Popiežiaus vizito atgarsiai: Kauno choristams – išskirtinis Šventojo Tėvo dėmesys | Diena.lt

POPIEŽIAUS VIZITO ATGARSIAI: KAUNO CHORISTAMS – IŠSKIRTINIS ŠVENTOJO TĖVO DĖMESYS

  • 13

Kauno sakralinės muzikos mokyklos bendruomenė vis dar gyvena praėjusio savaitgalio įspūdžiais iš susitikimų su Lietuvoje viešėjusiu popiežiumi Pranciškumi. Choristai džiūgauja per kelerius metus jau triskart priėmę Šventojo Tėvo palaiminimą. Be to, vienintelė Baltijos šalyse tokia muzikos mokykla sulaukė specialios pontifiko padėkos už kvietimą joje apsilankyti.

Vieną didžiausių Lietuvoje sakralios muzikos giesmininkų chorą „Cantores David“ („Dovydo giesmininkai“) subūrusi mokykla ir toliau nesustoja augusi. Jos auklėtinių gretos šiais mokslo metais jau perkopė 200 vaikų ribą.

Didžiausią patirtį bei meistriškumą sukaupę mokiniai, įvairių konkursų laureatai praėjusį šeštadienį drauge su kitų Lietuvos katalikiškų mokyklų atstovais Vilniaus oro uoste giesmėmis sutiko į Lietuvą atskridusį popiežių. Sekmadienį kelios dešimtys „Cantores David“ giesmininkų papildė jungtinio choro gretas ir drauge giedojo popiežiaus Pranciškaus aukotose šv. Mišiose Kauno Santakos parke.

„Jaučiame ypatingą ryšį su Šventuoju Tėvu ir tai mums yra didelė palaima bei paskatinimas toliau drąsiai eiti pirmyn išlaikant savo pasirinktą kryptį“, – sako Kauno sakralinės muzikos mokyklos vadovas kun. dr. Vilius Sikorskas.

Popiežius Pranciškus perdavė palaiminimą visai mokyklos bendruomenei.

Dar praėjusių metų kovą viešėdamas Vatikane jis drauge su kitais sakralinės muzikos pasaulio atstovais dalyvavo popiežiaus Pranciškaus priėmime. Direktorius pristatė pontifikui savo vadovaujamą įstaigą, papasakojo apie jos veiklą.

„Tai buvo pirmasis toks betarpiškas mūsų prisistatymas Šventajam Tėvui. Turėjome progos glaustai papasakoti, jog tai yra Kauno miesto finansuojama valstybinė mokykla, kuri išgyvena tikrą atgimimą ir turi subūrusi net kelių šimtų sakralios muzikos giesmininkų chorą, kiekvieną sekmadienį giedantį Kauno arkikatedroje bazilikoje. Popiežius Pranciškus perdavė palaiminimą visai mokyklos bendruomenei“, – susitikimo akimirkas prisiminė kun. V. Sikorskas.

Pernai spalį choras „Cantores David“ giedojo Šv. Petro Bazilikoje Vatikane, o šįmet pavasarį, vos pasitvirtinus žiniai apie planuojamą popiežiaus vizitą Lietuvoje, kauniečiai ryžosi išsiųsti kvietimą Šventajam Tėvui pačiam aplankyti Sakralinės muzikos mokyklą, įsikūrusią Senamiesčio širdyje, M. Valančiaus gatvėje. Juolab kad Bažnyčios vadovui viešint Kaune, jo vizito maršrutas driekėsi pro pat mokyklos prieigas nuo Kauno arkivyskupijos kurijos iki arkikatedros bazilikos.

Vis dėlto iki smulkmenų suplanuotoje sekmadienio dienotvarkėje nebeliko galimybių papildomiems susitikimams, tačiau popiežius Pranciškus per savo patikėtinį dar birželio mėnesį oficialiu laišku perdavė šiltus padėkos žodžius: „Šventasis Tėvas meldžiasi už jus prašydamas Dievo palaiminimo ir ramybės bei džiaugsmo visai mokyklos bendruomenei.“

„Cantores David“ choristai šypsosi sulaukę ir trečiojo popiežiaus Pranciškaus palaiminimo. Šįkart „Dovydo giesmininkai“ visa tai patyrė gyvai drauge su šimtu tūkstančių tikinčiųjų, susirinkusių į šventąsias Mišias Santakos parke.

Popiežius Pranciškus meldėsi Santakos parke

Vilmanto Raupelio nuotr.

GALERIJA

  • Popiežiaus vizito atgarsiai: Kauno choristams – išskirtinis Šventojo Tėvo dėmesys
  • Popiežiaus vizito atgarsiai: Kauno choristams – išskirtinis Šventojo Tėvo dėmesys
  • Popiežiaus vizito atgarsiai: Kauno choristams – išskirtinis Šventojo Tėvo dėmesys
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Nuomonė

Neturiu nieko prieš L. Mikalauską ir M.Zimkų, bet mano nuomone, ne operiniams balsams giedoti Mišiose. Estų liturginė Mišių muzika su grigališkuoju choralu buvo tobula.

Zigmas

Giedojimas buvo gražus, bet momentais instrumentai buvo garsesni už balsus. Žavėjo giedojimas Latvijoje. Pritarė vargonai. Labai gilu. Estijoje taip pat. Jautėsi Arvo Part stilius. Subtilus prasmės ieškojimas balsu. Tiesa sakant, nustebau, kad aukščiausio lygio sakralinės muzikos specialistas, kiek žinau, giedojęs net keletą kartų popiežiaus rekolekcijose Romoje, nedirigavo chorui, neužgiedojo kreipinių. Nieko neturiu prieš Zimkų ir Mikalauską, bet Mišiose koncertiniai variantai man nepriimtini. O apie sakralinę mokyklą nėra ką ir pridurti, pelėnė, kuri tapo princese. Direktoriaus ir jo komandos, mokytojų, tėvų, o ypač geradarių dėka. Puošia visą Kauno senamiestį. Net turistai stabtelia ir smalsiai apžiūrinėja. Labai ačiū už darbą. Kai kartais patiriate anoniminį abejingumą ir nemielus komentarus, neusreikšminkit, pavydas ir daugiau nieko. Drąsiai, ramiai, sakraliai pirmyn.

Viskas buvo puiku

bet per mažai giedojo L.Mikalauskas. Jis yra Lietuvos nacionalinis turtas ir tikrai galėjo per visas Mišias džiuginti žmones savo atlikimu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS