Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas? | Diena.lt

KUO KVEPIA M. K. ČIURLIONIO RŪKAS?

Teiginiu, kad menas matomas ne akimis, bet širdimi, galėjo įsitikinti M.K.Čiurlionio dailės galerijos lankytojai, dalyvavę sensorinėje ekskursijoje "Pojūčių paveikslai". Šis unikalaus Lietuvoje ir pasaulyje "Pojūčių teatro" organizuojamas projektas leidžia pajusti žymiausio Lietuvos dailininko kūrinius per lytėjimą, garsus bei kvapus.

Įdarbinti potyriai

Pirminė projekto idėja, anot "Pojūčių teatro" režisierės ir aktorės Karolinos Žernytės, – perteikti M.K.Čiurlionio tapybą aklajam. Ši sensorinė ekskursija – ypatinga patirtis ir reginčiajam: padeda patirti žymiojo dailininko kūrinius tarsi panyrant į jų vidų.

Siekdami ekskursijos dalyviui sukelti visapusišką paveikslo įspūdį, teatro aktoriai dalyvių vaizduotėje bando sukelti procesus, kurie mintyse vyksta ir stebint meno kūrinį akimis. Šiam tikslui pasitelkiama paties teatro sukurta priemonių sistema, padedanti per pojūčius atskleisti kūrinių intensyvumą, kontrastus, emocinį krūvį bei atmosferą.

Suprantama, paveikslų galerijoje liesti negalima, tad kaip "Pojūčių teatro" aktoriams pavyksta atskleisti kūrinių grožį neregiui?

Visos ekskursijos metu kelis norinčiuosius įsijausti į aklojo vaidmenį entuziastus visur lydi šeši gidai-aktoriai. Pasitelkdami garsus, kvapus ir įvairių objektų lytėjimą, gidai atkartoja kūrinių atmosferą, leisdami dalyviams patiems susikurti savo interpretacijas ir vaizdinius.

Liečiami įvairių tekstūrų objektai, girdimi netikėčiausi garsai ir juntami kvapai padeda kiekvienam susidaryti savo paveikslo įspūdį. Dalis žiūrovų, kurie stebi veiksmą neužrištomis akimis, vienu metu regi ir statišką, ir jau atgijusį paveikslą.

Kai šviesą atstoja šiluma

Atpažinti konkrečius dailininko paveikslus gali būti kiek sudėtinga – geriau jaučiama bendra kūrinių atmosfera, mistikos nuojauta, stiprus emocinis krūvis.

Tarp atgyjančių M.K.Čiurlionio paveikslų ekskursijos dalyviai gali atpažinti ir vienus garsiausių dailininko kūrinių: "Karaliai. Pasaka", "Jūros sonata", "Laidotuvių simfonija" bei kitus. Nors ekskursijos pradžioje akis aklinai užsirišus raiščiu apima nerimas, dingsta gebėjimas susikoncentruoti, vėliau pojūčiai suaštrėja ir kiekvienos plunksnos ar akmenėlio prisilietimas pasitarnauja tam, kad M.K.Čiurlionio kūrinių veikėjai atgimtų vaizduotėje.

Atpažinti konkrečius dailininko paveikslus gali būti kiek sudėtinga – geriau jaučiama bendra kūrinių atmosfera, mistikos nuojauta, stiprus emocinis krūvis.

Prieš ekskursiją nuodugniai apžiūrėta galerijos erdvė staiga tampa mistiška ir netikėta, o liečiami įvairių formų ir tekstūrų objektai žadina smalsumą ir nuostabą. Stiprėjantis vėjo ūžesys, sproginėjančių vandens purslų garsas ir ramią nuotaiką keičianti įtampa leidžia nusikelti į "Jūros sonetą" ir pasijusti taip, tarsi pats būtum įstrigęs blaškomame bangų laivelyje. Rankomis netikėtai pajunti malonią šilumą, imi jaustis lyg tamsioje planetoje gyvenantis karalius, ūmai išvystantis šviesą, – visai kaip paveiksle "Karaliai. Pasaka".

Pasak dalyvavusiųjų, visiškai pasiduoti aktorių kuriamam pojūčių spektakliui ir įsijausti į neregio vaidmenį iš pradžių nėra lengva, kadangi netekus vieno svarbiausių savo pojūčių – regėjimo, neapleidžia vienatvės ir nepasitikėjimo jausmas. Tačiau laisvai besiskleidžianti vaizduotė greitai nukelia tolyn į M.K.Čiurlionio pasaulį.

Įspūdžių iliuzicija

Pasibaigus ekskursijai jos dalyviai kartu su galerijos gide gali šįkart jau akimis apžiūrėti ekskursijoje dalyvavusius paveikslus ir įvertinti, ar pasisekė juos atpažinti spektaklio metu. Lankytojai  gali pamatyti ir aktorių ekskursijoje naudotus rekvizitus. Ne vienam keista išvysti, kokie maži vis dėlto buvo kai kurie spektaklio metu liesti objektai. Nemažai dalyvių stebisi, kad liečiamas mistinio paukščio iš M.K.Čiurlionio triptiko "Pasaka" kiaušinis atrodė milžiniškas, o nusirišus akis dengusį raištį pasirodė, kad vaizduotė tiesiog nevaržomai krėtė pokštus.

Pasak teatro atstovų, "Pojūčių paveiksluose" apsilankė ir nemažai neregių. Teatro režisierė K.Žernytė pasakojo, kad jiems pavyko gana tiksliai apibūdinti niekada gyvenime nematytus garsiojo dailininko paveikslus.

"Dauguma reginčių žmonių M.K.Čiurlionio kūrinius įvardija kaip miglotus, atsiskleidžiančius tarsi per rūką. Neregiai, dalyvavę ekskursijoje, lygiai taip pat juos apibūdino", – teigė režisierė.

Dauguma ekskursiją aplankiusių neregių domisi menu, ypač M.K.Čiurlionio kūryba, tad yra puikiai susipažinę su žymiojo menininko muzikinėmis kompozicijomis. Viena neregė, mėgstanti klausytis M.K.Čiurlionio muzikos, pasakojo ekskursijos metu jautusi tą patį jausmą, kurį jaučia ir klausydamasi jo kompozicijų. "Tai įrodo, kad mums pavyko gana tiksliai atskleisti M.K.Čiurlionio kūrybos atmosferą", – džiaugėsi K.Žernytė.

Didelio kauniečių susidomėjimo sulaukusią sensorinę ekskursiją "Pojūčių paveikslai" ketinama pratęsti ir gruodžio mėnesį.

Naujos ekskursijos

Į "Pojūčių teatro" ekskursijas galima registruotis darbo dienomis, 9–16.30 val. Tel. (8 37) 221 418. Ekskursijos vyks lapkričio 18, 19 d., gruodžio 2, 3 d.

GALERIJA

  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
  • Kuo kvepia M. K. Čiurlionio rūkas?
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS