Parodoje – Lietuvos grafikos maestro V. K. Jonyno kūryba | Diena.lt

PARODOJE – LIETUVOS GRAFIKOS MAESTRO V. K. JONYNO KŪRYBA

  • 1

Minint 114-ąsias gimimo metines, "Pelėdų kalno" galerijoje pristatomi vieno iškiliausių lietuvių išeivijos menininkų Vytauto Kazimiero Jonyno grafikos kūriniai.

Mokslai Kaune ir Paryžiuje

V.K.Jonynas gimė 1907 m. Alytaus valsčiuje. Jo kelionė meno keliu prasidėjo Kaune 1922–1940 m. veikusioje Kauno meno mokykloje – jaunasis kūrėjas jos slenkstį mynė 1923–1929 m.

Būsimasis dailininkas teorinių dalykų mokėsi pas Igną Šlapelį, akvarelės – Kaetoną Sklėrių, tapybos – Adomą Varną, grafikos – Adomą Galdiką. Grafikos studijoje menininkas išbandė įvairias graviravimo technikas: linoleumo, oforto, vario ir medžio raižymo. Ši tapo viena mėgstamiausių dailininko technikų.

Etalonas: 1939 m. iliustravęs K.Donelaičio „Metus“ V.K.Jonynas pradėjo savotišką tradiciją šį klasikos kūrinį apipavidalinti grafikos kūriniais.

Po 1929 m. streiko mokykloje V.K.Jonynas turėjo ją palikti ir verstis atsitiktiniais darbais. Bendradarbiavo spaudoje: apipavidalino, iliustravo laikraščius ir žurnalus ("Sodyba", "Naujas žodis", "Meno kultūra"). 1930 m. laimėjo jubiliejinių Vytauto Didžiojo metų plakato konkursą.

1931 m. V.K.Jonynas savo lėšomis išvyko į Prancūziją, kur norėjo toliau gilintis į meno paslaptis. 1931–1934 m. jis vienu metu mokėsi taikomosios ir dekoratyvinės dailės Nacionalinėje meno ir amatų konservatorijoje (Conservatoire National des Arts et Métiers) bei grafikos, medžio skulptūros, baldų projektavimo ir konstravimo Boulle mokykloje (Ecole Boulle) Paryžiuje. Mokslus vainikavo pažymėjimas, suteikęs teisę kaip dailininkui verstis Prancūzijoje. Norėdamas lavinti piešimo įgūdžius, dailininkas papildomai lankė ir Juliano akademiją (Académie Julian). Baigęs studijas dailininkas surengė pirmąją personalinę parodą "Zak" galerijoje Paryžiuje.

Kliūtys netrukdė kurti

1935 m. sugrįžęs į Lietuvą V.K.Jonynas pradėjo dirbti Kauno meno mokykloje grafikos ir medžio skulptūros dėstytoju. Kiek vėliau ėmėsi konservatoriaus darbo Vytauto Didžiojo kultūros muziejuje ir Lietuvos kultūros paminklų apsaugoje.

Dailininkas atkreipė dėmesį į lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio poemą "Metai". Pradėjo kurti ne tik iliustracijas, bet ir knygos visumą: knygos proporcijas, formatą, šrifto dydį, iliustracijų ir tuščių plotų santykį. Panašius iliustracijų kūrimo principus taikė ir Petro Cvirkos romanui "Žemė maitintoja" (1940).

1940 m. V.K.Jonynas vadovavo ir dėstė Kauno taikomosios dailės mokyklai, vėliau ir Kauno taikomosios dailės institutui. Nepaisant atsakingų pareigų ir sudėtingos situacijos karo metu, V.K.Jonynas kūrybos neapleido: sukūrė kūrinius "Zapyškio bažnyčia" (1942), "Saulėlydis Nemuno ir Neries santakoje" (1943) medžio raižinio technika. Ėmėsi čekų leidyklos "Jan Halk" užsakymo – iliustruoti Johanno Wolfgango Goethe's romaną "Jaunojo Verterio kančios".

Lietuvoje padėčiai pablogėjus, 1944 m. dailininkas kartu su šeima pasitraukė į Vokietiją, kur kūrybinio darbo nenutraukė. Atvirkščiai – sėkmingai vadovavo 1946 m. Freiburge įsteigtai meno mokyklai, kuri, anot istorikos Šarūno Šimkevičiaus, suvaidino didelį vaidmenį palaikant visos egzodo dailės gyvybę, telkiant jos kūrėjus, ugdant naują lietuvių dailininkų kartą nacionalinių dailės tradicijų ir atvirumo Vakarų menui dvasia. Kaip ir tarpukariu Lietuvoje, V.K.Jonynas administracinį, pedagoginį darbą derino su aktyvia kūryba.

"Dailininkui, dar prieškariu artimam Prancūzijos meno sluoksniams ir jau buvusiam Garbės legiono ordino karininku, pasiūlyta kurti pašto ženklus prancūzų okupacinėms zonoms: Badenui, Reino kraštui–Pfalcui, Saro kraštui ir Viurtembergui, – gintarinesvajone.lt rašo Š.Šimkevičius. – Pašto ženkluose sustingo nuostabūs pietvakarių Vokietijos gamtovaizdžiai, vokiečių kultūros galiūnai. Tokio darbštumo galėjo pavydėti bet kas – apie 130 ženklų, 70 skirtingų siužetų. Praeis keleri metai, ir viename solidžiausių pasaulio filatelijos žurnalų meno kritikas Zepas Schulleris sušuks: "Tai didžiausio meniškumo ženklai, kada nors išleisti vokiečių žemėje!"

1951 m. V.K.Jonynas su šeima išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, gyveno, dėstė ir kūrė Niujorke. Čia menininko talento pakako jau ne tik grafikai. Kartu su Donaldu Shepherdu lietuvis Niujorke įsteigė bažnytinio meno ir vitražų studiją (1955–1973). Gyvendamas JAV menininkas dekoravo bažnyčių interjerus, kūrė vitražus ir liturginius reikmenis, projektavo statinius ir baldus, liejo akvareles, iliustravo lietuvių rašytojų knygas, dalyvavo grafikos parodose.

Anot Š.Šimkevičiaus, V.K.Jonynas buvo tarp tų išeivijos dailininkų, kurie ieškojo ir anksti pradėjo megzti kultūrinius ryšius su sovietų okupuota Lietuva tėvyne. Menininkas 1974 m. apsilankė Lietuvoje, į kurią vėliau nuolat sugrįždavo.

Iliustratorius: dailininkas papildomos meninės vertės suteikė P.Cvirkos knygai „Žemė maitintoja“.

Pėdsakai pasaulio kultūroje

Dailininkas, grafikas, knygų iliustruotojas, pedagogas, skulptorius ir vitražistas, meno mokyklų steigėjas ir puoselėtojas V.K.Jonynas paliko žymų pėdsaką pasaulio meno keliuose. Jo darbų gausu Europos ir JAV muziejuose, privačiose kolekcijose. Taupomųjų kasų premija (1940) už K.Donelaičio "Metų" iliustracijas, du aukso medaliai Paryžiaus pasaulinėje parodoje (1937), Prancūzijos garbės legiono ordinas (1945), LDK Gedimino III laipsnio ordinas (1993) – tik dalis garbingų apdovanojimų.

Prancūzams apie V.K.Jonyno veiklą primena medžio raižinių iliustracijos Prospero Mérimée "Lokiui", vokiečiams – unikalūs pašto ženklai, iliustracijos J.W.Goethe's knygoms "Jaunojo Verterio kančios" ir "Mainco apgulimas", Vatikanui ir pasaulio katalikams – V.K.Jonyno apipavidalintas Vatikano paviljonas pasaulinėje Niujorko parodoje (1964), JAV ir Lietuvių koplyčia Šv.Petro bazilikoje Romoje, Vatikane (1970), Europos meno mokyklų pasauliui – V.K.Jonyno įkurta Dailės ir amatų mokykla (École des Arts et Métiers) Freiburge (1946–1950).

Lietuvai menininkas yra dovanojęs daugybę savo raižinių, akvarelių, piešinių, vitražų projektų, ekslibrisų, pokario metais sukurtų pašto ženklų.

Druskininkuose, kur dailininkas praleido paskutiniąsias savo gyvenimo vasaras, įkurta V.K.Jonyno galerija. Čia pristatomi eksponuojami dailininko grafikos kūriniai (medžio raižiniai, litografijos), piešiniai, pastelės, akvarelės, vitražų projektai, pašto ženklai, gausi fotografijų ir kita medžiaga apie kūrinius JAV bažnyčioms. Nemažus V.K.Jonyno dailės kūrinių rinkinius saugo Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus ir Lietuvos dailės muziejus.

Nedidelėje Kauno kolegijos menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos galerijoje eksponuojamos 1929–1944 m. sukurtų kūrinių reprodukcijos, atkeliavusios iš Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus, V.K.Jonyno galerijos Druskininkuose.


Kas? V.K.Jonyno grafikos kūrinių paroda.

Kur? KKMUF Menų akademijos "Pelėdų kalno" galerijoje (A.Mackevičiaus g. 27)

Kada? Veikia iki balandžio 17 d.

GALERIJA

  • Parodoje – Lietuvos grafikos maestro V. K. Jonyno kūryba
  • Parodoje – Lietuvos grafikos maestro V. K. Jonyno kūryba
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

\\\\\.../////

Čia tai menas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS