Susilies muzika ir religija | Diena.lt

SUSILIES MUZIKA IR RELIGIJA

  • 0

Liepos 28 d., penktadienį, 18 val., Kauno evangelikų liuteronų bažnyčioje ir liepos 29 d., šeštadienį, 16 val., Zyplių dvare vyks Pažaislio muzikos festivalio organizuojami koncertai, skirti reformacijos metams ir Kauno liuteronų bažnyčios jubiliejui paminėti.

Platus repertuaras

Programą, pavadintą "Pasaulio balsai", pristatys jungtinė atlikėjų grupė "Ensemble International". Tai unikalios sudėties kvartetas, kurį sudaro keturių tautybių atlikėjai: lietuvis altininkas Povilas Syrrist-Gelgota, norvegė violončelininkė Toril Syrrist-Gelgota, ukrainietis fagotininkas Romanas Reznikas ir prancūzė arfininkė Delphine Constantin Reznik.

Kvartetas susibūrė 2016 m. iš dviejų jau virš dešimt metų egzistuojančių alto–violončelės bei fagoto–arfos duetų. Ansamblio subūrimo iniciatorius P.Syrrist-Gelgota šiuo metu griežia Oslo filharmonijos orkestre, taip pat aktyviai koncertuoja kaip solistas ar kamerinių ansamblių "Duo Oktava" ir "Ensemble a Corda" sudėtyse.

Atlikėjo repertuaras – nuo klasikos iki liaudies ar kantri muzikos. Net aštuoni nūdienos kompozitoriai iš Lietuvos, Norvegijos ir Turkijos yra sukūrę kūrinius specialiai jam. 2014 m. rudenį P.Syrrist-Gelgota kartu su gitaristu Andersu Clemensu Øienu ir violončelininke T.Syrrist-Gelgota išleido kompozitoriaus Kjello Marcusseno kūrinių kompaktinę plokštelę.

Psalmės ir giesmės

Koncerte Kaune atlikėjai atliks Reformacijos 500-osioms metinėms paminėti skirtą programą, pristatydami žymiausius šiai konfesijai priklausiusius ir priklausančius kūrėjus.

Skambės pačių muzikų parengtos norvegiškų psalmių ir anglų liaudies giesmių aranžuotės, norvegų kompozitorių Edvardo Griego, Kjello Mørko Karlseno bei K.Marcusseno kūriniai, ištrauka iš Antonio Vivaldi psalmės "Nisi Dominus", taip pat klausytojai išgirs originalios sudėties kvarteto instrumentams pritaikytą Johanno Sebastiano Bacho – Charles Gounod "Ave Maria". Koncerto Zyplių dvare klausytojų laukia programa, kurią atlikėjai vadina "Klasikos perlai ir naujoji norvegiška romantika". Kartu su kvartetu pasirodys ir nuolatinė festivalio dalyvė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Asta Krikščiūnaitė. Klausytojų laukia tikras kamerinės muzikos brangakmenių vėrinys, skambės gražiausi Franzo Schuberto, J.S.Bacho, Giulio Caccini, E.Griego bei kitų kūrėjų vokaliniai ir instrumentiniai opusai.

Kas ta reformacija?

Reformacija (žodžio kilmė, verčiant iš lotynų kalbos "reformatio" – pertvarkymas, atnaujinimas) – XVI–XVII a. vakarų krikščionybės religinis judėjimas, atvedęs prie nepriklausomų nuo Romos katalikų bažnyčios, protestantiškų (evangelinių) bažnyčių kūrimosi. Judėjimo pradžia tapatinama su 1517 spalio 31 d. Martyno Liuterio 95 tezių prikalimu prie Vitenbergo pilies bažnyčios durų. Tezėse Augustinų ordino vienuolis ir teologijos profesorius M.Liuteris kritikavo tuometę atlaidų praktiką. Nuo to laiko daugelio šalių evangelinės bažnyčios šią dieną laiko švente.

Kauną evangelinis judėjimas pasiekė 1550 m., o parapija įsikūrė dar po aštuonerių metų. Žinomas faktas, kad 1577 m. pamaldos vyko pirmojoje evangelikų liuteronų bažnytėlėje prie Rotušės aikštės, netoli dabartinio Maironio namo. Deja, didelio gaisro metu ši bažnytėlė sudegė.

Pirmasis dabartinės Švč.Trejybės bažnyčios akmuo buvo padėtas 1682 m., o po metų čia jau vyko pirmosios pamaldos. XIX a. septintojo dešimtmečio pradžioje buvo pastatyti bažnyčios bokštas ir nauja klebonija. 1953 m. kovo mėnesį įvyko paskutinės pamaldos prieš bažnyčios uždarymą. Bažnyčia buvo paversta sandėliu, vėliau atiteko Vilniaus universitetui ir čia buvo įrengta universiteto aula. Parapijai bažnyčia buvo grąžinta tik 1989 m. ir nuo tol pastatas vėl naudojamas pagal pradinę savo paskirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS