Popietė visai šeimai „Ugnies paukštė“ | Diena.lt

POPIETĖ VISAI ŠEIMAI „UGNIES PAUKŠTĖ“

  • 3

Moderniosios muzikos tėvas, chameleonas, tūkstančio veidų ir stilių kompozitorius, Rusijos, Prancūzijos, Amerikos pilietis, palaidotas Italijoje. Taip dažniausiai pristatomas šis kompozitorius, pianistas bei dirigentas. Tai – Igoris Stravinskis.

Pirmieji baletai „Ugnies paukštė“ ir „Petruška“, sukurti 1911 m. ir 1913 m., nė trisdešimties metų neturinčiam I. Stravinskiui padovanojo pasaulinį pripažinimą.

Paties muzikinis skonis nuolat keitėsi. Jo sukurtos muzikos įvairovę, stiliaus pokyčius galima atrasti paklausius skirtingo laikotarpio kūrinių, kuriuose atsispindi ritmų ir harmonijų ryškumas ir aštrumas, spalvingi orkestro pasažai, džiazo intonacijos, ar praėjusių šimtmečių dvasia.

Baletą „Ugnies paukštė“ kompozitorius sukūrė inspiruotas rūsų pasakų. Šis kūrinys sulaukė didžiulio pasisekimo ir kompozitorius nusprendė atrinkti kelis charakteringus epizodus bei iš jų sukurti orkestrinę siuitą – versiją koncertų salėms. Taip 1911 m. pasirodė pirmoji „Ugnies paukštės“ siuita. Tačiau populiariausia ir bene dažniausiai koncertų salėse bei garso įrašuose skambanti yra antroji, 1919-aisiais sukurta kūrinio versija, kurioje atsiskleidžia autentiška baleto muzika.

Mano muziką geriausiai supranta vaikai ir gyvūnai.

Siuitą sudaro septynios dalys: Introdukcija; Ugnies paukštė ir jos šokis; Ugnies paukštės variacija; „Princesių ratelis“, Pragariškas Kaščėjaus šokis; Lopšinė; Finalas, kurias I. Stravinskis iš naujo orkestravo kaip savarankišką išbaigtą kūrinį simfoniniam orkestrui, kurį diriguojamas charizmatiškojo Vilmanto Kaliūno, jau šį sekmadienį atliks Kauno miesto simfoninis orkestras.

Dirigentas Vilmantas Kaliūnas kartu su aktoriumi Pauliumi Norkevičiumi į koncertą kviečia mažuosius klausytojus bei jų tėvelius. Ir pažada turiningai praleistą sekmadienio popietę. Skambant nuostabiai I. Stravinskio muzikai P. Norkevičius pasakos istoriją, kuri harmoningai papildys Kauno simfoninio orkestro atliekamą siuitą.

Muzikinė popietė visai šeimai vyks jau šį sekmadienį, 14 val., Kauno valstybinėje filharmonije.

GALERIJA

  • Vilmantas Kaliūnas
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dėmesio!

Renginys bus 14 valandą!

juste

labai grazu

kaunas

Ugnies paukštė? Drąsu sakyčiau...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS