Aiškėja Popiežiaus vizito detalės: tikintieji susiburs Santakos parke | Diena.lt

AIŠKĖJA POPIEŽIAUS VIZITO DETALĖS: TIKINTIEJI SUSIBURS SANTAKOS PARKE

Iki rugsėjo liko vos keturi mėnesiai, tačiau popiežiaus Pranciškaus vizitą gaubia nemažai klausimų. Į kai kuriuos jų savaitgalį padės atsakyti jaunimas.

Šiek tiek istorijos

1993 m. vasario 14 d. tiesioginių visuotinių rinkimų metu Algirdas Brazauskas išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu.

Birželį įvestas litas, o rugpjūčio 31-ąją Lietuvą paliko paskutiniai rusų kariai. Tų pačių metų rugsėjo 4-ąją Vilniaus oro uoste išlipęs iš lėktuvo popiežius Jonas Paulius II suklupo bučiuoti Lietuvos žemę. Pakilęs palaimino šalį ir susirinkusius maldininkus. Iš Vilniaus į Kauną atskridusį pontifiką tąkart pasitiko Kauno miesto tarybos pirmininkas Vygintas Grinis, o šalia jo trypčiojusi mergaitė rankose laikė rugių puokštę. Rūtų, kuriomis floristai norėjo apkaišyti popiežiui skirtą kompoziciją, teko atsisakyti, nes pontifikas buvo alergiškas nacionaliniam Lietuvos augalui.

Be oficialios palydos, kurią sudarė keliolika žmonių, su popiežiumi į Lietuvą atskrido pusšimtis žurnalistų, akredituotų Vatikane. Belaukiant Jono Pauliaus II buvo sutelktos milžiniškos pagalbininkų pajėgos: šimtai policijos pareigūnų, tvarkdariai-savanoriai, medikų brigada.

Rugsėjo 4–8 d. Šventasis Tėvas aplankė ne tik Vilnių, Šiaulius ar Šiluvą, bet ir Kauną. Ant specialiai supilto kalnelio Santakoje Jonas Paulius II laikė šv.Mišias, S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadione susitiko su jaunimo atstovais, o Kauno arkivyskupijos rūmuose buvo šiltai priimtas Lietuvos Vyskupų Konferencijos. Neapsieita ir be netikėtumų. Po susitikimo su dvasininkais, iš kurijos į Kauno šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką turėjęs vykti papamobiliu, pontifikas apsigalvojo – šventovę pasiekė pėsčiomis. Tiesa, toks popiežiaus žingsnis tapo išbandymu visai organizacinei komandai – teko akimirksniu organizuoti palydą.

Reikia dar palaukti

Ar toks pat scenarijus pasikartos ir šių metų rugsėjį, į Lietuvą atskridus Popiežiui Pranciškui? Greičiausiai ne.

"Prabėgo 25 metai – užaugo viena karta", – pokalbį pradėjo Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnybos vadovas diakonas Darius Chmieliauskas.

Kaip ir dauguma tikinčiųjų, penkių vaikų tėvas, komunikacijos dėstytojas, LRT tarybos narys D.Chmieliauskas šiuo metu gyvena laukimu. Tik ant jo pečių gula kur kas daugiau rūpesčių nei ant eilinių maldininkų, rugsėjo 22–23 d. savo kalendoriuje apibrėžusių storu raudonu žymekliu. Šiuo metu vyksta intensyvus pasiruošimas popiežiaus Pranciškaus sutikimui, tiesa, kol kas niekas nežino, ar pontifikas alergiškas rūtoms ir ar Kauno dvasia jo neįkvėps ekspromtams, kaip prieš 25 metus nutiko su Jonu Paulium II.

"Visa programa laikomas paslaptyje. Tiksliai viską žinosime likus dviem mėnesiams iki vizito, t.y. liepos pabaigoje", – tuomet, anot D.Chmieliausko bus informuota ir visuomenė.

Labai smagu, kad Lietuvoje jis praleis dvi dienas. Latvijos ir Estijos žmonėms popiežius Pranciškus planuoja skirti po vieną dieną.

Tiesa vakar jis informafo, kad gautas oficialus patvirtinimas, jog Popiežius aukos šv.Mišias Kauno santakoje. Parke planuojama sutalpinti apie 170 tūkst. žmonių. Santakoje sektoriuose – apie 70 tūkst., ne sektoriuose – dar 100 tūkst.

Taip pat žinoma, kad Jo Šventenybė popiežius Pranciškus Kaune susitiks su Lietuvos tikinčiųjų bendruomene, jaunimu, neįgaliaisiais, dvasininkais, vienuolėmis ir vienuoliais, tremtiniais ir politiniais kaliniais bei holokaustą siaubą išgyvenusiais žmonėmis. Po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite popiežius kreipsis į susirinkusiuosius S.Daukanto aikštėje Vilniuje.

Suteiks informaciją

Po apsilankymo Lietuvoje popiežius Pranciškus išvyks į Latviją ir Estiją.

"Labai smagu, kad Lietuvoje jis praleis dvi dienas. Latvijos ir Estijos žmonėms popiežius Pranciškus planuoja skirti po vieną dieną", – norinčiuosius daugiau sužinoti apie apie Šventojo Tėvo viešnagę Kaune, D.Chmieliauskas kvietė jau šį savaitgalį apsilankyti Hanzos dienose ir užsukti į specialią palapinę, įrengtą šalia Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos.

Jaunimas čia esą suteiks visą reikiamą informaciją apie vizitą, o miestiečiams papasakos, kaip šie turėtų pasiruošti sutikti Katalikų Bažnyčios vadovą.

"Žmonių neregistruosime. Dabar pats geriausias laikas tai daryti savo parapijose", – norinčiuosius nepraleisti istorinio įvykio, pašnekovas ragino nesnausti.

Beje, palapinėje šventovės pašonėje jaunimas ne tik papasakos apie Šventojo Tėvo viešnagę rugsėjį. Visi norintieji galės dalyvauti viktorinose ir iš arčiau susipažinti su gražiausiomis Kauno bažnyčiomis: Vytauto Didžiojo, Šv.Jurgio, Šv.Mikalojaus, Pažaislio, Šv.Gertrūdos, Jėzuitų, Įgulos bažnyčias, Kristaus Prisikėlimo ir Arkikatedra bazilika.

"Tai interaktyvus terminalas, kuriame bus galima pažiūrėti kultūros ir meno žmonių, žinomų Lietuvos aktorių įgarsintas bažnyčių vaizdo istorijas", – įdomia savaitgalio programa intrigavo D.Chmieliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kryziuociams-

jezus gala gavo pries gerus 2000 metu ir kad ir kaip norėtumėt NEATSIGAUS ir jo daugiau nieks nepamatys, seniai supuvo žmogelis. Beje, jo vardas ne jezus(tai lotyniška versija), o kazkas panašaus į Jošve.

...

Che: "Duskit pagoniai" - 'humaniškiausia' religija prabilo, vėl jų įgimta agresija sukilo... kada inkvizicijos laužus užkursit?

Duskit pagoniai

kiek čia jūsų ir tėra - saujelė....išnyksit kaip dūmas.....o žviegiat kaip minia šimtatūkstantinė....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS