2018-ųjų Kaunas: su popiežiaus palaiminimu, „Žalgirio“ medaliais ir Laisvės kariu | Diena.lt

2018-ŲJŲ KAUNAS: SU POPIEŽIAUS PALAIMINIMU, „ŽALGIRIO“ MEDALIAIS IR LAISVĖS KARIU

  • 4

2018-aisiais Kaunas kaip niekad gausiai mirgėjo trispalvėmis – kartu su visa Lietuva kauniečiai šventė valstybės atkūrimo šimtmetį. Tiesa, netrūko ir žalios ir baltos spalvų, ypač "Žalgiriui" sugrįžus su "Eurolygos" medaliais.

"Laisvės karys", o viso pasaulio akys į mūsų miestą nukrypo rugsėjį, kai popiežius Pranciškus Santakos parke aukojo šv.Mišias.

Būta įvairių sukakčių, paskirta įvairių sričių naujų vadovų, o kai kas aukštus postus paliko savo noru arba kritus įtarimų šešėliui. Nors būta ir ginčų, ir nelaimingų atsitikimų, vis dėlto galima pasidžiaugti, kad 2018-ieji į Kauno istoriją bus įrašyti kaip gerų darbų ir ypatingų įvykių metai.

Sausis

Protestai: sausio 12 d. Lietuvos sporto universitetas pakilo į kovą prieš prievartines jungtuves su LSMU, o birželio pradžioje sporto bendruomenė surengė protesto akciją "Kabinu sportbačius ant vinies".

Apdovanojimas: sausio 12 d. Istorinėje Prezidentūroje Kaune mokslininkui, publicistui, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui Liudui Mažyliui įteikta Stasio Lozoraičio premija. L.Mažylis labiausiai išgarsėjo, kai Berlyne surado Vasario 16-osios akto originalą.

Vizitas: sausio 14 d. Kaune viešėjo Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe. Jis pagerbė Antrojo pasaulinio karo metais žydus nuo holokausto gelbėjusio diplomato Chiune's Sugiharos atminimą.

Dėmesys: sausio 25 d. Vilnius šventė gimtadienį. Ta proga Kaunas ir kauniečiai paruošė staigmeną – pakvietė vilniečius į svečius švęsti gimtadienį Kaune. Kauniečiai duris atvėrė ir savo bičiuliams iš sostinės, ir visai nepažįstamiems vilniečiams.

Vasaris

Pokyčiai: vasario 6 d. miesto taryba pritarė mokyklų pertvarkai. Bene daugiausia triukšmo kilo dėl miesto valdžios planų nepratęsti sutarties su viešąją įstaiga Šv.Mato gimnazija, o jos patalpose įsteigti KTU inžinerijos licėjų.

Spalvos: vasario 16-ąją kauniečiai kartu su visa Lietuva šventė atkurtos valstybės šimtmetį – miestas pasipuošė gausybe trispalvių, miestiečiai dalyvavo įvairiuose renginiuose.

Persikraustė: vasario 25 d. kaunietis Tadas Langaitis paskelbė, kad traukiasi iš Seimo. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys savo kėdę Seime užleido partijos bendražygiui, buvusiam Kauno merui Andriui Kupčinskui.

Kovas

Atmintis: kovo 6 d. Lietuvos politiniai kaliniai ir tremtiniai su būriu kauniečių paminėjo partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines. 2018-ieji buvo paskelbti A.Ramanausko-Vanago metais. Vėliau, vasarą, pavyko surasti ir žiauriai nukankinto bei slapta Vilniuje, vadinamosiose Našlaičių kapinėse, užkasto kovotojo palaikus, kurie spalio 6-ąją iškilmingai perlaidoti Valstybės vadovų panteone Antakalnio kapinėse.

Įvertinimas: kovo 8 d. Kauno valstybiniame muzikiniame teatre Metų kauniete paskelbta Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Ingrida Veliutė.

Vėliava: Kovo 11-ąją šiemet kauniečiai šventė kaip niekad gausiai ir aktyviai, o ta proga mieste nusidriekė 250 m ilgio trispalvė.

Balandis

 

Projektai: balandžio pradžioje prabilta apie tai, kiek ir kokių tiltų Kaune reikia, kiek naujų bus statoma. Paskelbta apie planus kitąmet pradėti seniai planuoto Kėdainių tilto statybą, rekonstruojant A.Meškinio tiltą, šalia jo atsiras naujas. Pirmyn juda ir pėsčiųjų tiltų per Nemuną iš salos į Aleksotą ir iš salos į Karaliaus Mindaugo prospektą projektai.

Ledas: balandžio 22 d. "Žalgirio" arenoje prasidėjo ilgai laukta sporto šventė – pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono varžybos.

Gegužė

Perkėlė: gegužę kauniečiai pasigedo prie Centrinio pašto stovėjusios Kauno burmistro Jono Vileišio skulptūros. Paaiškėjo, kad J.Vileišis laikinai įsikurs Rotušės aikštėje dėl to, kad įsibėgėjo tolesni Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbai.

Saugumas: trečią gegužės savaitę Kaune surengtos svarbios NATO sajungininkų karinės pratybos. Į jas buvo susirinkę apie 1 tūkst. karių iš 25 šalių.

Gimtadienis: tradiciškai gegužės 18–21 d. kauniečiai su riterių kovomis, šventiniais koncertais ir fejerverkais šventė Kauno gimtadienį ir Hanzos dienas, o baikeriai pradėjo savo sezoną.

Susibūrė: gegužės 24-ąją antrą kartą prie neįtikimai ilgų stalų Laisvės alėjoje kauniečiai susėdo švęsti Kiemų ir kaimynų šventės.

Birželis

Simboliška: Dainų slėnyje iškilmingai paskelbta apie Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtos Dainų šventės "Vardan tos…" pradžią. Šventės pradžiai Kaunas pasirinktas neatsitiktinai – 1924 m. Kaune pirmą kartą surengta Dainų diena. Valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtame renginyje susirinko apie 2,5 tūkst. atlikėjų iš Lietuvos, Estijos, JAV ir Kanados.

Nelaimė: birželio 8-osios popietę, Kaune atsikabinus lynui Žaliakalnio funikulieriuje, nukentėjo 5–7 klasių moksleiviai, atvykę į ekskursiją iš Šiaulių. Nelaimės metu funikulieriuje buvo 32 vaikai, aštuoni nuvežti į ligoninę – jiems nustatyti rankų, kojų, nugaros sumušimai. Vaikai išsigando. Visuomenę šokiravo ir tai, kad funikulieriaus operatorius darbo vietoje buvo neblaivus. Po nelaimės iki šiol Žaliakalnio funikulierius neveikia.

Pasiekimas: birželio 19-ąją pasakiškas Kauno "Žalgirio" sezonas vainikuotas LKL čempionų titulu. Tačiau dar svarbesnės pergalė pasiekta gegužės 20 d. – trečioji vieta Eurolygoje. Krepšininkai buvo iškilmingai sutikti Kauno rotušėje, o savo numylėtiniams dėkingi sirgaliai užtvindė Rotušės aikštę. Miesto meras Visvaldas Matijošaitis komandos strategui Šarūnui Jasikevičiui įteikė Kauno miesto garbės piliečio regalijas.

Liepa

Skulptūra: liepos 5 d. Kauno pilies prieigose iškilmingai atidengta Laisvės kario skulptūra. Bronzinė beveik septynių m aukščio skulptūra prieš savaitę atvežta iš Ukrainos, kur buvo liejama. Skulptūros autoriai – lietuvis Arūnas Sakalauskas bei du ukrainiečiai – Borisas Krylovas ir Olesius Sidorukas. Šios skulptūros iniciatoriai buvo Vyčio paramos fondas, kuris rinko lėšas skulptūrai statyti. Kauno savivaldybė skulptūrai skyrė 0,5 mln. eurų. Skulptūros liejimo darbai Ukrainoje kainavo 472 tūkst. eurų. Dar 168 tūkst. eurų kainavo postamentas, aplinkos sutvarkymo darbai – 35 tūkst. eurų. Ir kitą dieną po skulptūros atidengimo daugybė žmonių lankė Laisvės karį, o Liepos 6-osios vakarą, švenčiant valstybės dieną, rinkosi giedoti "Tautiškos giesmės".

Originaliai: liepos 14 d. Kaune surengtas netikėtumų festivalis "100 pirmų kartų" susprogdino kasdienybės burbulą ir nustebino kauniečius bei miesto svečius. Visi buvo kviečiami dalyvauti išties neįprastoje akcijoje "Kopk" – Parodos kalną reikėjo įveikti kuo keistesniu ir neįprastesniu būdu. Vieni rinkosi šokį, kiti demonstravo cirko triukus, o į vienas šmaikštuolis, sėdęs į kirpėjos kėdę, kelionės metu buvo apkirptas.

Neliko: liepą su žemės paviršiumi sulygintas miestą ne vienus metus darkęs vaiduoklis – "Respublikos" viešbutis. Jo vietoje pradėtas statyti naujas verslo centras.

Rugpjūtis

Pinigai: nuo rugpjūčio 1 d. apmokestintas automobilių stovėjimas Karaliaus Mindaugo prospekte.

Stichija: rugpjūčio 14 d. Kaune praūžusi audra skandino gatves, rūsius, parduotuves, Eigulių kapinėse išvartė beveik pusšimtį medžių. Komunalininkams teko įsigyti naujos įrangos, kad galėtų pašalinti audros išvartytus medžius. Nemenkų nuostolių patyrė ir kapavietes prižiūrintys artimieji – išvirtę medžiai suniokojo arba apgadino antkapius.

Iškilmės: rugpjūčio 19-ąją Kauno Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje įšventintas naujas Kauno vyskupas augziliaras Algirdas Jurevičius. 46-erių dvasininkas iki tol ėjo Kaišiadorių vyskupo generalvikaro pareigas.

Rugsėjis

Tyrimas: rugsėjo 4 d. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas Kauno miesto savivaldybės valdomoje miesto ūkio priežiūros ir atliekų tvarkymo bendrovėje "Kauno švara". 48 val. buvo sulaikytas bendrovės vadovas Dalius Tumynas ir bendrovės "Galuotas" direktorius Algimantas Tareilis, įtariamas davęs kyšį "Kauno švaros" generaliniam direktoriui už išskirtinių sąlygų sudarymą jo vadovaujamai įmonei viešųjų pirkimų konkurse. D.Tumynas nušalintas nuo pareigų, jis įtariamas piktnaudžiavimu užimamomis pareigomis. Gruodį paskirtas naujas bendrovės vadovas Saulius Lazauskas.

Netikėtai: rugsėjo 6 d. Kauno vicemeras Povilas Mačiulis, vadintas dešiniąja mero V.Matijošaičio ranka, paskelbė pasitraukiantis iš mero pavaduotojo pareigų, atsisakantis miesto tarybos nario mandato ir paliekantis "Vieningą Kauną", su kuriuo ir pradėjo savo politinę karjerą. Šią žinią P.Mačiulis paskelbė po to, kai oficialiai prisijungė prie konservatoriaus Vygaudo Ušacko, ketinusio kandidatuoti į prezidentus, komandos. P.Mačiuliui pasitraukus, vicemero postas patikėtas Andriui Palioniui iš "Vieningo Kauno".

 

Dėmesys: rugsėjo 22–23 d. Lietuva ir Kaunas atsidūrė viso pasaulio akiratyje – mus aplankė popiežius Pranciškus. Po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite ir jaunimu, apsilankymo Aušros vartuose šeštadienį Vilniuje, sekmadienį Šventasis Tėvas Kaune aukojo šv.Mišias ir susitiko su Baltijos šalių pašvęstojo gyvenimo atstovais – kunigais, vienuoliais ir vienuolėmis. Į popiežiaus aukotas Mišias Santakos parke susirinko daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Prieš 25-erius metus čia šv.Mišias aukojo Lietuvoje apsilankęs popiežius Jonas Paulius II.

Spalis

Permainos: pirmosiomis spalio dienomis kauniečiai sunerimo – miesto valdžia nurodė nukelti karuseles Vytauto parke. Savivaldybė ramina, kad parkas bus sutvarkytas, tačiau ar senosios karuselės čia sugrįš?

Statybos: birželį miesto savivaldybė pasirašė sutartį su Turkijos kompanija dėl S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos. Ne vienus metus užsitęsusios kalbos apie būtinybę rekonstruoti stadioną, šiemet teismuose vis strigę procesai spalį pajudėjo iš mirties taško – Turkijos kompanija "Kayi Construkction" pradėjo stadiono griovimo darbus. Rekonstrukcija atsieis 35 mln. eurų.

Karjera: spalio 9 d. savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas patvirtino paliekantis šias pareigas – viešąjį administravimą iškeitė į privatų verslą. Jis tikino gavęs pasiūlymą, kurio buvo sunku atsisakyti. Kaip vėliau paaiškėjo, G.Petrauskas tapo stiklo gamybos ir apdirbimo bendrovės "Panevėžio stiklas" generaliniu direktoriumi.

Šeima: spalio pabaigoje į viešumą iškilo informacija, kad iš kauniečių šeimos kone prieš mėnesį atimti du mažamečiai vaikai dėl to, kad mama viešoje vietoje drausmino vieną savo mažylių pliaukštelėdama per užpakalį ir rankas. Kritikos strėlės pasipylė Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos specialistams, kauniečiai piketavo reikalaudami grąžinti esą nepagrįstai iš šeimos paimtus vaikus. Vaikai šeimai buvo grąžinti, bet vėliau teismas pripažino, kad vaikams šeimoje tuo metu buvo kilusi grėsmė. Tėvai įvairiuose Lietuvos miestuose rinkosi į piketus reikalaudami atšaukti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą.

Lapkritis

Jubiliejus: lapkričio 7 d. Kauno arkivyskupui emeritui Sigitui Tamkevičiui SJ sukako 80 metų.

Pareigos: lapkričio 9 d. iškilmingai inauguruotas naujasis Kauno technologijos universiteto rektorius prof. Eugenijus Valatka.

Pasikeitė: lapkričio 24-ąją į premjerą pakvietė po rekonstrukcijos duris atvėręs Kauno valstybinis lėlių teatras. Po bemaž pusmetį trukusių darbų Didžioji salė, pirmojo ir antrojo aukšto vestibiuliai ir kitos erdvės pasitiko žiūrovus modernesnės ir patogesnės.

Gruodis

Pasaka: gruodžio 1 d. Rotušės aikštėje suspindo didžioji miesto eglė, kviečianti pasinerti į sniego pusnynų pasaką. Po pernykštės pertraukos eglę šiemet vėl ėmėsi puošti anksčiau kauniečius ir miesto svečius savo išmone stebinusi Jolanta Šmidtienė. Iškart po Kalėdų paskelbta, kad šiemet Kauno eglė vėl pelnė gražiausios šalies šventinės žaliaskarės titulą.

Vaizdas: gegužę pradėtas tvarkyti Kauno rotušės bokštas, po eglutės įžiebimo Rotušės aikštėje gruodžio pradžioje jis atvėrė duris visiems kauniečiams, norintiems pasižvalgyti po miestą pro neįprastus ir miesto praeitį menančius langus.

Protestai: gruodžio 11 d., penktą savaitę streikuojant daliai šalies pedagogų, prie streiko pirmoji Kaune prisijungė Vytauto Didžiojo universiteto "Rasos" gimnazija. Prieš Kalėdas streikas visoje Lietuvoje buvo nutrauktas.

Rektorė: gruodžio 14 d. Lietuvos sporto universiteto (LSU) taryba universiteto rektore išrinkto Dianą Rėklaitienę. Iki šiol ji maždaug metus ėjo laikinosios rektorės pareigas.

Vilmanto Raupelio, Laimio Steponavičiaus, Eitvydo Kinaičio, Evaldo Šemioto, Akvilės Snarskienės, Tomo Raginos nuotr.

Gairės: undefined
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ne taip gavosi

Zmones tikejosi isvysti vyti o ne laisves kari karys prie pilies gerai bet vytis tikras lietuvos laisves simbolis liko nepastatytas zmones prisideje prie paminklo liko apgauti taigi merui milijonieriui ir kitiems verslynykam sudeti pinigus ir pastatyti tikra vyti sakykim ptie karo muziejaus ir nuplauti ssvo reklamos geda

nuostaba

"Kauno diena", prašau priminti...kiek pinigų "Laisvės kariui" paaukojo Kauno miesto garbės piliečiai? Jasikevičiai ir kitokie saboniai? Ar tiesa, kad organizaciniam komitetui nesiteikė atsakyti Kaune išrinkti Seimo nariai bei stambiausios firmos Lietuvoje? Ar tiesa, kad "viarslinykai" nei centru neprisidėję prie "Laisvės kario" paminklo statybų, savo firmų reklamose naudoja "Laisvės karį"?

ne horoskopams ir astrologijai

kauno dienoje,uzsakymai mazeja-bankrotas arteja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS