Darbo rinka išalkusi šiluminės energetikos inžinierių | Diena.lt

DARBO RINKA IŠALKUSI ŠILUMINĖS ENERGETIKOS INŽINIERIŲ

  • 0

Kad ir kokios technologijos vyrautų šilumos ūkyje, visada reikės aukštos kvalifikacijos šios srities specialistų. Itin svarbiame visų žmonių kasdienybei sektoriuje jų jau ima trūkti, o po kelerių metų energetikų vertė bus auksinė.

Studentų nedaug

Šilumos inžinierių kalvė Lietuvoje nuo seno yra Kauno technologijos universitetas (KTU). Šilumos energetikos ir technologijų inžinerijos krypties studijų programa skirta suteikti nuoseklioms inžinerinėms ir specialiosioms šilumos energetikos žinioms, reikalingoms energetikoje ir šilumą naudojančiose technologijose vykstantiems procesams valdyti, įrangai projektuoti, gamybai bei eksploatacijai.

Būtent ši įstaiga labiausiai patenkina inžinierių poreikį, todėl pažiūrėjus į tam tikrų specialybių populiarumą galime pamatyti, kokių profesijų paklausa yra auganti ir kokių specialistų galime pritrūkti ateityje.

Deja, KTU Šilumos ir atomo energetikos katedros vedėjas docentas Egidijus Puida pastebi, kad pastaraisiais metais besirenkančiųjų šilumos energetikos ir technologijų inžinerijos studijas mažėja.

„Ketvirtame kurse turime 50 studentų, trečiame – 30, antrame ir pirmame – po 10“, – sakė docentas. Tai jau rimtas signalas, kad energetikų poreikis bus vis didesnis.

Poreikis tik didės

Energetikos įmonių atstovai jau nerimauja, kad po kelerių metų ims stipriai trūkti specialistų. „Energetikos sektoriuje darbuojasi apie 4,2 tūkst. specialistų, o iš jų turinčių energetiko išsilavinimą sudaro maždaug ketvirtadalis, – sakė KTU Šilumos ir atomo energetikos katedros docentas Juozas Gudzinskas. – Po kelerių metų nemažai jų sulauks pensinio amžiaus. Kol kas pagal besirenkančių energetikos specialybę studentų skaičių matome, kad sklandžiai pakeisti išeinančių profesionalų galime neturėti kuo. Todėl galima drąsiai teigti, kad ir dabartiniai studentai, ir besirenkantieji šią specialybę ateityje lengvai ras darbą.“

Gali būti, kad sulauksime dar didesnio energetikų poreikio nei informacijos technologijų specialistų, kuriems darbdaviai siūlo kelis kartus didesnius atlygius nei vidutinis šalies atlyginimas.

„Šios specialybės žmonių reikės visada: kad ir kokia būtų ekonominė situaciją, technologijos. Energetika visada bus būtina mūsų buičiai, pramonei, bet kokiai ekonominei veiklai“, – aiškino J.Gudzinskas.

Jam pritarė ir bendrovės „Kauno energija“ generalinis direktorius Rimantas Bakas. „Šios srities specialistų poreikį jaučiame ir mes. Todėl studentams mielai sudarome sąlygas tobulėti, pamatyti šios profesijos pranašumus, kurių jauni žmonės mokykloje galbūt net neįsivaizduoja esant“, – sakė įmonės vadovas.

Šios specialybės žmonių reikės visada: kad ir kokia būtų ekonominė situaciją, technologijos.

Džiaugiasi pasirinkimu

Daugelis studentų nesunkiai randa darbus dar studijuodami. Juos įmonės mielai priima ir į praktiką. Nemažą tokių ketvirtakursių būrį radome ir įmonėje „Kauno energija“. Čia kalbinti jaunuoliai tvirtino, kad nė kiek nesigaili pasirinkę šią specialybę. Pasak studijuojančių energetiką studentų, jaunimą baugina tai, kad studijuojant reikia daug projektuoti, braižyti, skaičiuoti. „Taip, rutininio darbo yra, bet jo netrūksta niekur. Mėgstančiųjų matematiką, fiziką, tiksliuosius mokslus, tai neturėtų gąsdinti. Ši specialybė tikrai turi labai daug patrauklių bruožų. Man pačiai labai patiko tiek matematika, tiek fizika. Energetikos studijos puikiai suderina šiuos pomėgius. O kur dar galimybės susipažinti su įvairiais įspūdingais įrenginiais“, – kalbėjo ketvirtakursė Jurgita Lapinskaitė.

Paulius Pustelninkas taip pat džiaugėsi, kad studijuodamas turėjo daug galimybių susipažinti su įvairiomis technologijomis. Jis jau seniai domisi mechanika ir mano, kad tokiems žmonėms šilumos inžinerijos studijos atveria daug įdomių galimybių. „Matėme labai įspūdingų agregatų, mašinų, įrenginių. Tarp jų ir jau nenaudojamų, bet paliktų įmonėse kaip eksponatų. Manau, besidominčiuosius mechaniniais dalykais ši specialybė tikrai sužavės“, – tvirtino jaunuolis.

Daug pranašumų

Jonas Jankaitis pabrėžė, kad didelis studijų pranašumas – praktika. „Darbdaviai atsargiai žiūri į jaunus specialistus, neturinčius praktinės patirties, bet šioje studijų programoje tai ne problema, nes įmonės mielai mus priima ir suteikia praktinių žinių“, – aiškino J.Jankaitis.

Renaldas Girdvainis akcentavo ir užtikrintumą dėl ateities: „Daug baigusių universitetus absolventų ieško darbo, o mes jau nuo pirmo kurso esame tikri, kad turėsime ką veikti pagal savo įgytą specialybę. Kai mokiausiu paskutinėje mokyklos klasėje, sužinojau, kad įmonės pasirašo tikslines sutartis su abiturientais dėl tikslinio studijų finansavimo. Taip susidomėjau energetikos specialybe, nes tikslieji mokslai man visada buvo artimi, o čia dar siūlomos labai patrauklios garantijos ateičiai.“

Studentai taip pat akcentavo energetikos specialybės universalumą. Turint šios specialybės diplomą atsiveria daug įvairių karjeros galimybių: įrenginių priežiūra, eksploatacija, projektavimas, naujų technologijų kūrimas, diegimas ir pan. Be to, jaunieji energetikai laukiami įvairiose elektrinėse (biokuro, atliekų deginimo ir t.t.), inžinerinės infrastruktūros priežiūros įmonėse, valstybinėse įstaigose, kviečiami vadovauti energetikos projektams ir juose dalyvauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS