Architektūra – pasaulio pažinimo kodas | Diena.lt

ARCHITEKTŪRA – PASAULIO PAŽINIMO KODAS

  • 6

Kur gyvena architektūra? Tik architektų brėžiniuose? Mieste ar namuose? Gal pasakose ir dainose? Ieškoti atsakymų, pažinti šią dažnam mažyliui sunkiai ištariamu žodžiu apibrėžtą sritį kvies pirmasis Lietuvoje architektūros festivalis vaikams.

Pažinti, tyrinėti, kurti

Paskutinį lapkričio savaitgalį vyksiantis renginys skirtas išimtinai vaikams ir šeimoms su vaikais. Daugiau nei 20 užsiėmimų skirtingo amžiaus vaikai turės galimybę pažinti architektūrą, suprasti, kad jos yra visose gyvenimo srityse, galvoti apie savo gyvenamąją aplinką ir ją pastebėti, nebūti abejingiems vykstantiems procesams.

Festivalio veiklomis norima padėti vaikams suprasti, kad jie patys gali kurti, tyrinėti, ieškoti idėjų ir jas įgyvendinti. Dėl šios priežasties šiuo metu yra rengiamas ir architektūros konkursas vaikams „Mano svajonių namas“, kuriame gali dalyvauti įvairaus amžiaus vaikai, grupės ir pasiūlyti savo svajonių namo, miesto, ar jo dalies idėją.

Pagrindinė festivalio erdvė – Kauno centrinio pašto rūmai, dabartinis Architektūros centras. Lapkričio 24 d. vyks festivalio ir vaikų konkurso darbų parodos atidarymas, o lapkričio 25–26 d. – edukacijos, ekskursijos pagal skirtingas festivalio temas. Dalis edukacijų vyks ir naujai duris atvėrusioje A-XY architektūros galerijos erdvėje.

Pradžia – idėjose ir brėžiniuose

„Architektūros galime aptikti visur – net ir lego ar bitės namelyje. Ji supa mus visose gyvenimo srityse: ne tik namuose, mokyklos pastate, bet ir knygų puslapiuose, dainose, miškuose – visur, kur atsiveria erdvė“, – sako renginio organizatoriai. Jie pakvies žingsnis po žingsnio eiti šio bene matematiškiausio meno ir meniškiausio tiksliojo mokslo keliu.

Architektūros pradžia – architektų darbuose. Tad vaikai bus kviečiami apsilankyti architektų erdvėse ir susipažinti su jų darbo specifika, aplinka, patys tapti mažaisiais architektais dalyvaudami architektūros konkurse.

Architektūros, žinoma, gausu mieste. Čia vaikus ekskursijose lydės architektas, KTU Architektūros ir statybos instituto doktorantas Algimantas Grigas, vienas iš idėjos „Ekskursas“ sumanytojų, iniciatorių ir vedlių, kad vaikai pamatytų miestą architekto akimis. 13–17 metų jaunuolius kviesime į diskusiją apie miestus su architektu, VDA lektoriumi, Dizaino inovacijų centro Kaune projektų vadovu Mindaugu Butvila.

Pastatus, namų aplinką vaikai galės pažinti interjero dizaino edukacijoje kartu su interjero dizainere, dailės mokytoja, „Kitokis“ kūrėja Ieva Šegždaite. Su architekte Rasa Zubrute vaikai galės sukurti savo svajonių biofilinę mokyklą.

Pasakose ir istorijoje

Architektūros ir aplinkos pažinimas prasideda nuo pasakų ir knygų, tad su poete Indre Zalieckiene mažiausieji festivalio svečiai vers knygos „Kapt kapt kapt mieste“ puslapius ir kartu pasiners į sensorinius pojūčius. Su grafike, knygų vaikams iliustatore Agne Nananai – kurs namus Kažkuriukams iš Evelinos Daciūtės knygos „Paslapčiausia paslaptis“, kartu su mokytoja, dirbtuvėlių „Pasakojis“ įkūrėja Aiste Daukantiene kurs pasakas apie pilis.

Susipažinti su architektūros sąvoka mažieji smalsuoliai galės žaisdami statybų aikštelėje kartu su Gintare Neverdauske iš studijos „Mukkoka“,  kartu lavindami emocinę raidą. Į statybų aikštelę vaikai bus kviečiami kartu su architektėmis Vika Pranaityte ir Egle Januškiene kurti savo miesto ar pastatų maketų.

Architektūros galima išvysti ir muziejuose, ir istorijoje. Vaikus su architektūros istorija praktiškai supažindins KTU Statybų ir architektūros fakulteto dėstytoja architektė dr. Ingrida Povilaitienė. Užsiėmimai vyks ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. ir P. Galaunių namuose esančioje vaikams skirtoje parodoje „Moder... Kas? Kauno modernizmas ir architekto profesija“, ir Kauno miesto muziejaus Miko ir Kipro Petrauskų skyriaus edukacijoje apie Žaliakalnio vertingąją architektūrą.

Istorija neatsiejama nuo tradicijų. Architektūros gausu mūsų senosiose tradicijose, mediniuose pastatuose, liaudies dainose. Tad čia su vaikais ir jų tėveliais liaudies dainas ir architektūrinius pirštukų žaidimus žais ir dainuos mokyklėlės „Tindi rindi riuška“ folkloro mokytojos, etninės kultūros specialistės Laima Stankevičienė ir Nijolė Grivačiauskienė. Vaikai galės išbandyti savo gebėjimus šiaudinių sodų kūrimo dirbtuvėse kartu su tautodailininke Jūrate Bytautaite.

Nuo emocijos iki lego

Architektūros yra ir mažose detalėse. Ieškoti jų vaikai galės kartu su neuroedukatore, Geštalto psichoterapijos praktike, terapinės ankstyvojo ugdymo studijos „Kalbančios šeimos“ vadove Žydre Dargužyte-Černiauske.

Mažos detalės su architektūra kartais apsigyvena ir lego. Kūrybingumo centras „Bricks 4 Kidz“ vaikus supažindins su architekto darbu ir leis sukurti savo pastatų, o lego modelių kūrėjas, architektūrinio ir kultūrinio paveldo puoselėtojas Rokas Mikšiūnas padės vaikams atkurti Kauno ir Šiaulių architektūrą naudojant patentuotus lego rinkinius.

Ar architektūrą galima sutikti muzikos garsuose? Viskas aplinkui yra garsas, viskas turi unikalią vibraciją, dažnį. Erdvė pilna garso, garsas pilnas erdvės. Architektūros garsuose padės ieškoti architektė, garso terapijos praktikė, studijos „Artimi garsai“ kūrėja Karolina Šimkienė.

Architektūra gyvena ir gamtoje – miškuose, pievose, upėse. Gal, jei gyvūnai mokėtų kalbėti, jie savo gebėjimą kurti namus vadintų kitaip? Bet kokiu atveju ir gyvūnai turi namus. Apie juos vaikams papasakos Tada Ivanausko zoologijos muziejus. Su bičių namais supažindins edukatorė, „Bičių lobių“ bitininkė Ugnė Kareckienė, o vaško namelius padės kurti architektas Mindaugas Reklaitis. Kad gamtos atsirastų daugiau ir mieste, žaliuosius fasadus su vaikais kurs architektė, KTU Statybų ir architektūros fakulteto lektorė Monika Liočaitė-Raubickienė.

Kur architektūros sutiksime ateityje? Apie ateitį su vaikais kalbėsis architektė Aurelija Alaunė pagal BLUMA agentūros paruoštą dirbtuvių „Tvarūs ateities miestai“ medžiagą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kaunietis

Didelė pagarba šio festivalio sumanytojams, organizatoriams. Labai, labai šauni iniciatyva. Ačiū!

Lija

Pandusas žiauriai gadina fasadą

Q

Lyg ir griauti norėta , ba nėr kam langu plauti ir laiptu šluoti .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS