Pirmuoju smaragdiniu menininku Kauno rajone tapo T. Vosylius | Diena.lt

PIRMUOJU SMARAGDINIU MENININKU KAUNO RAJONE TAPO T. VOSYLIUS

  • 0

Minint Kultūros dieną, balandžio 18-osios vakare, Kauno valstybiniame dramos teatre pagerbti Kauno rajono kultūros darbuotojai. Šventiniame renginyje pirmą kartą įteikta naujoji Kauno rajono savivaldybės kultūros premija „Kultūros smaragdas“. Pirmuoju smaragdiniu menininku tapo skulptorius Tadas Vosylius.

Šia premija siekiama įvertinti kultūros srities kūrėjų, tyrėjų ir kitų kultūros darbuotojų reikšmingiausius metų darbus ir išskirtinius profesinius pasiekimus kultūros, bibliotekininkystės, muziejininkystės ir darbo su vaikais ir jaunimu srityse. T. Vosyliui pirmasis „Kultūros smaragdas“ įteiktas už originalius meninius sprendimus, atsidavimą profesinei veiklai, svarų ir geranorišką indėlį į Kauno rajono aplinką.

Pristatyti nereikia

Kas yra T. Vosylius, Kauno rajono bendruomenei pristatyti nereikia. Skulptorius puikiai žinomas ir Kaune, ir Lietuvoje. Sveikintina yra tai, kad Bubiuose (Batniavos seniūnija) kuriantis menininkas dosniai atiduoda duoklę šiam kraštui: aikštę prie seniūnijos puošia paminklinė kolona, skirta atkurtos Lietuvos 100-mečiui, turizmo objektus žymi originalūs stulpai, dviračių taku važiuojančius žmones gąsdina šernas, tapęs socialinių tinklų žvaigžde.

Duoklė: Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis (kairėje) džiaugiasi, kad daug T. Vosyliaus darbų lieka seniūnijoje./ E. Mališausko ir V. Žukaitytės nuotr.

Pasirinkęs neįprastą medžiagą – dervą, nuliejęs iškalbingas skulptūras, menininkas jas eksponuoja netradicinėje erdvėje – apleistame pastate be elektros, lentomis užkaltais langais. Originalus ir ekspozicijos pavadinimas – „T.V. Vol.2: Paminklai/Monuments“. Pirminis menininko sumanymas – derviniai čia pagyvens porą mėnesių – pasikeitė. Darbus jis padovanojo Batniavai, o šiais metais ekspoziciją ketina dar papildyti.

Retas menininkas yra įspaudęs tiek originalių kūrybinių pėdsakų, o Tadas juos Batniavos seniūnijoje vis dar gausina. Pernai, remdamasis vietos istorija, jis sukūrė stilizuotą Ignoto Karpio, kuris istoriškai yra labai svarbus šiam kraštui, skulptūrinę kompoziciją. „Stebėtojas“ – kūrinys, įprasminantis praeitį ir dabartį, traukia vietos gyventojų ir svečių dėmesį.

Apdovanojimų gausa

Pernai Kauno rajone karaliavo kultūra: Ramučių kultūros centras pripažintas geriausiu šalyje, didelio atgarsio sulaukė iškilių krašto menininkų fotografo Antano Sutkaus ir skulptoriaus Leono Striogos lauko galerijų atidarymas, o svarbiausia – visus metus pakaunės miesteliuose vyko Europos kultūros sostinės renginiai. Todėl Kauno rajono kultūros bitelių pagerbtuvės žydėjo apdovanojimų gausa.

Mūsų krašte pulsuojantis kultūrinis gyvenimas jau ne vienus metus yra pavyzdžiu kitoms savivaldybėms.

Šešiems kultūros darbuotojams meras Valerijus Makūnas įteikė Kauno rajono kultūros smaragdinio švyturio apdovanojimus. Už dvariškos kultūros puoselėjimą, meninio-kultūrinio turinio sklaidą ir tarptautinius projektus buvo pagerbta Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė. Už ilgametę teatro tradicijų sklaidą – Rokų laisvalaikio salės meno vadovas Darius Armanavičius, už etnografinės kultūros puoselėjimą ir pristatymą tarptautiniuose projektuose – Ramučių kultūros centro etnografė Jolanta Balnytė.

Vaidmenys: dviem teatro žmonėms: Lukui Alsiui ir Egidijui Stancikui šventė buvo darbinė. Vienas ją organizavo, kitas vedė. / E. Mališausko ir V. Žukaitytės nuotr.

Ežerėlio kultūros centro kapelos „Samanėlė“ meno vadovas Remigijus Marma įvertintas už aktyvią kultūrinę-meninę veiklą, Lapių laisvalaikio salės renginių organizatorė Jurga Marmaitė – už vietos bendruomenės telkimą, šiuolaikiškus ir drąsius sprendimus.

Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas apdovanotas už šiuolaikinės muziejininkystės puoselėjimą, Kauno rajono pristatymą ir aukšto lygio kūrybos rezultatus.

V. Makūnas padėkos raštais ir atminimo medaliais apdovanojo dar 20 pasižymėjusių kultūros darbuotojų. „Mūsų krašte pulsuojantis kultūrinis gyvenimas jau ne vienus metus yra pavyzdžiu kitoms savivaldybėms. Visa tai vyksta dėl jūsų nuoširdaus darbo, atsidavimo ir kūrybingumo“, – kalbėjo meras.

GALERIJA

  • Pirmuoju smaragdiniu menininku Kauno rajone tapo T. Vosylius
  • Pirmuoju smaragdiniu menininku Kauno rajone tapo T. Vosylius
E. Mališausko ir V. Žukaitytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS