Rinkimus Kaune triuškinančiai laimėjo V. Matijošaitis su „Vieningu Kaunu“ | Diena.lt

RINKIMUS KAUNE TRIUŠKINANČIAI LAIMĖJO V. MATIJOŠAITIS SU „VIENINGU KAUNU“

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sekmadienį sprendėsi, kas ateinančius ketverius metus spręs miestams ir rajonams svarbiausius klausimus. 

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateikiamais duomenimis, nuo pat pirmųjų suskaičiuotų balsų triuškinančiai pirmavo dabartinis miesto vadovas Visvaldas Matijošaitis.

Suskaičiavus duomenis iš visų apylinkių, paaiškėjo, preliminariais duomenimis, kad antrojo mero rinkimų turo neprireiks – už jį balsą atidavė 101 938 rinkėjas, o tai yra 79,59 proc. visų balsavusių rinkėjų.

Antroje vietoje mero rinkimuose liko konservatorė Jurgita Šiugždinienė (12,68 proc. suskaičiuotų balsų).

Preliminariais duomenimis, visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“ miesto taryboje iškovojo didžiąją daugumą mandatų – netgi 32 iš 40.

Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams rinkėjai skyrė aštuonis mandatus. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir kitos partijos Kaune liko apskritai be mandatų. 

Kauno politikai laukia rinkimų rezultatų

Eitvydo Kinaičio, Teodoro Biliūno/Fotobanko nuotr.

Per praėjusius rinkimus „Vieningas Kaunas“ buvo laimėjęs 17, konservatoriai – 13, socialdemokratai ir liberalai – po keturis, o visuomeninis rinkimų komitetas „Kaunas – kitokia Lietuva“  – tris tarybos narių mandatus.

Šiemet iš viso dėl Kauno miesto savivaldybės mandato varžėsi 299 kandidatai, atstovaujantys aštuonioms partijoms ir vienam visuomeniniam komitetui.

Kauno mero rinkimai didelės intrigos nežadėjo. Antrosios kadencijos siekiantis meras Visvaldas Matijošaitis populiarus ne tik tarp kauniečių. Jis buvo įvardijamas net ir kaip vienas populiariausių galimų pretendentų į valstybės vadovus.

V. Matijošaičiui nusprendus pasilikti Kaune, vienintelis klausimas daugeliui ekspertų kyla tik toks, ar jis nugalės jau pirmame rinkimų ture, ar surinks daugiau nei pusę prie balsadėžių sekmadienį atėjusių gyventojų balsų.   

Į Kauno merus dar kandidatavo socdemų atstovas advokatas Gintaras Černiauskas, konservatorių deleguota buvusi laikinoji Kauno technologijos universiteto rektorė dr. Jurgita Šiugždinienė, liberalas miesto vicemeras Simonas Kairys. 

Vadovauti Kaunui tikėjosi ir buvęs socialdemokratas Antanas Navakauskas, rinkimuose kandidatuojantis po partijos „Tvarka ir teisingumas“ vėliava bei Lietuvos centro partijos Kauno skyriaus vadovė, Mokytojų sąjūdžio iniciatorė, kompiuterinės grafikos dėstytoja Rūta Andriuškevičienė, Darbo partijos atstovas Martynas Maulė.

Anuometinius rinkimus laimėjęs „Vieningas Kaunas“ laikomas ryškiu savivaldybių tarybų rinkimų favoritu, tačiau jo kandidatų sąraše nebeliko kai kurių žinomų pavardžių.

„Kauno diena“ rašė, kad iš šio judėjimo pasitraukė buvęs vicemeras Povilas Mačiulis, kitas įtakingas narys Tomas Bagdonavičius. Dėl mandato nesivaržo ir dabartinė tarybos narė Edita Plūkienė. 

Kartu su dabartiniu Kauno meru į miesto tarybą bando patekti ir abu jo sūnus Dainius ir Šarūnas. Pastarasis iki šiol miesto tarybos nariu dar nėra buvęs. 

Socialdemokratų partijos kandidatų sąraše vos paskutiniu numeriu įrašytas buvęs Kauno meras, ilgametis tarybos narys Arvydas Garbaravičius. „Tai buvo mano pasirinkimas. Nemačiau tikslo dalyvauti vidinėse partijos kovose dėl geresnės vietos, o kauniečių reitingo balsai nulems, kiek pakilsiu iš paskutinės vietos“, – yra sakęs A.Garbaravičius.

Liberalų sąjūdžio nariams prieš savivaldos rinkimus Kaune bene didžiausias iššūkis buvo suburti komandą, kuri turėtų drąsos tikėtis rinkėjų palankumo po politinės korupcijos skandalų.

Kauno mieste rinkėjų yra 251,6 tūkst. Iš anksto balsavo 2,30 proc. (5775) gyventojų.

 

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (209)

Anonimas

Na bet ir kultūra mero...ir dar toks rekomenduotas į prezidentus.Sėdi spurginej su tokiu pačiu bendru, o kai reikia tai pirštus į burną ir švilpia.Va kas gaunasi kai iš milicininko tampama meru ar net premjeru.Ar tai geriausia,ką gali pasirinkti Lietuva,renkant prezidentą?Ar tai ne suchamėjimu kvepia?Gal nereikia eiti į kraštutinumus,vengiant konservatorių.

Prognozuotojui

Deja, neliko visų kitų partijų: valstiečių, socdemų, liberalų ir kt. O konservatoriai liko ir absoliučioje giminių ir pažįstamų visvaldybėje dar turi 8 vietas.

kaunietis

P R O G N O Z Ė, per artimiausius kelis[-iolika] metų į Kauno miesto merus , o ir į savivaldybės tarybą, konservatorių narių nebus...Manoma, kad susiėję į kokį mažai žinomą alubarį, jie vieni kitus puls, los ir kaltins viens kitą "kas kaltas , kad jų nerenka?" Aišku , niekas neprisiims kaltės už savo blevyzgas portaluose, purvo pylimą ant kauniečių ar jų išrinktųjų...LIŪDNI "POPIERIAI".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS