Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara | Diena.lt

PARODA „RED AND GREEN“: KAI KURTI ĮKVĖPĖ VASARA

Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje veikianti paroda "Red and Green" (liet. – raudona ir žalia) kviečia panirti į vasaros prisiminimus.

Auksiniuose tonuose tarpstantis ruduo įkvepia dienose ieškoti daugiau šviesos. O kiekvienam iš mūsų ji turi savą prasmę. Vieniems tai – brėkštantys rytai, kai aplink dar tylu ir galima iš lėto mėgautis prasidedančia nauja diena, kitiems – jaukūs vakarai, kai dienos įspūdžiais dalijamasi su pačiais artimiausiais. Šviesa skatina atsiverti netikėtiems stebuklams, kurių savo dienose trokštame kiekvienas.

Viena iš formų, kuriomis stebuklai pasirodo, – yra kūryba. Ji veda į priekį net tada, kai iš akiračio (laikinai) pradingsta šviesos šaltiniai ir pati tampa šviesa. Išlaisvinančia ir vedančia į priekį.

Svetingi Lietuvos miesteliai

Eiti ne visada norisi vienam. Ir mintimis pasidalyti su vėju, dangumi ar pievomis neužtenka. Tada smagu sutikti bendrakeleivius, pakviesti juos pokalbio ar drauge pasinerti į kūrybą. Bendrystės jausmas atveria naujus kelius, perspektyvas, naujus būdus pažinti supantį pasaulį, o jame – save.

Jau daugiau nei du dešimtmečius tapytojos Irenos Mikuličiūtės-Mikos organizuojami vasaros plenerai draugėn suburia įvairių kartų ir sričių menininkus. Nedideliuose, nuo didmiesčių šurmulio atitrūkusiuose ir natūralios gamtos apsuptuose miesteliuose – Vilūnuose, Birštone, Zypliuose – rengiami plenerai atveria menininkams galimybę iš naujo atrasti turtingą šalies gamtovaizdį, architektūrinį paveldą, aplankytų vietovių kultūrinius savitumus, susipažįstant su vietiniais ir klausantis jų gyvai pasakojamų istorijų, prisiminimų.

Sujungianti kūryba

Šiais metais jau antrą kartą vasaros pleneras "Red and Green" buvo surengtas Zyplių dvare, Daivos Bukšnienės vadovaujamame Lukšių kultūros centre. Į plenerą buvo kviečiami dailininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Slovėnijos bei Izraelio.

Zyplių dvaras yra žinomas savo įdomia ir turtinga istorija, todėl jo prieglobstyje kūrusiems menininkams jis ir jo apylinkės tapo netikėčiausių kūrybinių įkvėpimų erdve. Pratęsti įdomios kūrybinės kelionės dailininkai buvo pakviesti į tapytojo Vytauto Kauno ir jo dukters, taip pat tapytojos, Adelės Liepos Kaunaitės sodybą, esančią netoli dvaro.

Atokioje, vasariškos žalumos ir gyvybės apsuptoje aplinkoje, menininkai gilino ir grynino savo idėjas, išreikšdami jas drobės paviršiuose ar popieriaus lakštuose, skulptūrinėse kompozicijose, drauge diskutuodami, dalydamiesi nuomonėmis ir patirtimis.

Stichiškumas ir harmonija

Plenero metu sukurti darbai eksponuojami to paties pavadinimo – "Red and Green" – parodoje, atidarytoje Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje.

Didelio formato drobėse vyrauja abstrakcijos – ekspresyviais, drąsiais, energingais potėpiais perteikiami plenero metu aplankytų vietų gamtovaizdžiai su žalių, gelsvų, melsvų tonų tankmėje besislepiančia medine architektūra. Kai kuriuose menininkų kūriniuose matomas žmogus, kuris nėra detalizuojamas, atpažįstamas. Tai siluetas, perteikiantis nuotaiką, jausmą, susiliejantis su gamta, gyvenantis jos ritmu.

Mažesnio formato darbuose dailininkai perteikė kamerinius peizažus. Juose daugiau realistiškų detalių, svarbiu nuotaikos ir jausmo perteikimo elementu tampa šviesos ir šešėlio žaismė, kurioje justi vasaros lengvumas. Greta tapybos darbų eksponuojamose skulptūrose nelieka spalvos, tik įtaigi, daugiaprasmė formos plastika, atkartojanti gamtos stichiškumą, sykiu, išlaikanti harmoniją.

Tarptautinė paroda "Red and Green", kaip ir šis auksinis ruduo, skatina supančioje aplinkoje pastebėti akimirksnį trunkančius momentus, kurie pasilieka atmintyje ir tampa šviesos šaltiniais.


Kūrėjų komanda

Plenero dalyviai: Anatolijus Baratynskis, Bagratas Arazyanas, Robertas Rozenbergas, Aleksandras Ganelinas, Vytautas Kaunas, Adelė Liepa Kaunaitė, Sigita Saulėnienė, Sigitas Straigis, Romanas Averincevas, Irena Mikuličiūtė-Mika. Plenero organizatorė: Irena Mikuličiūtė-Mika. Parodos kuratorė: Irena Mikuličiūtė-Mika.


Kas? Paroda "Red and Green".

Kur? Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje (L.Zamenhofo g. 12)

Kada? Veikia iki lapkričio 15 d.

GALERIJA

  • Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara
  • Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara
  • Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara
  • Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara
  • Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara
  • Paroda „Red and Green“: kai kurti įkvėpė vasara
Menininkų kūriniai
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Maniau,

kad paroda iš Anglijos.O lietuviškai RAUDONA IR ŽALIA prasčiau skambėtų?

Anonimui

Pavydas graužia

Anonimas

Asmeniškai man čia ne menas, o šlykštuma.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS