Bendrabučiai virs nevaldoma zona? | Diena.lt

BENDRABUČIAI VIRS NEVALDOMA ZONA?

Lietuvos sporto universitetas (LSU) užsimojo atleisti bendrabučių prižiūrėtojus ir jais įdarbinti studentus.

Jau kilo abejonių, kad šis eksperimentas patirs fiasko, o būsimųjų studentų tėvai baiminasi, kad dėl to padaugės neblaivių studentų, triukšmo ir netvarkos.

Netrūksta konfliktų

Prieš kelias dienas LSU paskelbė, kad ieško įvairių kursų studentų, kurie norėtų dirbti bendrabučių prižiūrėtojais. Darbas siūlomas tik šio universiteto studentams. Skelbime rašoma, kad budėjimo grafikus bus galima derinti su studijomis. Taip pat nurodoma, kad ieškomi aštuoni studentai.

Ne paslaptis, kad universitetų bendrabučiuose neretai liejasi alkoholiniai gėrimai, kyla triukšmingų konfliktų ar net muštynių. Bendrabučiuose gyvena įvairių studentų: vieni – ramūs, nori mokytis, kiti – agresyvūs, tik ir ieško, kaip ką nors užkliudyti. LSU eksperimentas jau pasėjo abejonių, ar studentai patys sugebės suvaldyti bendramokslius, ypač vyresnius už save.

Nuo tėvų atitrūkę vaikai

Apie tai, kad bendrabučio prižiūrėtojo darbas nėra lengvas, patvirtina šiuo metu LSU bendrabutyje dirbanti moteris. Ji pasakojo, kad ne kartą yra tekę girdėti ne tik įžeidžiančių replikų, bet ir gerokai pasukti galvą, kaip kai kuriuos studentus nuraminti.

"Būna, kad juos sudrausmini, uždarai duris ir girdi įvairių epitetų bei posakių. Kiekvienas žmogus išgėręs elgiasi skirtingai – vienas agresyvus, kitas – eina miegoti. Kaip ir visur, yra gerų ir blogų studentų, tačiau yra ir grupių, kai nežinai, kaip jas suvaldyti", – sakė LSU studentų bendrabučio budėtoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Moteris pastebėjo, kad kai kurie studentai pajutę laisvę, nekontroliuojami tėvų, tarsi nutrūksta nuo grandinės. Su tokiais žmonėmis yra sunkiausia, nes jie nevengia ne tik svaigintis, bet ir drumsčia viešąją tvarką. Į bet kokią pastabą atkerta, kad yra pilnamečiai ir gali elgtis taip, kaip nori.

Kalbinta budėtoja neslėpė, kad ne kartą teko kviesti ir policijos pareigūnus, kad sutramdytų įsisiautėjusius studentus.

Išgirdusi apie LSU užmojus prižiūrėtojais įdarbinti studentus, moteris svarstė, kad bendrabučiai gali virsti nekontroliuojama zona.

"Yra labai pasikeitęs studento požiūris į kitą žmogų. Jie jau nejaučia jokios pagarbos vyresniam žmogui, ką jau kalbėti apie bendraamžius. Abejoju, kad studentai sugebės susitvarkyti", – pareiškė budėtoja.

Pasitiki studentais

Už LSU universiteto plėtrą atsakingas Mindaugas Balčiūnas tikino, kad universitetas studentams siūlo įvairių darbų. "Norime daugiau studentais pasitikėti ir leisti jiems universitete užsidirbti", – teigė M.Balčiūnas.

Jis minėjo, kad be darbo pasiūlymo bendrabutyje, ruošiamasi studentams pasiūlyti valyti įvairias patalpas, nes dabar dauguma jų dirba miesto kavinėse, valymo įstaigose.

Vis dėlto bendrabučio prižiūrėtojo darbo – gan specifinis. Negana to, paaiškėjo, kad studentams siūlomas minimalus darbo užmokestis, o tektų budėti paromis.

LSU atstovas, išgirdęs abejones, bandė įtikinti, kad budėjimo grafikas bus lankstus ir tai studijų kokybei neturės jokios įtakos.

Tuo suabejojo kiti akademinės bendruomenės nariai. "Budėtojo darbas tikrai specifinis. Ką jau kalbėti apie bendrabučiuose kylančius konfliktus, tiesiog turiu abejonių, manau, kad studentai ne tik nedrausmins savo bendraamžių, o tiesiog į viską pažiūrės formaliai. Kita problema – po budėjimo į paskaitas atėjęs jaunuolis, greičiausiai miegos, o ne studijuos", – sakė vienas dėstytojas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

LSU skelbime buvo nurodyta, kad universiteto bendrabučio prižiūrėtoju galės dirbti bet kurio kurso studentai. Tiesa, dabar jau aiškėja, kad ketinama įdarbinti perpus mažiau studentų – keturis. Pasirodo, net šio eksperimento sumanytojai turi tam tikrų abejonių.

"Mes neatiduodame visiškai šios funkcijos studentams. Iki galo dar neapsisprendėme, tačiau planuojame pirmiausia įdarbinti ne aštuonis, o keturis studentus", – patikslino M. Balčiūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nesupratau

Koks tikslas taip eksperimentuoti. Taupyti lėšas? Studentams mokėti mažiau negu pastoviai dirbančiam?

juk

viskas aisku jei valdyti tai reiskia investuoti kuris nenesa naudos valdziai nes greiciau pastatyti negu remontuoti apgriuvusius su tarakonais statinius kurie pavirte landynemis uztat policija turi darbo ir zino ka ir kur jieskoti.... greit ir paranku... ar ne taip ? savibleda/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS