Teatro scenoje – lėlių spektaklis suaugusiesiems | Diena.lt

TEATRO SCENOJE – LĖLIŲ SPEKTAKLIS SUAUGUSIESIEMS

Minint Lietuvos ir Sakartvelo šimtmečius į Kauną atvyksta Valstybinis Tbilisio lėlių teatras. Vienas perspektyviausių kartvelų režisierių Nikolozas Sabašvilis pristatys spektaklį "Lopšinė", nagrinėjantį žmogaus tapatybės ir tautinės atminties klausimus. Anot režisieriaus, tai dovana šalių draugystei.

Tūkstantmetį skaičiuojanti Sakartvelo lėlių teatro tradicija gerokai skiriasi nuo kur kas jaunesnės lietuviškosios. Dar Aleksandro Makedoniečio laikais dabartinėje kartvelų teritorijoje pradėta rengti lėlių spektaklius.

Šiandieniniuose Sakartvelo teatruose dažnai naudojamos marionetės – gerokai sudėtingiau valdomos lėlės, kurių tradicijos Lietuvoje neegzistuoja. Vienu metu prie marionetės gali dirbti net trys ar keturi žmonės – jos gali išreikšti net subtiliausias mimikas, tad ir jas valdančių aktorių reikia kur kas daugiau. Ne išimtis ir "Lopšinė" – spektaklyje žiūrovai išvys būtent marionetes. Nors įprasta manyti, kad lėlių vaidinimai įdomūs tik vaikams, "Lopšinė" skirta ir suaugusiesiems. Spektaklis analizuoja tautinės tapatybės reikšmę, išsiskiria šiuolaikiškumo ir geriausių kartvelų folkloro pavyzdžių sampyna.

Spektaklyje nemažai tautinių motyvų, užuominų į kartvelų folklorą. Meilės galia yra universali – tai pagrindinis viso kūrinio motyvas.

"Lopšinė" pastatyta remiantis originaliais išskirtinio kartvelų rašytojo Jakobo Gogebašvilio kūriniais. Spektaklis pasakoja apie mergaitę vardu Keto, kurią kūdikystėje pagrobia liakų genties žmonės. Keto užauginama kitoje kultūroje, pagal svetimus papročius. Kai jos tikrieji tėvai pagaliau atranda beveik suaugusią dukrą, ši nebeprisimena savo praeities. Praradusi viltį motina uždainuoja lopšinę, kuri merginai primena jos vaikystę ir tikrąją šeimą. Pagaliau Keto suvokia savo tapatybę, supranta, kas ji iš tikrųjų yra. Spektaklyje nemažai tautinių motyvų, užuominų į kartvelų folklorą. Meilės galia yra universali – tai pagrindinis viso kūrinio motyvas.

"Lopšinė" jau spėjo dalyvauti Indijos tarptautiniame lėlių teatro festivalyje, kuriame laimėjo "Grand Prix" apdovanojimą. Kaune įvyks spektaklio premjera Lietuvoje, vėliau "Lopšinė" tęs gastroles Klaipėdoje, Šakiuose ir Trakuose. Valstybinis Tbilisio lėlių teatras jau yra lankęsis laikinojoje sostinėje – pernai pristatė spektaklį "Sakartvelo". Kitų metų pradžioje "Lopšinės" režisierius N.Sabašvilis Kaune planuoja statyti spektaklį, skirtą išskirtinai vaikams.


Kas? Spektaklis ,,Lopšinė".

Kur? Kauno kameriniame teatre.

Kada? Spalio 15 d. 18 val.

GALERIJA

  • Teatro scenoje – lėlių spektaklis suaugusiesiems
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zelemunčikas

Lėlių spektakliai suaugusiems turėtų būti rodomi ne teatrų scenose,o sexshopuose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS