Neįprastos mokslo spalvos VII forte | Diena.lt

NEĮPRASTOS MOKSLO SPALVOS VII FORTE

Kol kauniečiai dar mėgaujasi besibaigiančios vasaros saule, po vėsiais Kauno tvirtovės VII forto kareivinių skliautais būrys savanorių tobulina įgūdžius, kad sužavėtų mokslo festivalio "Erdvėlaivis Žemė" lankytojus. "Vyksta generalinės repeticijos", – perspėja forto darbuotojai.

Agurkai ir brangakmeniai

Ant stalo guli laidais apraizgytas marinuotas agurkas, į kurį susmeigtos lemputės. "Sako, kad agurkų varža maža, todėl dabar bandome marinuoto agurko varžą", – rimtu mokslininko veidu pasakojo Justas ir pradėjo sukioti įvairių aparatų rankenėles. Visų nuostabai, lemputės ant agurko sužimba lyg šviesoforas.

O prie gretimo stalo merginos pylė į šaukštą kokakolą, švepsą, girą. Netrukus tie skysčiai pavirto gardžiais ikrais, kokių tikriausiai daugiau niekur neparagausite – parduotuvėje tokių nerasite. Darbas virė, kad ir kur pažvelgsi, o nosį ėmė kutenti saldus karamelės kvapas – molekulinės gastronomijos specialistai tuoj išlies cukrinius ledinukus ant pagaliuko.

"Jei nebijote sušlapti rankų, pabandykite neniutoninio skysčio, – pasiūlė dubenį su baltu skysčiu Agnė ir suskubo paaiškinti apie mokslinį eksperimentą. – Jis atrodo skystas, bet, pamaigius rankose šią masę, ji virsta kietuoju kūnu."

O laboratorijoje reikalai gerokai rimtesni. "Čia negalima nieko valgyti, o norint ko nors paklausti, reikia pakelti ranką", – išdalijusios baltus mokslininkų chalatus žiūrovams paaiškino laboratorijoje šeimininkaujančios Akvilė ir Mantė. Jos pasiryžusios išaiškinti ir pademonstruoti, kas yra kraujas, kam jis reikalingas, iš ko sudarytas. Laboratorijos lankytojams netrukus demonstruojami ir kraujo mėginiai, ir vaizdo medžiaga apie tai, kuo skiriasi žmogaus, arklio arba vištos kraujas.

"Festivalio lankytojams ruošiame net 700 vienetų brangakmenių. Ir juos bus galima neštis namo", – pasigyrė matematikos užsiėmimų mokytoja Aleksandra. Netrukus paaiškėjo, kad tai būdas vaizdžiai susipažinti su erdvinėmis figūromis. "Su savanoriais baigiame pagaminti ruošinius, iš kurių festivalio lankytojai patys lankstys ir pasigamins įvairių formų brangakmenius, juos svers ir pagal svorį apskaičiuos, kiek kartų turi jo pagaminta brangenybė", – paaiškino pedagogė.

Kvies mokytis žaismingai

Didžiausio Lietuvoje mokslo festivalio mokslo populiarinimo šventė Kauno tvirtovės VII forte rengiama jau trečius metus iš eilės.

"Šiuo festivaliu norime duoti pagreitį naujiems mokslo metams ir parodyti, koks smagus dalykas gali būti mokslas, kaip įdomu yra mokytis. Svarbiausia, kad ta festivalio įžiebta ugnelė degtų iki kitos vasaros, o mokslo paskui gali ieškoti ir pas mus, ir mokyklose, ir universitetuose", – svarbiausia idėją atskleidė Kauno tvirtovės VII forto muziejaus vadovas Vladimiras Orlovas. Anot jo, mokslo šventėje bus įdomu visiems, pradedant darželinukais, baigiant abiturientais. "Žinoma, nereikėtų namie palikti ir tėvelių", – šyptelėjo V.Orlovas.

Jis pasidžiaugė, kad kartu su universitetais, Kauno kolegija, kitais partneriais dalyvaus ir bus patirčių, kad ne viskas pavyksta iš pirmo karto. Visas mokslas pas mus – apčiuopiamas rankomis, todėl sužinojus apie bet kokį dėsnį nekils klausimų, kam to reikia", – pasakojo V.Orlovas.

Jis pasidžiaugė, kad šiemet bus ir rimtų naujovių. Sudėtinga mikrobiologijos tema apie kraują forto laboratorijoje bus suprantama ir vaizdžiai pademonstruota lankytojams. Netrukus į fortą atkeliaus naujos modernios lazerinės staklės, kuriomis vaikai galės pasigaminti sau žaislų. "Tai toks įvadas į projektavimą ir gamybą, kad vaikas vaizdžiai pamatytų ir pats išbandytų, kaip viskas prasideda nuo mokslinės idėjos ir baigiasi rankoje laikomu pagamintu žaislu", – dėstė VII forto muziejaus vadovas.

Pasak jo, kai kurie eksperimentai neatrodys tokie rimti, tačiau be jų – nė žingsnio. "Marinuotų agurkų varžos patikrinimas tikriausiai neturi didelės reikšmės pramonei, tačiau mokslas vaikams reikalauja tokių pedagoginių sprendimų", – šyptelėjo V.Orlovas.

Savanoriai – varomoji jėga

"Visuose festivalio taškuose mokslą pristatysime kaip dalį mūsų kasdienybės – tai bus apčiuopiama ir suprantama kiekvienam", – sakė VII forto muziejaus renginių organizatorė Rasa Bortkevičiūtė.

Anot jos, pernai buvo itin populiarus mokslo taškas "Eureka", kur lankytojai galėjo atlikti įvairius bandymus su paprasčiausiais maisto produktais, kurių yra kiekvienuose namuose, tad šiemet šiame taške bus dar daugiau savanorių ir dar daugiau spalvingų eksperimentų. "Vaikus pamokysime, kaip jie vieną ar kitą bandymą gali patys padaryti namie, o ir tėvelius pakonsultuosime, kad tai nepavojinga", – šypsojosi Rasa.

Užsiėmimai festivalio metu vyks ir lauke, ir uždarose forto erdvėse, o su mokslu artimiau susipažinti kvies 30 festivalio dalyvių. "Tai nebus popieriniai stendai. Universitetai, kolegijos, privačios bendrovės pristatys savo veiklą taip, kad lankytojai galėtų patys viską išbandyti, pačiupinėti ir pasijusti fizikais, chemikais, projektuotojais ar kitų sričių atstovais", – pasakojo R.Bortkevičiūtė.

Pažintį su mokslo subtilybėmis užmegzti padės 60 savanorių, kurie dabar intensyviai tobulina savo įgūdžius VII forte. "Dauguma jų – gimnazistai, yra ir studentų. Bene aktyviausi mūsų savanoriai – iš Kauno jėzuitų gimnazijos. Dauguma jų savanoriavo festivalyje ir pernai. Džiugu, kad jie nedingo, o domisi toliau ir labiau", – pasakojo R.Bortkevičiūtė. Pasak merginos, ne mažiau džiugina ir savanoriauti atėję naujokai – jiems viskas nauja ir įdomu, o jų pastabos atkreipia dėmesį, kas gali būti svarbu festivalio lankytojams.

Mokslas Kauno tvirtovės VII forte nušvis įvairiomis spalvomis rugsėjo 9–10 d. Renginio "Mokslas kitomis spalvomis. Atrask. Pažink. Išbandyk" lankymas nemokamas.

GALERIJA

  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
  • Neįprastos mokslo spalvos VII forte
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

diedas

sl;ykstus tas gfortas, vadovai ypac blet geriau neturet reikalu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS