Lietuvos šimtmečio proga – išskirtinė kauniečių tautinė juosta | Diena.lt

LIETUVOS ŠIMTMEČIO PROGA – IŠSKIRTINĖ KAUNIEČIŲ TAUTINĖ JUOSTA

Valstybės šimtmečio proga kaunietė menininkė Jolanta Šmidtienė su būriu savanorių nuaudė didžiulę 32 metrų ilgio tautinę juostą, kuri puoš Alytaus miesto rotušės aikštę.

Portalui kauno.diena.lt J. Šmidtienė pasakojo, kad mintis nuausti tokią juostą jai kilo jau prieš keletą metų, nes, pasak jos, tai gražus akcentas, kuriuo šalies svečiams parodytume savo savastį ir tautiškumą. Tad kai Alytaus savivaldybė kreipėsi į menininkę su prašymu miestui sugalvoti tautinį akcentą, ji noriai pasidalijo savo sumanymu.

„Tautinė juosta simbolizuoja Lietuvos kelią – jos raštas atkartoja ėjimą, ir nors tai – dzūkiškas motyvas, jauno vaikino kostiumo detalė, ji yra saugumo, kelio ir Lietuvos istorijos atkarpos simbolis“, – sakė J. Šmidtienė.

Projektą įgyvendinti J. Šmidtienei padėjo savanoriai iš Vilniaus dailės akademijos, taip pat menininkai, kartu dirbę kalėdinių eglučių projekte. „Iš viso dirbo apie dešimt žmonių, neskaičiuojant tų, kurie mus palaikė morališkai“, – juokavo menininkė. Moteris pasakojo, kad tautinė juosta pagaminta iš siūlų atitikmens, naudojant poliesterio juosteles, o viskas perausta per standų 1,5 m tinklą.

Menininkė sakė, kad Alytuje tautinė juosta bus suformuota į vertikalią 10 m aukščio kompoziciją, kurios viršūnę puoš skaičius 100. Ši kompozicija miesto centre puikuosis iki rudens, o po ja stovės suolelis. Tikimasi, kas tai bus miesto traukos vieta. Pasak kaunietės, Alytuje taip pat bus įgyvendinama įdomi iniciatyva – stovės lietuviško pašto dėžutė, kur tiek miesto svečiai, tiek gyventojai galės parašyti laišką Lietuvai.

Alytuje vis dar vyksta kompozicijos montavimo darbai, jų pabaiga numatoma jau vasario 14 d.

Paklausus, ar Lietuvos šimtmečiui turi daugiau idėjų, J. Šmidtienė minėjo, kad Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga norėtų padaryti simbolinę karūną, kuri puikuotųsi Kaune. „Ji būtų šviečianti, o ant jos matytume įvairius istorinius ženklus. Aš visada kupina idėjų“, – sakė menininkė.

GALERIJA

  • Lietuvos šimtmečio proga – išskirtinė kauniečių tautinė juosta
  • Lietuvos šimtmečio proga – išskirtinė kauniečių tautinė juosta
Jolantos Šmidtienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kauniete

Kas gerai neperskaite straipsnio,tai atsakysiu i klausima:kodel ne Kaune?Todel,kad Alytus kreipesi i gerb.menininke,o ne Kaunas....

Dana

Kaunui talentų nebereikia, visi tuo įsitikinom, kai už nežmoniškus pinigus rotušės aikštę papuošė dėžėm per visą kalėdinį laikotarpį.

Irena

Dabartiniam Kauno merui rūpi,kaiip ką privatizuot,kaip kur tikįkišt pastatą ar savo chebrai restoranėlį,su egle gerai praplovė pinigėlių.O menas ne jo arkliukas........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS