Nupieškite Juozą Tumą-Vaižgantą | Diena.lt

NUPIEŠKITE JUOZĄ TUMĄ-VAIŽGANTĄ

  • 1

Maironio literatūros muziejus neabejoja turįs didžiulį piešti mėgstančių bičiulių ratą. "Kasmet nustebinate savo išradingumu, todėl kviečiame suklusti ir šiemet – skelbiame piešinių konkursą "Aš – Juo

Gal esame labiau pratę skaityti tai, ką parašė Vaižgantas, tačiau kvietimas nupiešti šią asmenybę – neatsitiktinis. Kaip skelbia Maironio literatūros muziejus, piešinių paroda visiems primins, kad Vaižgantui šiemet sukanka 150!

Seimas 2019-uosius yra paskelbęs J.Tumo-Vaižganto metais. Tai viena ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas, lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp to meto rašytojų.

"Tikimės piešiniuose atpažinti rašytojo charizmą, jo pilietiškumą ir didelę, gerą širdį. Net neabejojame, kad paminėti šią sukaktį norėsite ir prisimindami Vaižganto kūrinius, o juose – gausybė personažų, galinčių įkvėpti ne tik literatūros, bet ir dailės mėgėjus", – viliasi konkurso organizatoriai.

Rašytojo portretą, jo kūrinio iliustraciją ar kitokį netikėtą sumanymą, skirtą Vaižganto 150-ajam gimtadieniui, reikia nupiešti ir atsiųsti iki balandžio 1 d. Kitoje piešinių pusėje reikia aiškiai užrašyti savo vardą, pavardę, amžių, mokyklą, klasę, miestą, telefono numerį ir e.paštą. Darbus siųskite adresu: konkursui "Aš – Juozas Tumas-Vaižgantas", Maironio lietuvių literatūros muziejui, Rotušės a. 13, Kaunas, LT-44279.

Balandį iš visų atsiųstų darbų bus išrinkti laureatai, o jų apdovanojimo ceremonija vyks gegužės 18 d.

J.Tumo-Vaižganto metams paminėti Nacionalinis Kauno dramos teatras kartu su Maironio literatūros muziejumi bei Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu Kaune organizuos mokslinę konferenciją ir literatūros vakarą. Konferencijos ir minėjimai vyks ir kitose Lietuvos vietose, taip pat ir Latvijoje, Daugpilyje, kur Vaižgantas mokėsi. Šiemet taip pat planuojama parengti ir išleisti rašytojo Raštų ir laiškų tomą, publicistikos rinkinį, teminių citatų rinkinį "Vaižgantas apie...", kitų knygų apie J.Tumo-Vaižganto asmenybę ir kūrybą.

Rašytojo gimtinėje Svėdasuose, Anykščių rajone, bus rekonstruotas Vaižganto paminklas ir jo teritorija – Nepriklausomybės sodelis. Anykščių krašto ir kituose šalies muziejuose bei bibliotekose planuojama rengti temines ekspozicijas, susijusias su J.Tumo-Vaižganto asmenybe, veikla ir kūryba. Bus organizuojamas tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis "ARTimi", rašytojo kūrybos skaitymai. Numatoma išleisti ir rašytojo jubiliejinėms gimimo metinėms skirtą pašto ženklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vaižgantietis

gaila, kad viešos informacijos šaltiniuose iškraipomi faktai apie garbų ir nusipelniusį Lietuvai asmenį. Mažas, bet svarbus dalykas iš J. Tumo-Vaižganto biografijos. Gimtinė - Malaišiai (vienas seniausių Lietuvoje, dokumentuose užfiksuotų sodžių), Svėdasų parapija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS