Savivaldybės pastangos išsaugoti paveldą neliko nepastebėtos | Diena.lt

SAVIVALDYBĖS PASTANGOS IŠSAUGOTI PAVELDĄ NELIKO NEPASTEBĖTOS

  • 2

Kultūros paveldo departamentas (KPD) įvertino Kauno rajono savivaldybės pastangas tvarkant paveldo objektus. "Šios savivaldybės požiūris ir mokėjimas išsaugoti ne tik piliakalnius, bet ir apskritai kultūros paveldą, turėtų būti pavyzdys kitoms šalies savivaldybėms", – sakė KPD direktorė Diana Varnaitė.

Piliakalniai tapo patrauklesni

Už indėlį tvarkant ir prižiūrint piliakalnius Kauno rajono savivaldybė, meras Valerijus Makūnas ir Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Černiauskienė buvo apdovanoti Kultūros ministerijos apdovanojimu – Piliakalnių metų medaliu.

Nors Kauno rajone esantys piliakalniai buvo tvarkomi ir anksčiau, praėjusiais metais dešimtį jų (Piepalių, Lantainių, Lepšiškių, Pyplių, Vainatrakio, Samylų, Jaučakių, Ringovės, Altoniškių, Jadagonių) pavyko paversti vietomis, patogesnėmis bendruomenėms ir patrauklesnėmis turistams. Šie piliakalniai parinkti dėl jų vietos – šalia regioninių kelių, dažnai lankomi turistų, prie jų patogu prieiti ar privažiuoti, jie pažymėti informaciniais kelio ženklais, įtraukti į Pakaunės turistinius maršrutus.

"Siekiame kuo mažesnėmis lėšomis ir dideliu vietos bendruomenių, seniūnijų, visuomeninių organizacijų darbu pristatyti archeologijos kultūros paveldo objektus visuomenei", – teigė R.Černiauskienė.

Laukia darbingi metai

Piliakalnių metais nebuvo pamirštos ir kitos kultūros paveldo sritys. Kauno rajone yra per 550 kultūros paveldo objektų, jie nuolat prižiūrimi ir imamasi visų įmanomų priemonių juos išsaugoti.

Pasitinkant Lietuvos nepriklausomybės 100-metį, Zapyškio, Batniavos ir Čekiškės seniūnijose įrengtos paminklinės lentos 1917 m. Vilniaus konferencijos dalyviams, Rokų seniūnijoje Juozo Girniaus atminimui jo vardu pavadinta gatvė, Čekiškėje pastatytas paminklas Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Pranui Dovydaičiui. Savivaldybė organizavo ir koordinavo aštuonis Europos paveldo dienų renginius, keturis Europos žydų kultūros dienų renginius.

Šiais metais planuojama tęsti projektus "Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios tvarkybos" bei "Zapyškio senojo miesto teritorijos atgaivinimas ir pritaikymas bendruomenės poreikiams".

Naujam gyvenimui keliamas Pyplių piliakalnis – tvarkomos jo prieigos, bus įrengti laiptai ir visa prie piliakalnio reikalinga infrastruktūra.

Savivaldybės biudžete numatytos lėšos Lietuvos nepriklausomybės paminklams, partizanų kovų, žūties bei laidojimo vietoms ir sukilėlių kapams atnaujinti.

Rajone jau dešimtmetį vykdoma bažnyčių finansavimo programa, kurios metu skiriamos lėšos savivaldybės teritorijoje esantiems religiniams pastatams prižiūrėti. Šios programos prioritetas – Lietuvos Respublikos kultūros registre įrašytos bažnyčios ir jose esantis sakralinis kultūros paveldas.

Saugesnės bažnyčios

Siekiant užtikrinti saugumą, bažnyčiose įrengtos priešgaisrinės signalizacijos, užtikrinta žaibosauga, daugelyje pastatų pakeista elektros instaliacija.

Nepamirštamos ir istoriškai svarbios senosios žydų kapinės bei žudynių vietos. Šiais metais planuojama išleisti Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui skirtą knygą apie pakaunės krašte gyvenusių žydų bendruomenių istorinį ir kultūros paveldą.

"Kauno rajonas – mūsų namai, kultūros paveldas – mūsų istorija, identitetas ir tapatumas. Tai iš kartos į kartą perduodamos vertybės, svarbios etniniu, istoriniu, estetiniu ar moksliniu požiūriu. Mes turime jas išsaugoti ir sudaryti sąlygas visuomenei pažinti bei naudotis", – sakė R.Černiauskienė. Savitų kultūros objektų turi daugelis pakaunės miestų, miestelių ir kaimų. Vietos bendruomenės, ugdymo įstaigos, savanoriai ir visuomeninės organizacijos aktyviai prisideda prie vykdomų darbų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Irena

Puiku, kad tvarko, bravo, norime, kad tvarkytų ir kitais ir dar kitais metais tegul tvarko, pastoviai ką nors reikia tvarkyti. Puiku

vytautas

Po A.Sniečkaus užklimpimo kelyje kuris veda pro šį pilakalnį jį gerai sutvarkė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS