Tarp „Grammy“ nominantų – Kauno simfoninio orkestro ir solistų įrašyta plokštelė | Diena.lt

TARP „GRAMMY“ NOMINANTŲ – KAUNO SIMFONINIO ORKESTRO IR SOLISTŲ ĮRAŠYTA PLOKŠTELĖ

Tarp penkių geriausių operos įrašų vos prieš kelias dienas paskelbtame „Grammy“ nominantų sąraše yra kompaktinė plokštelė, kurią Algimanto Treikausko vadovaujamas Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) bei jo vyriausiasis dirigentas Constantine'as Orbelianas (JAV) įrašė su solistu, šviesaus atminimo bičiuliu Dmitrijumi Chvorostovskiu.

ELTA buvo pranešusi apie tai, kad 2016-aisiais būtent Kaune buvo įrašyta Giuseppe Verdi opera „Rigoletto“. Ją įrašant, dalyvavo žymiausios klasikinės muzikos žvaigždės: garsiausias rusų baritonas Dmitrijus Chvorostovskis, Niujorko „Metropolitan opera“ teatro jaunosios kartos žvaigždė sopranas iš Jungtinių Amerikos Valstijų Nadine Sierra, fantastiško balso italų tenoras Francesco Demuro, tarptautinių konkursų laureatė mecosopranas iš Baltarusijos Oksana Volkova, visame pasaulyje koncertuojantis bosas iš Italijos Andrea Mastroni.

„Džiugu, kad kartu su šiomis žvaigždėmis įrašuose dalyvavo ir solistai iš Lietuvos: mecosopranas Eglė Šidlauskaitė, baritonas Kostas Smoriginas, bosas Tadas Girininkas, baritonas Andrius Apšega, tenoras Tomas Pavilionis ir bosas Liudas Mikalauskas“, - sakė Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas A. Treikauskas.

Jis priminė, kad drauge su solistais operos įrašuose dalyvavo ir Kauno valstybinio choro, kuriam vadovauja meno vadovas bei vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis, vyrų grupė. Visus kompaktinės plokštelės įrašymo darbus atliko akustinės muzikos garso įrašų kompanijos „Baltic Mobile Recording“ komanda: Aleksandra Kerienė ir Vilius Keras.

„Solistams bei chorui įrašų sesijai pasiruošti labai padėjo daug laiko šiam projektui skyręs „Metropolitan opera“ teatro muzikos administracijos vadovas bei Kauno miesto simfoninio orkestro konsultantas operų ir vokalo projektams Johnas Fisheris bei Maskvos Didžiojo teatro vyriausioji koncertmeisterė Svetlana Jefimova.

Tačiau, be jokios abejonės, didžiausias krūvis teko vyriausiajam Kauno simfoninio orkestro dirigentui Konstantinui Orbelianui. Jau tada maestro tikėjo, kad šis daug jėgų pareikalavęs projektas, tapęs tikrai neeiliniu įvykiu Kauno miestui bei visai Lietuvai, taip pat sulauks ir didžiulio atgarsio visame pasaulyje. Ir maestro neklydo“, - džiaugiasi KMSO vadovas.

ELTA primena, kad tai - ne vienintelis šio operos įrašo įvertinimas. Šis Kaune įrašytas albumas taip pat buvo įtrauktas į 2017 metų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25-tuką bei apdovanotas Rusijoje tarptautiniu profesionaliosios muzikos „BraVo“ apdovanojimu, kaip geriausias 2018 metų albumas.

KMSO diskografiją, pasak orkestro vadovo A. Treikausko, jau sudaro daugiau nei tuzinas kompaktinių plokštelių, kurios įrašytos ir išleistos bendradarbiaujant su žymiausiais šiandienos balsais: Dmitrijumi Chvorostovskiu (baritonas, Rusija), Lawrence'u Brownlee (tenoras, JAV), Stephenu Secco (tenoras, Italija), Ildaru Abdrazakovu (bosas, Rusija), Dinara Alieva (sopranas, Azerbaidžanas), Aleksandru Antonenko (tenoras, Latvija), Johnu Osbornu (tenoras, JAV), Stephenu Costello (tenoras, JAV). Kompaktinės plokštelės, įrašytos Kaune, buvo nominuotos „Grammy“ bei „Tarptautiniams klasikinės muzikos apdovanojimams“.

2017 metais KMSO taip pat sulaukė pasaulinio pripažinimo. Kompaktinė plokštelė „A Tribute to Gilbert Duprez“ įrašyta Kaune su visame pasaulyje žinomu „Metropolitan Opera“ solistu, tenoru Johnu Osbornu, pripažinta geriausia tų metų lapkričio mėnesio plokštele. Pernai Kaune kartu su Niujorko „Metropolitan opera“ solistu Stephenu Costello įrašyta ir „Delos Music“ leidybinės kompanijos išleista solinė tenoro kompaktinė plokštelė „A te o cara - Stephen Costello sings bel canto“ amerikiečių pasaulio scenos menams skirto tinklapio „Voix des arts“ pripažinta geriausiu 2018 metų vokaliniu albumu.

 

GALERIJA

  • Tarp „Grammy“ nominantų – Kauno simfoninio orkestro ir solistų įrašyta plokštelė
  • Dmitrijus Chvorostovskis
KMSO nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

svariai groti reiketu

tada tikrai gaus grammy...bggggggg

PERSKAITYKIT DAR KARTĄ

KOMPAKTINĖ PLOKŠTELĖ

eik tu sau

o plokstele viniline ar jau dvd?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS