užsukus į keliaujantį kultūros klubą "RättBuss" – 15 m ilgio autobusą, iš Švedijos į Lietuvą atvykstantį paskutinei migruojančio festivalio stotelei.

Nuo 2010 m. "RättBuss" autobusas veikia kaip mobilūs namai kultūrai, kolektyvizmui, vakarėliams, aktyvizmui, karaokei ir kaip alternatyvus keliavimo būdas. Per šiuos veiklos metus autobuse vyko performansai, protestai ir kino peržiūros, jis keliavo tiek arti, tiek toli ir jame veikė biblioteka bei baras.

Rezidencijos Kauno menininkų namuose metu "RättBuss" kolektyvo nariai bei kviestiniai menininkai dalysis savo praktikomis ir patirtimi: renginyje dalyvaus garso menininkas Zanas Hoffmanas (JAV), vokiečių grupė "Lady Blue Beard", bus inicijuojamas alternatyvaus Kauno turizmo zinas, liesis pokalbiai ir, žadama, šaltibarčių.

Noras keliauti kartu kyla vos pamačius "RättBuss" nuotraukas: išvertus iš švedų kalbos, "RättBuss" apytiksliai reiškia teisingą autobusą. Tad nesvarbu, kur važiuoji ir kiek laiko keliauji, šis autobusas – visada teisingas pasirinkimas.

Kol "RättBuss" riedėjo per Europą, vienas kolektyvo įkūrėjų Peteris Oijensas, save vadinantis ilgaplaukiu, nostalgijos kupinu autobuso aktyvistu, vairuotoju ir teatro prodiuseriu, rado laiko pasikalbėti apie grupės keliamą problematiką bei autobusu turo ypatumus.

– Kaip prasidėjo jūsų veikla? Kodėl pasirinkote būtent autobusą?

– Visa tai prasidėjo nuo šiek tiek naivios minties, kad būtų šaunu keliauti visiems drauge. 2010 m., nusipirkus autobusą, ši idėja tapo realybe – keliavome Europoje, staiga turėjome nuosavą erdvę, ir draugams bei menininkams talkinant šis autobusas tapo kultūriniais namais ant ratų.

– Kiek autobusų esate pakeitę nuo 2010 m.?

– Esame turėję tris autobusus: geltoną, auksinį, o dabar mūsų autobusas yra mėlynas!

– Ar kritinio turizmo idėjos yra aktualios Švedijoje?

– Kadangi Švedijoje egzistuoja tos pačios problemos – komercializmas, vartotojiškumas bei vietų išnaudojimas – kritinis turizmas ir turizmo kritika yra itin aktualu. Kritinis turizmas (arba alternatyvusis turizmas) vis dėlto egzistuoja to paties turizmo burbule ir apie šiuos procesus visada turime mąstyti reflektyviai. Šis procesas veikė ir mūsų kelionės metu.

– Kaip suderinate meną su aktyvizmu? Ar "RättBuss" – tai meninis būdas užsiimti aktyvizmu ir šiai veiklai taip pat išlaikyti edukacinį aspektą?

– Per mūsų veiklos metus "RättBuss" ne kartą keitėsi, taip pat keitėsi ir mūsų veiklos postūmiai – jie priklauso nuo projektus inicijuojančių žmonių. Užsiimti menu autobuse savaime yra aktyvizmo forma, kadangi mes išsyk kuriame vietą menui. Tad nematome to kaip dichotomijos.

– Esate išbandę daugybę savo veiklos formatų: jūsų autobusas yra buvęs baru, kino teatru, karaokės baru ir protesto vieta. Kuris formatas jums yra priimtiniausias ir priimtiniausias jūsų publikai?

– Paskirtis keičiasi, nes keičiasi pats "RättBuss": autobuso paskirtis visuomet skiriasi tarp žmonių, dalyvaujančių "RättBuss" nuo pat pradžių. Iš esmės veiklos, kurios yra netikėtos, bet įgyvendinamos autobuse geriausiai atspindi visus mūsų tikslus.

Kritinis turizmas vis dėlto egzistuoja to paties turizmo burbule ir apie šiuos procesus visada turime mąstyti reflektyviai.

– Kuo unikalios šios kolektyvinės praktikos? Ar jaučiate, kad pasikeitė žmonės, su kuriais dirbate ir kurie lankosi jūsų renginiuose?

– Keliavimas kartu keičia žmones, nes jie turi sugyventi vieni su kitais ir su pačiu autobusu kaip su erdve. Užtenka pakeisti autobuso dekorą ir išsyk pasikeičia normalaus elgesio autobuse taisyklės. Būtent tai, iš mūsų patirties, plečia žmonių, besilankančių renginiuose, akiratį.

– Šiandien, kai miestai savo įvaizdžiui kurti ir kultūriniam kapitalui kaupti pasitelkia tai, kas anksčiau buvo laikoma alternatyva, pvz., gatvės menas, subkultūros ir pan., tampa svarbu kalbėti apie alternatyvias vietų ir žmonių pažinimo strategijas. Kodėl renkatės būtent šias temas savo darbui ir kokiomis keliavimo praktikomis tikite?

– Tai gerokai didesnė problema. Turime kalbėti apie gentrifikaciją, kapitalizmą ir komercializmą. Turizmas taip pat yra tarsi trumpesnis takas į žmonių ir vietų pažinimą.

– Kur dabar esate? Kaip sekasi ture?

– Šiuo metu esame Brno ir daug prakaituojame! Turas sekasi puikiai, kai kurie keleiviai su mumis keliauja nuo pat pradžių, o kiti su mumis rieda dvi savaites. Mes matėme ežerus, pilis, skvotus, kultūrines organizacijas, queer klubus, atviro lauko festivalius – galiu toliau vardyti! Visi mūsų sutikti žmonės buvo nuostabūs ir dirbo kaip viena komanda.

– Turą baigiate Kaune. Kokie jūsų lūkesčiai šio miesto žmonėms?

– Tikimės, kad jie pamatys ne tik mus, bet ir autobusą!


Kelionė į nežinia kur

Renginio pradžią žymės 16 val. vyksiantis Z.Hoffmano performatyvus turas autobusu "Kaunastones", įkvėptas šiuo metu vykstančių šaligatvių renovacijos darbų Kaune. Pasak garso menininko, šis turas tyrinėja miesto ritmą ir užfiksuoja jo potencialą kurti savitus naratyvus – su humoru ir ironija, būdinga Kaune sparčiai populiarėjančio muzikanto kūrybai. Dėl riboto dalyvių skaičiaus, ekskursijos dalyviai yra kviečiami registruotis el.paštu menas@kmn.lt.

17 val. ankstyvos vasariškos vakarienės kvies kūrybinės šaltibarščių dirbtuvės ir pokalbis su "RättBuss" kolektyvu. Keliaujančio festivalio komanda dalysis savo meninėmis praktikomis ir įvairia veikloje sukaupta patirtimi.

Pasak "RättBuss", šio keliaujančio festivalio metu jie bando sukurti kažką kitokio, tačiau tai sekasi ganėtinai sunkiai. "Kaip mes galime parduoti kelionės bilietus be fiktyvių, sukurtų įvaizdžių, nesvarbu, kad tai alternatyva? Siekiame sukurti programą, kurioje galėtume susipažinti su vietomis ir žmonėmis, nematomais reklamose, tačiau ar mums sekasi? Neigiamas poveikis aplinkai, egzotifikacija ir supaprastinti įvaizdžiai, tačiau kartu pažiūrų plėtimas, geresnis tarpusavio supratimas ir daugeliui geriausia gyvenimo patirtis – kaip visa tai išspręsti?" – klausia kolektyvas.

Sąmoningo keliavimo problematiką tęs 18.30 val. veiklą pradėsianti alternatyviojo Kauno turizmo zino studija. Atviros diskusijos metu bus klausiama, kaip mėgautis miestu nepaverčiant jo vartojama preke, taip pat aptariami parduodami miesto įvaizdžiai ir tyrinėjamos alternatyvos populiariems maršrutams ir gentrifikacijai. Studija kelia klausimą: kokie miesto ženklai, vietos ar žmonės nėra populiarios ar patrauklios, bet mums labai brangios ir autentiškos? Kaip jas išsaugoti? Kas turi teisę kurti miestą? Kartu su miestiečiais, vietiniais menininkais ir mąstytojais bei renginio svečiais iš užsienio diskusijoje vystomos idėjos materializuosis savadarbiame leidinyje (zine).

Finalinis dienos akcentas – vokiečių soulo popmuzikos ir neofolkmuzikos grupės "Lady Blue Beard" koncertas. Pagrindiniai grupės įkvėpimo šaltiniai – Davidas Bowie, Lou Reed ir kiti roko chameleonai. Tačiau Klauso Fischerio, Katharinos Lattke ir lietuvės Gintės Milvydaitės trio kuriamos muzikos skambesys nėra tik vintažinis, praeities įkvėptas rokas – šiuo metu į turą Lietuvoje išsiruošusios grupės aranžuotės atveria kelią džiazui, šiuolaikinei popmuzikai ir kitoms netikėtoms muzikinėms kombinacijoms. Tiesioginiai grupės įkvėpėjai yra "Dirty Projectors", Feist ir Michaelas Jacksonas.

Dalyvavimas renginyje – nemokamas. Renginys yra Kauno menininkų namų rezidencijų programą lydinčių renginių ciklo dalis. 2018 m. pradėjusi veikti ši rezidencijų programa, skirta pristatyti aktualius šiuolaikinius menininkus, kuratorius, kultūrinio lauko tyrinėtojus, veikiančius Lietuvoje ir užsienyje, Kauno miesto gyventojams bei svečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

Rusų mafijos bosą Striukį Putiną ir jo bendrus Antonovą su Baranausku į kartuves.

Anonimas

Prilaistys saltibarsciu tai kas isvalys, sukos?

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

GRYBĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS