Kvietimas būsimiems jaunikiams: prieš vestuves – į muziejų | Diena.lt

KVIETIMAS BŪSIMIEMS JAUNIKIAMS: PRIEŠ VESTUVES – Į MUZIEJŲ

Nors dažnai juokaujama, kad bernvakaris yra paskutinis laisvo ir nepriklausomo gyvenimo vakaras, tačiau tai – netiesa. Bernvakaris yra tikro vyriško gyvenimo pradžia ir proga įrodyti, kad būsimasis jaunikis vertas tikro vyro vardo.

Tą gali patvirtinti Kauno savivaldybės įsteigto Kauno miesto muziejaus darbuotojai, kviesdami vestuvėms besirengiantį ar dar jų net neplanuojantį jaunimą į išties vyriškus kursus – edukacinį užsiėmimą „Kauno pilies lankininkai“.

„Čia susipažinsite su viduramžių kario kasdienybe, išklausysite mokymus apie viduramžių gynybos metodiką, tų laikų medžioklės ir karybos principus, susipažinsite su tuomet egzistavusia ginkluote ir pilies istorija, o vyriškumo egzaminą jaunikis laikys šaudymo iš lanko ir arbaleto turnyre“, – skelbia muziejus.

Muziejus merginoms ir jaunoms moterims siūlo kitokias pažintines pramogas ir atrakcijas. Tai – „Smetoniški kursai panelėms ir ponioms“. Jų organizatorių teigimu, tradiciškai mergvakaris buvo skirtas paruošti merginą vienam svarbiausių tarpsnių jos gyvenime – šeimyniniam gyvenimui. Vyresnės moterys dalindavosi su būsimąja nuotaka patarimais, kaip išvengti konfliktų šeimoje, kaip būti idealia žmona ir mama.

„Smetoniškuose kursuose...“ būsimosios nuotakos muziejuje merginos ir moterys turi galimybių susipažinti su reikalavimais, kurie buvo keliami tarpukario lietuvei: kuo ji turėjo vilkėti, kokius darbus mokėti dirbti, kaip elgtis viešoje ir privačioje erdvėse. Merginos čia taip pat gauna vertingų ir laiko patikrintų patarimų, kaip išsirinkti šeimyniniam gyvenimui tinkamą vyrą. Įdomu ir tai, kad kursus išklausiusioms dalyvėms išduodamas neriboto galiojimo „Idealios žmonos“ pažymėjimas.

Kauno miesto muziejaus pranešime pabrėžiama, kad būsimosios nuotakos praktinius santuokinio gyvenimo įgūdžius gali pagilinti ir K. ir M. Petrauskų lietuvių muzikos istorijos skyriuje, edukaciniame užsiėmime „Grožio paslaptys pagal K. Petrauską“. Joms atskleidžiamos tarpukario moterų grožio paslaptys, o jaunoji su draugėmis mokosi pasigaminti kvapnų bei grožį puoselėjantį muilą. Būtent ano laikmečio grožio specialistų įsitikinimu, muilas užtikrindavo ne tik higieną bet ir ilgaamžį, neblėstantį grožį. Vienas populiariausių ir prabangiausių tarpukariu buvo „Kipro Petrausko“ muilas. Autentiškas šio muilo gabalėlis originalioje pakuotėje saugomas Kauno miesto muziejaus fonduose. „Smetoniškų kursų...“ dalyvės turi unikalią galimybę pamatyti legendinį „Kipro Petrausko“ muilą bei išgirsti jo atsiradimo istoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

koki cia dar muziejai

pries vestuves , ne y muziejus ,o abu y dispancery triperius gydytis

...

O kur sekso muziejus dingo?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS