Varkalio potėpių paletėje – naujos spalvos | Diena.lt

VARKALIO POTĖPIŲ PALETĖJE – NAUJOS SPALVOS

Naujojoje miesto parodų erdvėje – galerijoje "Meno forma" – atidaryta Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio darbų paroda "Smėlis, molis ir akmuo".

Naujojoje miesto parodų erdvėje – galerijoje "Meno forma" – atidaryta Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio darbų paroda "Smėlis, molis ir akmuo".

Apie savo naują 2013–2014 m. kurtų tapybos darbų ekspoziciją E.Varkulevičius-Varkalis kalba paprastai ir aiškiai. Pagrindinės tapymo inspiracijos kilo visai neseniai: praėjusį rudenį du mėnesius pagyvenus gamtoje, Padumbliuose (Dzūkijoje). Iš to laikotarpio dailininkas sakosi supratęs: "Dabar vieni žemę pardavinėja, kiti – ne, bet aš, būdamas ten, Dzūkijoje, prie žemės priartėjau, aš joje gyvenau."

Eidamas krantu – ežero, upelio ar kokio kito vandens telkinio – menininkas visad pamato smėlio atspalvius, tyrinėja molį ("iš jo gi galima pasigaminti plytą!"), jam būtinai kelią pakerta akmuo... Iš to visai paprastai atsirado ir parodos pavadinimas – tai kertiniai, aiškiai matomi dalykai, susijungiantys tarp vandens ir žemės. "Ypač įdomu, kad Dzūkijoje smėlio daugiausia", – juokauja tapytojas.

Nors menininką žiemą vasarą galima sutikti žingsniuojantį panemune, o drobėse vis atrasti bėgančias, nusisukusias, nutekėjusias linijas – jo takų trajektorijas, paskutinieji E.Varkulevičiaus-Varkalio kūriniai šiek tiek pakitę. Autorius, anksčiau dažniausiai lankęsis Žemaitijoje, pastebi, kad dabar, pavaikščiojus kitame Lietuvos krašte, pasikeitė ir jo drobės. Atsirado ryškios geltonos spalvos dominančių, skaisčiai šviesių darbų. Kitokie ir spalviniai pavidalai, sumišę ar kontrastuojantys su fonais.

"Grįžau į peizažą", – ne kartą pasakys autorius, ir jis bus beveik teisus. Dažnai pabrėždamas peizažo keliamas emocijas, netgi specialiai dažnai kartodamas tą žodį (kai kiti tapytojai neretai jo vengia, supratę jį siaurai, kaip atgyventą žanrą), E.Varkulevičius-Varkalis taip išpažįsta savo meno filosofiją. Joje viešpatauja gamtos/natūros sutverti tvariniai: miškas, upė, ežeras, krantas, žemė, sniegas, o joje žmogaus palikti pėdsakai neužfiksuojami, – jie paprasčiausiai per maži, susilieja su stichija.


Kas: E.Varkulevičiaus-Varkalio darbų paroda "Smėlis, molis ir akmuo".
Kur: galerijoje "Meno forma" (Savanorių per. 166).
Kada: veikia iki vasario 28 d.

GALERIJA

  • Varkalio potėpių paletėje – naujos spalvos
  • Varkalio potėpių paletėje – naujos spalvos
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS