Gimnazijų direktorės uždarbiauja darbo metu? | Diena.lt

GIMNAZIJŲ DIREKTORĖS UŽDARBIAUJA DARBO METU?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dviejų Kauno gimnazijų direktorės sugeba pademonstruoti neįtikėtinus sugebėjimus – vienu metu būti keliose vietose. Švietimo skyrius dėl tokios vadovių veiklos pretenzijų neturi.

Sulaukė atlygio

"Kauno dieną" pasiekė informacija, kad "Varpo" gimnazijos direktorė Ilmantė Bagdonė ir "Aušros" gimnazijos direktorė Nerija Baltrėnienė darbo metu užsiėmė kita veikla. Vasario 1 d., 13 val., abi direktorės Kauno rajone, Neveronių gimnazijoje, turėjo vesti seminarą mokytojams "Šiuolaikinis ugdymo turinys pamokoje". Tokiu laiku abi direktorės turėtų būti savo vadovaujamose gimnazijose.

Kauno rajono savivaldybei priklausančios Neveronių gimnazijos vadovai "Kauno dienai" patvirtino, kad už vasario pradžioje vykusį seminarą lektorėms buvo sumokėtas atlygis.

Už tuos seminarus yra numatyta pinigėlių suma.

"Seminaras buvo apie reikalavimus šiuolaikinei pamokai. Gimnazijos administracija yra užsakovas. Priklausomai, koks seminaras yra reikalingas, vadovaujantis stebėsena, mokytojų pageidavimu, yra organizuojami kvalifikaciniai seminarai. Visada už seminarus mokame. Viskas eina per Švietimo centrą, iš mokinio krepšelio lėšų mūsų vidiniuose dokumentuose yra numatyta. Mes kiekvienais metais po du tris seminarus organizuojame visai gimnazijos bendruomenei, kad visi vienodai išgirstų informaciją. Už tuos seminarus numatyta pinigėlių suma. Mūsų bendruomenė tai žino", – sakė Neveronių gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Pilipauskienė.

Seminarą Kauno rajone vedusios miesto gimnazijų vadovės nieko blogo nematė. "Varpo" gimnazijos vadovė išsamiai paaiškinti situacijos nepanoro.

"Paskambinkite Neveronių gimnazijai. Viskas suderinta", – pokalbį baigė I.Bagdonė.

I.Bagdonė/ Tomo Raginos nuotr.

"Aušros" gimnazijos direktorė buvo kalbesnė ir aiškino, kad seminaras turėjo įvykti vasario 1 d., bet buvo sutarta perkelti jį į vasario 2 d., 16 val.

"Vasario 1 d. tikrai nevedžiau, nes turėjau gimnazijoje susirinkimą, tad negalėjau net fiziškai vesti seminaro. Mūsų veiklos plane yra patvirtintas susitikimas su dvyliktokų tėvais. Buvo suderinta kita diena, tačiau Neveronių gimnazija, ko gero, tiesiog savo planuose nepakeitė datos, čia jų centro reikia klausti", – apie galimai įsivėlusią techninę klaidą kalbėjo N.Baltrėnienė.

Nors ir pasikeitė seminaro data, nė viena direktorių nepaaiškino, kaip po oficialios darbo pabaigos sulaukusios skambučio iš karto atsidūrė Kauno rajone ir pradėjo vesti mokymus. Iš Kauno centro į Neveronis automobiliu galima nuvykti per maždaug pusvalandį, įvertinus penktadienines automobilių spūstis, direktorėms reikėjo dar gerokai anksčiau pabėgti iš darbo, kad spėtų laiku nuvykti į Neveronių gimnaziją.

Nepaaiškino, kaip po oficialios darbo pabaigos sulaukusi skambučio iš karto atsidūrė Kauno rajone ir pradėjo vesti mokymus.

Giminystės ryšiai

Apie I.Bagdonės ir N.Baltrėnienės draugystę "Kauno diena" jau yra rašiusi. Prieš kelerius metus dabartinių Kauno gimnazijų direktorės dirbo Kauno miesto savivaldybėje. Abi direktorės 2015 m. buvo Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų skyriaus specialistėmis.

Tuomet šio skyriaus vedėjo pareigas ėjo I.Bagdonės vyras Antanas Bagdonas. Jam einant šias pareigas I.Bagdonė tapo "Varpo" gimnazijos direktore. Taikėsi ir į "Saulės" gimnazijos vadovo postą, tačiau tam paprieštaravo gimnazijos bendruomenė. Negana to, buvusi A.Bagdono žmona Danguolė Bagdonienė tuo metu vadovavo kitai Kauno mokyklai.

Šiuo metu A.Bagdonas dirba Kauno rajono savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato vyriausiuoju specialistu. "Kauno dienos" šaltinis, informavęs apie I.Bagdonės vedamą seminarą Neveronių gimnazijoje, svarstė, kad vyras parūpino žmonai darbą ne tik Kaune, bet ir rajone.

Užsidirbti po darbo

"Kauno diena" pasidomėjo, ar švietimo įstaigų vadovai darbo valandomis gali užsiimti kita veikla ir gauti už tai atlygį. Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika tikino, kad tokių dalykų neturėtų būti, tik išimtinais atvejais galima koreguoti darbo laiką.

"Darbo metu švietimo įstaigos vadovams jokia pašalinė veikla tikrai negalima. Visas darbo laikas turi būti skiriamas tiesioginėms pareigoms ir funkcijoms atlikti konkrečioje darbo vietoje. Visa tai numatyta darbo sutartyse ir už tai mokamas atlygis. Vis dėlto, esant tam tikroms aplinkybėms, gali būti keičiamas vadovo darbo grafikas ir tokiu atveju mero potvarkiu gali būti tvirtinamas individualus, laikantis Darbo kodekse numatytų darbo laiko režimo reikalavimų. Tokių atvejų Kaune išties esama", – į bendrinį klausimą apie darbo laiką atsakė specialistas.

Apie tai, kad kita veikla mokyklų direktoriams užsiimti negalima, antrino ir Personalo valdymo skyriaus vedėja Dovilė Šimukonytė-Kaušienė. Ji "Kauno dienai" aiškino, kad po darbo valandų įstaigos vadovas gali užsiimti kita veikla – tiek atlygintina, tiek ir neapmokama.

"Taigi ne darbo metu už papildomą veiklą galima gauti ir atlygį pagal sudarytas paslaugų, autorines ar kitas sutartis. Priešingu atveju, imantis kitų veiklų darbo metu, numatoma atsakomybė pagal Darbo kodeksą. Naujasis Darbo kodeksas nenumato nuobaudų rūšių, tiesiog pripažįstama, kad darbuotojas padarė darbo drausmės pažeidimą, nurodant, kokias teisės normas jis pažeidė. Padarius antrą tokį patį darbo pareigų pažeidimą, gali būti nutraukiama darbo sutartis be įspėjimo. Kiekvienu atveju prašymas keisti darbo grafiką teikiamas per Švietimo skyrių, kad būtent čia pirmiausia būtų gautas sutikimas", – aiškino ji.

Pažeidimų nemato

Švietimo skyriaus vedėjo paklausus, ar šiuo konkrečiu atveju "Varpo" ir "Aušros" direktorės pažeidė darbo sutartį, V.Mažeika tikino, kad jokių pažeidimų nėra.

"Kaip jau minėjome anksčiau siųstame komentare, darbo metu kitos mokyklų vadovų arba kitų darbuotojų veiklos netoleruojamos. Šiuo atveju taip pat ne išimtis, tačiau paaiškėjo, kad ir "Varpo" gimnazijos direktorė I.Bagdonė, ir "Aušros" gimnazijos direktorė N.Baltrėnienė dirbo ne darbo metu", – komentavo V.Mažeika.

N.Baltrėnienė/ Evaldo Šemioto nuotr.

Anot jo, gauti abiejų gimnazijų vadovių paaiškinimai parodė identiškas aplinkybes. Vadovės aiškino, kad datą ir laiką jų seminarui pasiūlė Kauno rajono švietimo centras. Vasario 1 d. jos būtų išėjusios atostogų, kaip ir daugelis ugdymo įstaigų vadovų panašiais atvejais, kai turi su tiesioginiu darbu nesusijusių reikalų. Vis dėlto netrukus planai pasikeitė ir renginys buvo perkeltas į vasario 2-ąją po darbo.

Švietimo skyriaus vedėjas tikino, kad N.Baltrėnienė vasario 1 d. turėjo neatidėliotinų darbų – gimnazijos plane prieš kurį laiką buvo numatytas susitikimas su dvyliktokų tėvais, kuriame "Aušros" gimnazijos direktorė ir dalyvavo.

I.Bagdonė po pirmojo semestro rezultatų apibendrinimo tądien rengė individualius pokalbius su "Varpo" gimnazijos europinių klasių mokiniais, kurių vidurkis nesiekia 7 balų. Ši direktorės veikla taip pat fiksuota gimnazijos mėnesio plane.

"Taigi Neveronių gimnazija sutiko pakeisti datą ir laiką, tad jos administracijos inicijuotas seminaras įvyko vasario 2 d. (penktadienį) 16 val. Tai yra jau po darbo laiko. Ugdymo įstaigų direktoriai turi teisę po darbo užsiimti papildoma veikla be atskiro derinimo su savivaldybės Švietimo skyriumi. Taigi šiuo atveju tai tėra nesusipratimas, veikiausiai kilęs dėl to, kad Kauno rajono švietimo centro planuose liko nepakoreguota klaidinga įvykusio seminaro data. Gimnazijų direktorių darbo drausmės pažeidimų čia neįžvelgtume", – komentavo V.Mažeika.

GALERIJA

  • Pozicija: N.Baltrėnienė tikino, kad buvo pakeista seminaro data ir jokių pažeidimų ji nepadarė.
  • Atlyginimas: „Varpo“ gimnazijos vadovė I.Bagdonė gauna algą už direktorės darbą ir už rajone vedamus seminarus.
Rašyti komentarą
Komentarai (85)

vikce

ateina be konkurso i direktorius paskui kalba apie moraline zala.... slykstu klausyt reiktu situ visu zmonu partiniu intelekta patikrint

..................

Galima drabstyti purvais kiekvieną, kuris bando kažką tai nuveikti ir nesigilinti, kas ir kaip dirba iš tikrųjų... Pirmiausiai reikėtų susipažinti su mokyklų vadovų darbo specifiką ir nors pusmetį pasėdėti toje kėdėje....o tada galima būtų ir kritikuoti.... pritariu prieš tai rašiusiam TUKTUKUI, kad tai spec. užsakymas prieš artėjančius rinkimus... ir kokia partija tai užsakė taip pat jau aiški...

XiXiXi

ĮDOMU KOKIOS PARTIJOS INTERESUS GINA ŠIS LAIKRAŠTIS .... IR KOKIOS PARTIJOS PRIEŠRINKIMINIUS PRAŠYMUS BEI AGITACIJAS VYKDO prisidengdamas neva tuo, kad gina eilinius mokytojus... pirmiausiai tai reikėtų išsiaiškinti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS