Virtualios kelionės po knygų pasaulį | Diena.lt

VIRTUALIOS KELIONĖS PO KNYGŲ PASAULĮ

  • 0

Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) Senųjų ir retų spaudinių skyrius siūlo ir mažiems, ir dideliems skaitytojams išbandyti pažangius ir nekenksmingus vartotojui elektroninius produktus – svetainę knyga.kvb.lt, edukacinę programėlę "Atgimę vaikystės autoriai" bei senosios iliustracijos ir edukacinį žaidimą "Knygos kelias'.

Žvilgsnis į fondus

Dažnai skaitytojas į biblioteką užsuka jau žinodamas, kokios būtent knygos jam reikia. Todėl nemažai įdomių ir išskirtinių knygų lieka nepastebėtos ir vis dar kantriai laukia atidaus skaitytojo žvilgsnio. Senųjų ir retų spaudinių skyriaus svetainėje pristatomi dokumentinio kultūros paveldo objektai suteikia galimybę kiekvienam skaitytojui sužinoti, kokie vertingi yra skyriaus fondai.

Svetainės skiltyje "Dokumentinis paveldas" pristatoma XVI–XX a. knygų kolekcijos ir rinkiniai: XV–XIX a. pirmos pusės, spaudos draudimo laikotarpio, tarpukario, periodiniai, išeivijos leidiniai; bibliotekai dovanotos kolekcijos, žymių žmonių knygų rinkiniai, rankraščiai, smulkieji spaudiniai ir kt. Skaitmenines šių objektų kopijas galima rasti portale epaveldas.lt, kur į leidinius galima pažvelgti iš arčiau. Svetainėje skaitytojai gali susipažinti su skyriuje esančiu dokumentiniu paveldu, o atidžiai jį tyrinėti gali užsukę į biblioteką.

Netradicinės pamokos

Jau ne vienus metus vykdomos ekskursijos po senosios knygos ekspoziciją nuolat sulaukia moksleivių, studentų ir pedagogų dėmesio. Tačiau dabar bibliotekos lankytojai turi galimybę ne tik sužinoti knygos istoriją, bet ir dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse – išmokti restauruoti knygos popierių ar nupiešti knygos ženklą. Šios edukacinės paslaugos sukuria galimybę moksleiviams mokytis netradicinėje aplinkoje.

Bibliotekoje taip pat suteikiama galimybė išmokti naudotis elektroniniais produktais. Mokoma naudotis skaitmeninto paveldo portalais epaveldas.lt, europeana.eu, pristatomas suskaitmenintas atminties institucijų turinys.

Parėmus Kultūros tarybai ir Kultūros ministerijai, sukurti pažangūs elektroniniai produktai – svetainė knyga.kvb.lt, edukacinė programėlė "Atgimę vaikystės autoriai ir senosios iliustracijos" bei edukacinis žaidimas "Knygos kelias".

Atgal į vaikystę

Svetainėje integruotoje edukacinėje programoje "Atgimę vaikystės autoriai ir senosios iliustracijos" žaismingai pateikiama informacija apie senuosius lietuvių literatūros autorius bei jų kūrinius. Vaikai, apsilankę šioje virtualioje erdvėje, turi galimybę pamatyti, kokias knygeles skaitė jų seneliai ir proseneliai.

Vyresni svetainės lankytojai gali atgaivinti prisiminimus apie vaikiškas literatūrines patirtis. Be žinomų rašytojų, tokių kaip Pranas Mašiotas, Kazys Binkis, Petras Cvirka, t pristatomi negirdėti, o gal ir pamiršti kūrėjai. Tai ne tik smagus laisvalaikio praleidimas, bet ir mokymosi procesas – bevartydami knygų puslapius vaikai gali susipažinti su kūrinių žanrais ir autoriais, paskaityti trumpas jų biografijas.

Istoriniu keliu

Virtulaus edukacinis žaidimas "Knygos kelias" suteikia vaikams galimybę pasijusti pirmųjų knygų savininkais, knygrišiais ir pirmaisiais spaudos darbuotojais. Žaidime siūloma išbandyti du knygos atsiradimo kelius – pasigaminti rankraštinę knygą arba atsispausdinti pirmąja spausdinimo mašina.

Žaidėjai tampa leidėjais: jie virtualiai rašo arba spausdina tekstą, gamina rašalą, piešia inicialus, pjausto ir lanksto pergamentą, susiuva ir papuošia knygą. Žaidžiant plečiamas vaikų žodynas ir istorijos žinios: žaidėjai sužino, kas yra manuskriptas, inkunabulas, skriptoriumas, maca, iš ko viduramžiais buvo gaminamas rašalas, kaip veikė Johanno Gutenbergo XV a. sukurta spausdinimo mašina.

GALERIJA

  • Virtualios kelionės po knygų pasaulį
  • Virtualios kelionės po knygų pasaulį
  • Virtualios kelionės po knygų pasaulį
KAVB nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS