Sprendžiasi A. Miškinio dovanotos meno kolekcijos likimas | Diena.lt

SPRENDŽIASI A. MIŠKINIO DOVANOTOS MENO KOLEKCIJOS LIKIMAS

  • 1

Prieš trejus metus anapilin iškeliavęs šviesios atminties akademikas, architektas Algimantas Miškinis Kauno miestui paliko gausią Lietuvos dailės ir Rytų meno kolekciją. Velionio palikuonys kreipėsi į teismą siekdami didžiąją dalį kolekcijos susigrąžinti savo žinion.

Nusipelnęs urbanistikos istorikas, kolekcininkas ir Lietuvos mokslų akademijos narys prof. A. Miškinis 2005 ir 2009 metais sudarė tris dovanojimo sutartis, kuriomis Kauno miestui paliko iš 120 paveikslų sudarytą Lietuvos dailės rinkinį, taip pat - 380 dailininkų kūrinių ir meistrų darbų iš Rytų šalių.

Architektas mirė 2015-ųjų spalį, eidamas 87-uosius. Jo valia buvo, kad visa kolekcija nedaloma būtų eksponuojama M. K. Čiurlionio dailės muziejaus paveikslų galerijoje. Čia esančioje ekspozicijoje iki šiol galima pamatyti daugumą minėtų meno kūrinių, tačiau visų sutalpinti po vienu stogu nėra galimybių. Be to, kai kuriems darbams reikalinga restauracija.

A. Miškinio dukra architektė Gražina Miškinytė-Jurėnienė kreipėsi į teismą su prašymu dvi iš trijų dovanojimo sutarčių pripažinti negaliojančiomis. Pasak jos, sutarčių sąlygos įgyvendinamos nepilna apimtimi. Kauno miestui siūloma sudaryti taikos sutartį atsisakant didžiosios dalies kolekcininko dovanoto palikimo.

Šis klausimas antradienį pristatytas Kauno miesto tarybos nariams. Svarstoma galimybė vengti tolesnių teisminių ginčų ir geranoriškai sutikti su kaunietės reikalavimu bei sudaryti jos siūlomą taikos sutartį. Manoma, kad teisėta paveldėtoja galėtų tęsti savo pirmtako pradėtą darbą toliau plečiant vertingą meno kolekciją ir, turėdama ją savo žinioje, deramai pasirūpintų kūrinių pristatymu bei eksponavimu visuomenei. Galutinį sprendimą šiuo klausimu Kauno miesto taryba ketina priimti artimiausiu metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lt.kestutis

Noriu pacituoti A.Miškinio frazę,kuri aktuali visiems Lietuvos žmonėms ir kauniečiams atskirai: AŠ LAIKAUSI NUOSTATOS,KAD KIEKVIENAS ŽMOGUS TURI KAŽKĄ DUOTI VISUOMENEI, ŠALIA TO,KĄ JIS DIRBA UŽ ATLYGINIMĄ.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS