Gerumo ąžuolų sodintojai: mums smagu, o gamtai lengviau kvėpuoti | Diena.lt

GERUMO ĄŽUOLŲ SODINTOJAI: MUMS SMAGU, O GAMTAI LENGVIAU KVĖPUOTI

Po "Gerumo ąžuolo" vėliava susibūrę bendraminčiai iš visos Lietuvos sodina ąžuolų giraites, nuo šiukšlių vaduoja upių pakrantes, o žmonėms primena, kad tai daryti gali kiekvienas mūsų net ir nebūdamas organizacijos nariu.

Suvienijo idėja

"Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos, ąžuolai žaliuos, žemėj Lietuvos", – lietuvių liaudies dainos žodžiais lūpose visuomeninio sambūrio "Gerumo ąžuolas" nariai kaskart pradeda savo susitikimus.

Nesvarbu, kur jie būtų – lauke su ąžuoliukų sodinukais rankose ar prie sraunios upės, koja pamynę baidares, besiruošiančias gaudyti bangą.

"Nuo ko viskas prasidėjo? Nuo penkių šeimų iniciatyvos. Aš, bendrovės "Sulivesta" direktorius Donatas Berulis, Kauno klinikų Akių ligų skyriaus vadovas Vytautas Jašinskas, Kauno technologijos universiteto docentas Vidmantas Mačerauskas ir "Enerstenos" vadovas Valdemaras Beržinskas su antromis pusėmis susibūrėme bendram tikslui", – į 2006-uosius, kai "Gerumo ąžuolas" ėmė rašyti savo istoriją, persikėlė sambūrio vedlys, tekstilės įmonės "Vilkijos gija" direktorius Valdas Pacevičius.

Tąkart aktyvistai sau kėlė bent kelis tikslus – sodinti ąžuolų giraites ir jas prižiūrėti, o jaunajai kartai skiepyti meilę gamtai ir savo gimtinei.

"Jau nuo seno lietuviams ąžuolas yra šventas medis, o mums jis tarsi organizacijos stuburas. Atspirtis", – kalbėjo V.Pacevičius.

Prezidento rankos pasodino ne vieną "Gerumo ąžuolo" sodinuką.

Šeimoje – garbės narys

Bėgantys metai sambūrio narių entuziazmo neužgesino, o ąžuolo šeimą subrandino iki 100 narių.

Dabar "Gerumo ąžuolo" vėliavą neša medikai, teisininkai, akademikai, verslininkai ir politikai. Organizacija turi savo herbą, atminimo medalius, specialius marškinėlius ir žaliai geltonus šalikus, kuriais kaklus apsivejame per šventes. Garbiausias sambūrio narys, į organizaciją įsiliejęs 2012 m. – prezidentas Valdas Adamkus, vertinamas ne tik už savo gilų pėdsaką šalies istorijoje, bet ir gamtosaugos žinias.

"V.Adamkus – garbės narys. Dėl savo užimtumo ir sveikatos jis nedalyvauja visuose mūsų susibūrimuose, bet kai tik gali, progos nepraleidžia", – džiaugėsi organizacijos prezidentas V.Pacevičius.

Šaliai geltonu šaliku prieš šešerius metus prezidentas pasipuošė Vilkijoje. Šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje, šalia tremtiniams skirto kryžiaus V.Adamkus tąsyk pasodino ąžuoliuką. Netrukus šalia jo buvo pastatytas įspūdingo dydžio akmuo, kurį papuošė prezidento bareljefas su tekstu: "Kaip šio ąžuolo šaknys įsitvirtinusios į šventą Lietuvos žemę, privalu, kad ir mūsų šaknys neatitrūktų nuo savo tautos!"

"Beje, minėdami prezidento 90-ąjį jubiliejų, padovanojome 90 specialių medalių, kuriuos jis teikia savo nuožiūra to nusipelniusiems žmonėms", – apie glaudų organizacijos ir Jo Ekscelencijos ryšį pasakojo V.Pacevičius.

Medalio averse vaizduojamas prezidento bareljefas, o reverse – ąžuolas, Vilkijos akmens kontūras ir jame iškalti žodžiai.

Ąžuolai visoje šalyje

Sambūrio ąžuolai vaisius brandina ne viename Lietuvos kampelyje.

Vešli lapuočių giraitė šaknis suleido Kalvarijos savivaldybėje. Rusijos pasienyje, Slavikų seniūnijoje esančiame Šilininkų miške prieš trejus metus organizacijos nariai per vieną dieną pasodino bemaž 3,5 tūkst. ąžuoliukų. Medelių sodinimo akcija tąkart buvo skirta Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui paminėti ir žuvusiems 2010 m. lėktuvo katastrofoje žuvusiems Lenkijos delegacijos nariams pagerbti. Savąjį ąžuoliuką akcijoje dalyvavęs V.Adamkus tąkart skyrė prezidentui Lechui Kačinskiui, Alma Adamkienė – jo žmonai Marijai.

"Stebėtina, bet prigijo maždaug 90 proc. sodinukų. Dabar jie maždaug 3 m aukščio – V.Pacevičius įsitikinęs, kad tokia sėkmė nėra atsitiktinė. – Pasitaikė geras dirvožemis ir, žinoma, medelius sodinusios rankos."

"Gerumo ąžuolo" pėdsakas likęs ir Briuselyje, šalia Europos Parlamento pastato. Sambūrio narės Vilijos Blinkevičiūtės kvietimu atvykę į Belgijos sostinę, organizacijos entuziastai čia pasodino vieną ąžuoliuką.

"Jau keturis kartus lankėmės Briuselyje, todėl vis pažiūrime, kaip auga medelis", – globėjiškai šyptelėjo V.Pacevičius.

Moka linksmintis

Sambūrio nariai rūpinasi istoriniais paminklais. Kartu su V.Adamkumi jie padėjo atstatyti Paštuvos Šv. Barboros bažnyčią.

Be to "ąžuoliečiai" aktyviai užsiima gamtosaugine veikla: giraitėse kelia inkilus, tvarko aplinką. Sambūrio nario, Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) vadovo pavaduotojo Rimanto Lekavičiaus iniciatyva jau ne vienus metus "Gerumo ąžuolo" šeimos nariai Varėnoje švarina Varėnės upės pakrantes.

"Plaukiame baidarėmis ir renkame krantuose išmėtytas šiukšles. Daugiausiai surinkę laimi simbolinius prizus. Mums smagu, o gamtai lengviau kvėpuoti", – R.Lekavičius žmones ragino sekti sambūrio narių pavyzdžiu.

"Gerumo ąžuolo" nariai moka ne tik dirbti, bet ir linksmintis. Lanko vieni kitus namuose ir stebina pačiais įvairiausiais patiekalais. Antai KVMT vadovo pavaduotojas garsėja savo plovu. Kitas sambūrio narys žvėrienos kepsniais ir šašlykais, trečias – pyragais ir nuodėmės vertais desertais.

"Lankėmės ir V.Adamkaus namuose Turniškėse. Vykome autobusu su savo vaišėmis, o Jo Ekscelencija mus pavaišino savo firminiu kokteiliu", – prezidento svetingumą gyrė ir sambūrio aktyvumu džiaugėsi V.Pacevičius.

GALERIJA

  • Prasmė: prezidento rankos pasodino ne vieną „Gerumo ąžuolo“ sodinuką.
  • Praktiški: sambūrio nariai suderina malonumą ir darbą.
  • Komplektas: „Gerumo ąžuolas“ turi savo herbą, vėliavą ir specialius medalius.
  • Gerumo ąžuolų sodintojai: mums smagu, o gamtai lengviau kvėpuoti
  • Gerumo ąžuolų sodintojai: mums smagu, o gamtai lengviau kvėpuoti
Vilmanto Raupelio, asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vintautas

2008 metais, Slavikų sen. Slavikų kaime pasodinta virš 15000 medelių miškas, iš jų-3400 vnt. ąžuolų. Kviečiu sambūriečius lankantis Šilininkų ąžuolyne, užsukti pas mane pasigrožėti augančiais ąžuolais.

Anonimas

Malonu skaityti, tik labai širdį skauda kaip bus toliau, ar pavyks man išsaugoti ką turiu, gamta augina daug jaunų, o ir senukai neapkabinami.

Zigmantas

Sodiname tktai valstybinėje miško paskirties žemėje. Sambūryje nėra nei vieno nario, kuris susijes su medžių kirtimu ar medienos paruošimu. Čia tik tarp kitko.....Įdomu, ar kritikai APLAMAI yra bent po medį pasodine? O "Gerumo ąžuolo" nariai, jau dešimtimis tūkstančių skaičiuoja pasodintus ąžuoliukus, pušaites, eglutes.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS