Etapinė renovacija – efektyvus būdas sutaupyti | Diena.lt

ETAPINĖ RENOVACIJA – EFEKTYVUS BŪDAS SUTAUPYTI

  • 6

Kol valstybinės daugiabučių renovacijos eilė vos juda, siūloma išeitis – etapinė renovacija. Jos metu atnaujinami tam tikri namo infrastruktūros elementai, kurie gerokai prisideda prie šilumos taupymo.

Greitesnis rezultatas

Kaune per artimiausius metus su valstybės parama bus renovuota apie 20 daugiabučių namų, nors renovacija reikalinga šimtams, tad negavusiems valstybės paramos, gali dar ilgai tekti permokėti už šildymą ir pro kiauras sienas paleisti pinigus vėjais. Specialistų nuomone, valdžia toliau gyventojus maitina pažadais ir tokią paramą vadina pasišaipymu iš žmonių. Jei ir toliau tokiais tempais vyks daugiabučių atnaujinimas Lietuvoje, tai užtruks mažiausiai 100 metų.

Vis dėlto, išeitis yra, kaip nelaukti valdžios malonės ir greičiau susitvarkyti seniai remontuotus daugiabučius namus. Dalis šiltai ir taupiai norinčių gyventi žmonių linkę naudotis alternatyvomis, kurios užtikrina daugiabučio namo energinį efektyvumą ir yra prieinamos be valstybės paramos. Tai etapinė renovacija, kurią Lietuvoje jau ne vienus metus įgyvendina bendrovė "Mano Būstas".

Bendrovės Pardavimų ir plėtros grupės vadovas Julius Paulauskas sakė, kad gyventojų susidomėjimas etapine renovacija nuolat auga. Jo teigimu, per metus Lietuvoje etapiškai atnaujinama apie 200 daugiabučių namų.

"Vienų namų savininkai priima sprendimus atlikti mažesnius, kitų didesnius energiją taupančius darbus. Tačiau kuo daugiau atliekama energiją taupančių darbų, tuo didesni energijos sutaupymai. Vis dėlto gyventojai šį modernizavimo būdą renkasi ir dėl to, kad visas procesas, palyginti su valstybine renovacija, trunka greičiau ir sklandžiau. Juk etapinė renovacija atliekama be valstybės įsikišimo, banko paskolų ir pabrangimo. Taigi daugiabučio namo gyventojams nereikia rūpintis nei dokumentacija, nei sutartimis su bankais. Iš esmės tai ir skatina žmones rinktis šį namo atnaujinimo būdą, itin populiarų Vakarų Europoje", – teigė J.Paulauskas.

Programos pranašumai

Specialistai aiškino, kad etapinės renovacijos pranašumas, palyginti su valstybine renovacija nėra vien darbų sparta. Renovuojant daugiabutį namą tik iš dalies, galima didesnį dėmesį skirti kokybei.

"Iš esmės gyventojai priima sprendimą ne tik, kad reikia vykdyti darbus, bet jie gali nutarti dėl medžiagų, konkrečių sprendimų ar net pasirinkti rangovus. Kitaip tariant, jie patys apsisprendžia dėl renovacijos scenarijaus. Valstybinė renovacija vyksta mažiausios kainos kriterijaus principu, kai visi varžosi dėl objekto, pasiūlo mažiausią kainą atlikti darbams. Šiuo atveju gauni arba viską, arba nieko. Gyventojai nelabai gali pasakyti, kas jiems būtų naudingiausia. Mūsų atveju, esame linkę išpildyti gyventojų norus. Kadangi gyventojai etapinę renovaciją atlieka savo lėšomis, gali rinktis, atkreipdami dėmesį ne tik į kainą, bet ir į kokybę", – pabrėžė bendrovės "Mano Būstas" Pardavimų ir plėtros grupės vadovas.

Etapinės renovacijos metu gyventojai taip pat patys nusprendžia, per kokį laiką gali išsimokėti, ar bus naudojamos namo kaupiamosios lėšos.

"Kiekvienas gyventojas pagal savo finansines galimybes įvertina, kaip mokės už atliktus darbus. Gali išsimokėti per pusmetį, gali ir per penkerius metus. Būna, kad gyventojai šildymo sezono metu negali mokėti didelių sumų, todėl žiemą įmokas sumažina, o vasarą padidina. Įmokas tikrai galima labai lanksčiai suderinti. Procese nedalyvauja bankai, tad gyventojams suteikiama patogi galimybė atsiskaityti už atliktus darbus ir negalvoti apie paskolos ėmimą, nes mokesčiai įtraukiami į sąskaitą už būsto priežiūrą", – aiškino J.Paulauskas.

Kadangi gyventojai etapinę renovaciją atlieka savo lėšomis, gali rinktis ne tik į kainą, bet ir kokybę.

Kaip viskas vyksta?

Bendrovės "Mano Būstas" atstovas paaiškino, kaip veikia pats procesas. Renovacija prasideda nuo gyventojų susirinkimo, kuriame priimamas sprendimas dėl konkrečių darbų poreikio. Vėliau specialistai visapusiškai atlieka namo vertinimą ir matavimus. Tuomet paskaičiuojama darbų kaina, kurią susirinkime tvirtina patys gyventojai. Vėliau seka projektavimo ir rangos darbai, o darbininkai objekte pradeda darbuotis jau po trijų keturių mėnesių.

"Mano Būsto" Pardavimų ir plėtros grupės vadovas sakė, kad įgyvendinant etapinę renovaciją, prioritetas skiriamas energiją taupančioms priemonėms. Efektyviausia etapinę namo renovaciją pradėti nuo stogo, nes čia yra mažiausios investicijos, bet gaunama didžiausia nauda. Kita priemonė, kuri sumažina sąskaitas – šildymo sistemos modernizavimas. Jo metu sutvarkoma visa namo šildymo sistema, vamzdynai, automatizuojamas šilumos punktas, taip pat butuose įrengiami termostatai, tad patys gyventojai gali patys reguliuoti šilumos kiekį.

"Kiekvieno namo atveju viskas priklauso individualiai, tačiau minėtos priemonės tikrai padeda efektyviai taupyti šilumą. Viskas priklauso nuo namo būklės ir bendruomenės. Yra namų, kur gyventojų susirinkime žmonės pripažįsta, kad jau seniai reikėjo tvarkyti, nes pro stogą bėga, pro sienas pučia vėjai. Kiti namai turi tik kelias silpnąsias vietas. Tada žmonės susideda prioritetus ir atlieka vieną ar kelis renovacijos etapus. Kiekvieną kartą gyventojams patariame, kas jų namui būtų efektyviausia, rodome pavyzdžius, konsultuojame, tačiau, kokie darbai bus atlikti, priklausys nuo paskutinio daugiabučio namo gyventojų balso", – sakė J.Paulauskas.

Dar keli būdai, kaip sumažinti šilumos praradimą – langų pakeitimas tiek butuose, tiek laiptinėse ir galinių namo sienų apšiltinimas. Specialistas aiškino, kad galinių sienų, kaip ir stogo, plotas yra didelis, tačiau siekiant apšiltinti šiuos namo elementus, nereikia didelių investicijų, o sunaudojamos šilumos kiekiai gerokai sumažėja.

"Turime labai gražų pavyzdį Vilniuje. Vaitkaus g. 5 daugiabutis buvo įtrauktas į valstybinės renovacijos eilę, tačiau jos galo nebuvo matyti, todėl gyventojai nutarė nelaukti, kol atsivers dar didesni plyšiai ir renovuoti stogą bei galinę sieną. Žmonės ypač patenkinti sutvarkytu stogu. Buvo problemų ir su galinėmis sienomis, nes jos nuolat šaldavo ir trukdė normaliai gyventi. Tad visi bendrai nutarėme, kaip vyks renovacija, susiradome rangovą, apšiltinome stogą ir galines sienas. Paprasta ir efektyvu", – sostinės pavyzdį pateikė bendrovės "Mano Būstas" specialistas.

Tačiau J.Paulauskas pažymėjo, kad iš dalies renovuotų namų netrūksta ir Kaune. Vienas gerųjų pavyzdžių – Draugystės g. 9E daugiabutis. Čia buvo atnaujinta šilumos tiekimo sistema, tad kauniečiai džiaugiasi padarytomis investicijomis ir sumažėjusiomis šildymo sąskaitomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Sutaupyt galima TIK atsijungus nuo tų Šiluminių tinklų!

Činčia

Mes renovavome dalimis: šil.mazga,šilto ir šalto vandens vamzdynus, pakeitėme gyvatukas įstiklinom balkonus _per5 metus. Žmonės nepajuto finansinių sunkumų.

Blet! Vieną kartą užsičiaupkit su savo renovacijom!

Žmonės ir taip nudege nuo tų renovacijų , iklimpe į milžiniškas skolas bankams. Taip kad būkite ramūs, niekas jau daugiau nebesirenovuos kad ir jus vis peršat ir peršat savo tas renovacijas, jau per gerkle išlindo tas jūsų siūlymas. Ir per televizoriu loja ir loja kožna diena, dar ir spaudoj lojat. Kaip jum neatsibosta lot, žmonės vistiek nesirenovuos, nes mum ir taip gerai gyvent pakol dar gyvi esam. O po mūsų nors ir tvanas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS